Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Bakad cheesecake med biscotti och kanelstekta äpplen

06 mar, 2020 
AvRedaktionen
Bakad cheesecake med biscotti och kanelstekta äpplen
Varm cheesecake är fantastiskt gott, har du inte provat är det ett måste. Den frasiga botten tillsammans med fyllningen och den söta äppel- och blåbarstoppningen är en fullpott!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4 portioner

Botten:

200 g biscotti eller cantucciniskorpor

80 g smör + lite till formen

Fyllning:

100 g biscotti eller cantucciniskorpor

1 ekologisk citron

450 g ricotta

2 dl vispgrädde

¾ dl (80 g) strösocker

2 ägg

Topping:

2 äpplen

1 msk smör

1 msk honung eller lönnsirap

1 tsk kanel

Till servering:

125 g blåbär

Så här gör du:

1. Smöra kanten på en springform, 20 cm i diameter, med lite mjukt smör och klä botten med bakplåtspapper.

2. Krossa biscottin fint eller kör i en blender.

3. Smält smöret och rör ihop med biscottikrosset.

4. Tryck ut massan i springformen. Använd gärna baksidan av en matsked. Låt formen stå kallt i ett par timmar.

5. Värm ugnen till 160°.

6. Krossa biscottin till ostkrämen grovt.

7. Riv citronskalet fint och pressa ner 2 msk av citronsaften i en bunke.

8. Tillsätt ricotta, grädde, citronskal och socker och blanda till en smet.

9. Vispa ner äggen, ett i taget.

10. Vänd ner hälften av de grovt krossade skorporna.

Annons

11. Häll smeten över kakbotten i formen. Bred ut ostkrämen med en slickepott. Strö återstoden av biscottin runt kanten.

12. Grädda kakan i ugnen i 50–60 minuter, tills den är ljusbrun men lite geléaktig i mitten.

13. Stäng av ugnsvärmen, öppna ugnsluckan och låt kakan stå i eftervärme och svalna.

14. Sätt sedan kakan på kylning i 6–8 timmar.

15. Skär äpplen i klyftor, stek dem försiktigt i smör tills mjuka.

16. Ringla över honung och låt koka in.

17. Strö över kanel och rör om.

18. Ta försiktigt ut kakan ur formen.

19. Toppa med kaneläpplen och blåbär före servering.

Bakad cheescake med biscotti och kanelstekta äpplen
Bakad cheescake med biscotti och kanelstekta äpplen.

Av: Julie Hey, Timm Vladimir
Foto: Betina Hastoft, Columbus Leth

LÄS MER:

Underbart krämig äppel- och kanelcheesecake med saltkolapannacotta

Äppelkaka med kardemumma och mandel

Cheesecake med hallon och pistasch

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons