Därför är pastaätare hälsosammare än andra

Pasta med champinjonsås.

Den italienska nationalrätten pasta har oförtjänt dåligt rykte. Ny forskning visar nämligen att pastaälskare har en nyttigare kosthållning än andra.
25 oktober, 2017

Har du en passionerad kärlekshistoria med spaghetti, tagliatelle, penne och lasagne? Det ska du vara stolt över! Låt ingen påstå att pasta är onyttigt – färsk forskning visar faktiskt att personer som äter mycket pasta har en hälsosammare kosthållning än de som aldrig sätter en makaron på gaffeln.

Mindre socker och fett

Pastaätare får i sig mindre tillsatt socker, mindre mättat fett och fler viktiga vitaminer, mineraler och kostfibrer än andra, visar studien, som bygger på en analys av data från USA:s National Health and Nutrition Examination Survey mellan 2001 och 2012.

Värt att notera är dock att studien beställdes av den kanske inte helt opartiska organisationen National Pasta Association – men det är faktiskt inte första gången forskare hittat ett samband mellan pasta och en hälsosam livsstil. En italiensk forskningsrapport från 2016 upptäckte att personer som äter pasta har lägre BMI och mindre midjemått än de som inte gör det.

Läs också:

9 vanliga misstag vi gör när vi kokar pasta

Bloggarnas 10 populäraste pastarecept

Krämig pasta är en stor favorit!

Krämig pasta är en stor favorit! Foto: IBL/TT