Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Årets matbluff 2020: Nu har ”vinnaren” korats

20 jan, 2021 
AvEmma Castman
Sedan 2015 har Årets matbluff korats – och i år är inget undantag. Här är ”vinnaren” av 2020 års antipris!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Videon kunde inte hittas

Varje år låter konsumentorganisationen Äkta vara sina följare utse en artikel inom livsmedelssegmentet som inte lever upp till vad den lovar, eller på annat sätt upplevs som en bluff.

– Vi instiftade det här priset för att ge konsumenterna chansen att sätta ner foten, förklara Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentföreningen Äkta vara, när han besöker Nyhetsmorgon.

Den 12 januari presenterades 2020 års finalister, och sedan dess har folket fått säga sitt. Sammanlagt kom det in 14 610 röster, varav 5 644 stycken gick till ”vinnaren” Pop! Bakery Smördeg – en produkt som trots namnet inte innehåller något smör överhuvudtaget.

– Bluffen är att produkten heter smördeg, men innehåller palm- och solrosolja istället för smör, säger Björn Bernhardson i ett pressmeddelande.

Björn poängterar även att Pop! Bakery är långtifrån ensamma om att kalla deg utan smör för smördeg. Skälet är att det faktiskt är tillåtet genom ett undantag som Sverige har från EU:s regler.

Annons

Årets finalister i rangordning (plats 1-5)

Plats 1: Pop! Bakery Smördeg

Motivering: Produkten heter smördeg, men innehåller trots detta inte minsta gnutta smör. Det borde förstås inte vara tillåtet, men enligt ett undantag från EU:s regler som Sverige fått till, är det märkligt nog fullt legalt. Landets konsumenter verkar dock ha en helt annan uppfattning. Det visar 21 nomineringar av just olika varianter av smördeg, som vi fått in till Årets matbluff bara under förra året. Av dessa har vi valt ut denna från Pop! Bakery, som är en av de vanligast förekommande i svenska butiker och där smöret har bytts ut mot solros- och palmolja.

Plats 2: Svensk honungsförädling Blomsterhonung, ekologisk

Motivering: Köper du den här flaskan utgår du förmodligen från att honungen är svensk. Den blågula etiketten med texten »Svensk honungsförädling« skapar intrycket av att det handlar om inhemsk vara. Men i själva verket har den producerats i något av lågprisländerna Mexiko, Brasilien, Bulgarien och Kuba. Namnet blomsterhonung är heller inte så märkvärdigt som det låter. Merparten av den honung som produceras i världen kommer från bin som hämtat sin nektar från någon form av blommor.

Annons

Plats 3: Herrljunga cider Anno69 äppelcider, alkoholfri

Motivering: Denna dryck utstrålar kvalitet. Den kallas "hantverkscider" och äpplena är dessutom "kallpressade". Flaskan pryds av en gyllene dekor med text som ser ut att vara handskriven, och cidermakaren har till och med skrivit dit sitt namn. Men drycken produceras i ciderjätten Herrljungas fabrik och Johan Branmark är ingen annan än koncernens VD. Innehållet utgörs endast av 25 procent äppeljuice, vilket är ungefär lika lite som i vanlig industricider. Enbart fem procent av juicen är kallpressad. I övrigt består drycken, i likhet med annan ciderläsk, av vatten, socker, äppelsyra, konserveringsmedel och den föga hantverksmässiga ingrediensen äppelarom.

Plats 4: Max Sourcream & pepper dressing

Motivering: När hamburgerkedjan har börjat sälja sin dressing i vanlig butik behåller man produktnamnet men tar bort den viktigaste ingrediensen. Den här dressingen innehåller ingen som helst sourcream. Faktiskt ingen mejeriprodukt alls, medger tillverkarens kundtjänst. I den version som säljs i Max restauranger ingår däremot filmjölk i receptet. Inte sourcream (gräddfil/crème fraiche) det heller, men i alla fall lite mindre bluffigt.

Annons

Plats 5: Estrella Nötmix honung & salt

Motivering: Socker är fult, honung fint. Därför gör den här tillverkaren sitt bästa för att framställa sin produkt som så honungsrostad som möjligt. Ordet finns på flera ställen på förpackningen, där även en traditionell honungsslev avbildas. Ändå består nötternas söta ytskikt mest av vanligt socker. Av 35 gram sockerarter utgörs bara två ynka gram av honung. Med andra ord är det mer honung på påsen än i den

Foto: Äkta vara

LÄS MER:

Nu kommer Sandwich-glass som smakar semla

8 viner du alltid borde ha hemma

Så gör du den krämiga pastan al limone e burro – med brynt smör

Annons