Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkarMidsommarmat

Årets godaste glögg 2023 – här är våra favoriter

17 okt, 2023 
AvElin Grube
Årets godaste glögg 2023 – här är våra favoriter
Hej tomtegummor, slå i glasen! Men vilken glögg är egentligen godast och mest prisvärd i den uppsjö av kryddat vin och fruktglögg som når hyllorna? Vi har provat det mesta – här är julens mest drömmiga droppar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
God glubbel med en twistBrand logo
God glubbel med en twist

Vit glögg och rosé

Vitvinsglögg och roséglögg är två spännande smaker att testa på i vinter

Blossa årgångsglögg 2023 Gamla stan, 15 %, 139 kr/750 ml (59858)

Designen på årets vackra flaska flörtar med Gamla stan i Stockholm och smaken bjuder på toner av hallon, litchi, ingefära, päron och touch av humle med balanserade julkryddor. God varm som kall. Testa som bas i en drink där du tillsätter t ex cava.

Annons

Blossa Rosé, 10 %, 90 kr/750 ml (58045)

Vill du inte riktigt släppa minnena kring sommarens härliga roséstunder? Satsa på en roséglögg! Den här har fina bäriga toner av hallon, jordgubbar och tranbär med lätt kryddighet av kanel och ingefära. Bra balans i alkoholen och god varm som kall.

Glögg di Arancio Numero Due, 14, 5 %, 219 kr/750 ml (58246)


På nosen doftar det lite som en Aperol spritz – men i julkostym. Här får vi tydliga toner av solmogen apelsin, med också sjyst syra som balanserar upp och julkryddor som kittlar tungan. I slutet får man en läcker liten skalbesk ton och eftersmaken är behaglig och lång. Urgott att avnjuta i ett snyggt drinkglas i sällskap med en stor isbit och en bit apelsinskal.

Klassisk rödvinsglögg

Inget slår en klassisk rödvinsglögg

Tegnér & Son Ekologisk Vinglögg, 12 %, 91 kr/750 ml (97012)

En glögg i klassiskt snitt som bjuder på toner av körsbär, röda plommon, bittermandel och milda julkryddor i form av kanel och ingefära. Lagom sötma och fin balans i alkoholen. Stabilt val till glöggmyset!

Annons

Loimu Årgångsglögg 2023, 15 %, 155 kr/750 ml (57895)

I den här vackra flaskan döljer sig en finsk årgångsglögg med rödvinsbas. Generös smak av syltade körsbär, plommon, bittermandel och subtila julkryddor med torrt avslut. Fin som gå-bort-present i jultider!

Alpenglitzern Organic Glühwein, 8,5 %, 79 kr/750 ml (90071)

Tycker du att ”vanlig” rödvinsglögg är för söt? Testa glühwein. Här har man dragit ner på sockret för att istället låta rödvinstonerna ta plats – detta drar mer åt amarone. Smaken är av mogna körsbär, apelsinzest, russin, kanel, stjärnanis och mogna plommon. Ett relativt torrt och elegant avslut. En fyndfavorit!

Glögg di Rosso Numero Uno, 14,5 %, 218 kr/750 ml (54213)


En glögg med italiensk rödvinsbas. Väldigt klassisk i sitt utförande men med imponerande finess och urbra balans. En glögg som har både god och balanserad smak och sjyst struktur. Hatten av!

Tegnér & Son Extra Fina Starkvinsglögg, 15 %, 249 kr/750 ml (55081)


Annons

Finglögg från Tegnér. Ja, det doftar faktiskt lite dyrt. Här har vi en glögg med relativt tydlig tanninstruktur, bra tryck i kryddigheten – men utan att bli obalanserat. Något att langa fram till konässören? Javisst. Klassiskt med en pepprig och nejlikerik eftersmak som hänger kvar och en tydlig glöggsötma utan att det blir för mycket.

Glögg på bär

Testa en god bärig glögg i vinter

Bergskär Glögg Av Lingon, 11,5 %, 100 kr/375 ml (94025)

Norrländska paret Li och Lars gör vin på svenska lingon och blåbär. Lagom till jul lanserar de en halvflaska med julkryddad lingonglögg och den charmar med toner av rårörda lingon, stjärnanis, kanel och nejlika. Välgjord och Läcker – kall som varm!

Annons

Grythyttan skogsglögg, 14,5 %, 100 kr/750 ml (96460)

En älskad klassiker från Bergslagen, gjord på svenska lingon, blåbär och äpplen. I smaken finns gott om skogsbär, julkryddor och apelsinskal. Alkoholen är välbalanserad, och här finns både den typiska glöggsötman, de potenta kryddorna, en pikant beska – och kryddigt avslut.

ÄPPELGLÖGG

Äppelglögg passar dig som gillar något lite fruktigare

Vinfabriken äppelglögg, 11 %, 63 kr/375 ml (96037)

En vit glögg på halvflaska med toner av äpple, päron och subtila julkryddor. Ganska blyg i smaken men också väldigt behaglig glögg om man söker något mer stillsamt i smaken med fräsch äpplig touch i slutet. God att dricka kall.

Annons

Brännland Ember, 12 %, 189 kr/500 ml (10205)

Skeptisk till glögg överlag? Då är det här pavan för dig! Här har du en välgjord isciderglögg med äppelbas. Finessrik smak av röda äpplen, aprikos, lätt touch av julkryddor och med bra balans i alla led. Utmärkt till ostbrickan.

ALKOHOLFRITT

I år finns det många goda alkoholfria glöggar i sortimentet

Blossa årgångsglögg 2023 Gamla stan, alkoholfri, 95 kr/750 ml (190701)

Bärig och smakrik med balanserad kryddighet, här finns också en syra i avslutet som lyfter glöggen. Riktigt god alkoholfri glögg som funkar varm som kall, men även med soda för att skapa en spritsig drink.

Sav Glöd Alkoholfri, 79 kr/500 ml (19038)

Annons

Elegant och välbalanserad glögg som är helt transparent till utseendet och bjuder på doft av björksav och söta julkryddor. Lätt och god att dricka som aperitif tillsammans med en stor isbit i ett vackert glas. Testa!

Saturnus Granskott & Lingon, 35 kr/500 ml i dagligvaruhandeln

En alkoholfri glögg med toner av kanel, blyg doft av gran och touch av lingonris. Söt ton med härligt lyft i syran i slutet. Drick varm som kall, eller blanda en alkoholfri drink på den genom att addera soda.

Stockholms Bränneri Winter Negroni Non Alcoholic, 79 kr/500 ml (195802)

En alkoholfri variant på negroni med glöggkryddor, kan det vara något? Jajamen. här är en mocktail som bjuder in till njut med toner av blodapelsin, pomerans, julkryddor och den negroni-typiska skalbeskan i avslutet. Urläckert alternativ för negroni-lovern! Servera enligt sed med is och en apelsinremsa.


Tillgänglig 1 november.

Glögg med spritbas

Våga dig på att testa en glögg med spritbas

Blossa Trestjärnig Silver, 21 %, 129 kr/500 ml (96518)

Räkna med stärkande droppar då denna dryck har bas av starkvin och är spetsad med rom. Här får du generös doft av romrussin, pomerans, dadlar och kanel, en touch av kardemumma med söt knäckig ton och eldigt avslut. Testa till pepparkaka med grönmögelost.

Annons

Norrbottens Destilleri Fusion.008.Seaberry Glögg, 15 %, 299 kr/700 ml (51566)


Riktigt rolig och överraskande glögg med smak av havtorn och jalapeño som gifter sig överraskande väl. Det potenta stinget från jalapeñon smyger upp i näsan, sedan följer tydliga havtornssmaker med touch av hjortron och apelsin, med både syra och liten hetta. Ett kul och minst sagt annorlunda experiment som visar sig falla ut väl. En glögg som verkligen kommer få folk att häpna.

Gotlands Ginfabrik Ginglögg, 20,8 %, Sverige, 252 kr/500 ml (38383)


Okej, utsidan ger insidan en chans. Och den här flaskan är magiskt vacker. Glöggen då? Den bjuder på doft av apelsin och kumquats, och i smaken får du tydliga orangefruktiga toner med inslag av röda äpplen och glöggmarinerade päron följt av en spritig hetta i avslutet och enbärstouchen som ginfantasten lätt känner igen.

Stockholms Bränneri Winter Negroni, 22 %, Sverige, 199 kr/500 ml (87404)


Annons

Doft av lingonris och granskog med tydliga svartvinbärssmaker och toner av nejlika och kryddpeppar i finishen som ligger kvar som en kyss. En vinterdryck som spelar i egen liga och som helst avnjuts riktigt kall i en tumbler med is framför brasan, som en värmande vintercocktail.

Hellström Glögg – Äpple, julkryddor och gin, 15 %, Sverige, 285 kr/500 ml (53792)


Friskt och med lätt sötaktig touch av äppelcider och svarta vinbär, slånbär, de klassiska glöggkryddorna och såklart: gin. Fin balans och apelsinmarmeladig touch – urbra till årets glöggdrinkar då denna får agera bas, eller servera med is, en kanelstång och torkad äppelskiva.

Årets glögg Stockholms bränneri 2023, 21,5 %, 198 kr/500 ml (73438)

En spritglögg i färgstark kostym som kombinerar skogsbärighet med spritig hetta och krydda. Tydlig rosmarinton med inslag av kanel och pepprigt avslut. Bäst blir den som en vintrig cocktail – skaka med is och du har en superb välkomstdrink till julens fester.

ÖL-GLÖGG

Solna Bryggeri har gjort ett spännande experiment och lanserar en IPA glögg

Solna bryggeri GLÖGG IPA, 11 %, 145 kr/750 ml (32507)


Det här är ett riktigt kul experiment där man bryggt denna glöggdryck som en vanlig öl och kombinerat med julens kryddor. En riktigt sjyst vinterdryck med toner av kåda, granbarr och röda skogsbär som gifter sig väl med glöggkryddorna och avslutas med touch av apelsin.

Annons