Äppelmuffins med limeglasyr
05 sep, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Fruktiga äppelmuffins med limeglasyr är en perfekt balans mellan det söta och de syrliga. Toppa gärna med tunt skivat äpple.
Annons
Äppelmuffins med limeglasyr
Rivet äpple i smeten och en syrlig limeglasyr ger muffinsen en fräsch och fin smak.
Annons
12 stycken
Tid: 30 minuter + tid i ugn
Du behöver:
150 g smör, rumsvarmt
150 g (1 ¾ dl) strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
¾ dl mjölk
75 g riven mandelmassa
225 g (3 ¾ dl) vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 nypa salt
1 rivet äpple
Limeglasyr:
150 g (2 ½ dl) florsocker
2 ½ msk färskpressad limesaft
Till servering:
1 äpple
Citronmeliss
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°. Vispa smör, socker och vaniljsocker luftigt med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget, vispa mellan varje.Häll i mjölken och rör om.
- Riv mandelmassan grovt och blanda ner den i smeten tillsammans med vetemjöl, bakpulver och salt. Riv äpplet och vänd ner i smeten.
- Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till ca ¾ med smet. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter, tills de är gyllene och genomgräddade. Låt svalna på galler.
- Rör ihop florsocker och limesaft till glasyren. Bred den över de avsvalnade muffinsen.
- Skär äpplet i tunna klyftor. Doppa dem gärna i en blandning av vatten och citronsaft för att undvika att de mörknar. Dekorera varje muffin med äppelklyftor och citronmeliss.
Foto: Columbus Leth
Annons