Populärt: Mat Vegetariskt Alla recept Vintips till middagen Kräftskiva Restaurangtips Matnyheter

Äppelmuffins med limeglasyr

05 sep, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på äppelmuffins med limeglasyr
Fruktiga äppelmuffins med limeglasyr är en perfekt balans mellan det söta och de syrliga. Toppa gärna med tunt skivat äpple.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 goda toppings till kladdkakaBrand logo
3 goda toppings till kladdkaka

Äppelmuffins med limeglasyr

Rivet äpple i smeten och en syrlig limeglasyr ger muffinsen en fräsch och fin smak.

Annons

12 stycken

Tid: 30 minuter + tid i ugn

Du behöver:

150 g smör, rumsvarmt
150 g (1 ¾ dl) strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
¾ dl mjölk
75 g riven mandelmassa
225 g (3 ¾ dl) vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 nypa salt
1 rivet äpple

Limeglasyr:

150 g (2 ½ dl) florsocker
2 ½ msk färskpressad limesaft

Till servering:

1 äpple
Citronmeliss

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa smör, socker och vaniljsocker luftigt med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget, vispa mellan varje.Häll i mjölken och rör om.
  2. Riv mandelmassan grovt och blanda ner den i smeten tillsammans med vetemjöl, bakpulver och salt. Riv äpplet och vänd ner i smeten.
  3. Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till ca ¾ med smet. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter, tills de är gyllene och genomgräddade. Låt svalna på galler.
  4. Rör ihop florsocker och limesaft till glasyren. Bred den över de avsvalnade muffinsen.
  5. Skär äpplet i tunna klyftor. Doppa dem gärna i en blandning av vatten och citronsaft för att undvika att de mörknar. Dekorera varje muffin med äppelklyftor och citronmeliss.
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieostBrand logo
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieost

Foto: Columbus Leth

Annons