Äppelpaj med salt kolasås

05 aug, 2017 
AvRedaktionen
Ta vara på säsongens äpplen och baka en ljuvlig äppelpaj. Kolasåsen blir underbart god och håller upp till en vecka i kylen, om det skulle bli något över!
Annons

6 personer

Tid: 40 minuter + 4 timmar för såsen

Äppelpaj:

100 g smör

2 msk socker

1 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 dl havregryn

7 äpplen (skalade, urkärnade och skivade)

2 msk råsocker

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

Salt kolasås:

1 burk kondenserad mjölk

4 msk grädde

flingsalt

Gör så här:

Börja med kolasåsen, som tar lite tid. Täck en oöppnad burk med kondenserad mjölk med vatten och koka i 3–4 timmar under lock i en gryta med vatten. Burken måste vara täckt med vatten hela tiden annars kan burken explodera. Öppna och rör i 3–4 msk grädde, beroende på vilken konsistens du vill ha samt 2 nypor flingsalt. Förvara såsen i en plastburk med lock i kylen.

Sätt ugnen på 200°. Mixa smör, socker, vetemjöl och havregryn till en smuldeg. Lägg 6 äpplen i smorda portionsformar, spara ett till dekoration. Pudra över lite råsocker, kanel och kardemumma samt täck med smuldegen. Ställ in äppelpajerna i mitten av ugn-en och grädda tills degen fått en ljusbrun färg, cirka 10–15 minuter.

Dekorera med färska äppelklyftor, kolasås och pudra över kanel.

Äppelpaj med salt kolasås.
Äppelpaj med salt kolasås.

Av: Isabelle Olander
Foto: Lena Grenfelt
Recept: Filippa Löf-Ersson
Assistent: Emma Nilsson, Kevin Trandem

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons