Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Apelsin-och ingefärsgriljerad julskinka

18 nov, 2012 
AvJenny Norberg
Ingen jul utan skinka, och antingen du köper färdigkokt eller väljer att tillaga den från grunden så är det en sak man inte vill missa: att griljera skinkan kvällen före julafton, njuta av den första skinkmackan och en öl.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Apelsin-och ingefärsgriljerad julskinka.
Apelsin-och ingefärsgriljerad julskinka.

Du behöver:

1 julskinka, färdigkokt eller endast rimmad (3–4 kg)

För den som själv vill ugnsbaka skinkan: Se efter på förpackningen om skinkan behöver blötläggas. Sätt sedan ugnen på 175°. Skär ett kryss med en vass kniv tvärs igenom svålen. Sätt in en köttermometer lite snett från ovan så att spetsen hamnar mitt i skinkan utan att nudda eventuella ben. Hela termometerröret ska vara inne. På en långsmal och lite plattare skinka sätts termometern in från ”kortsidan”. Slå in skinkan i aluminiumfolie och lägg den i en långpanna. Ugnsbaka tills termometern visar 74°. (Det tar 60–70 min per kilo skinka.) Ta ut skinkan och låt den vila 15 min, öppna därefter foliepaketet och dra ut termometern. Ta av nätet och svålen när skinkan svalnat något. Griljera skinkan, gärna medan den fortfarande är varm. Om svålen är tjock, skär bort en del så den blir så jämn som möjligt. Ta gärna vara på den sakrika skyn och använd den i soppa, långkål eller dopp i grytan.

Annons

GRILJERING

Till en skinka på 3–4 kg:

1 ägg

2 msk skånsk senap

rivet skal av 1 tvättad

apelsin

2 tsk malen ingefära

ca 3 msk ströbröd

kryddnejlikor

Gör så här:

Om du använder färdigkokt skinka, ta bort nät och svål. Sätt ugnen på 225°. Blanda ägg, senap, apelsinskal och ingefära. Pensla ut där svålen suttit. Sikta över ströbrödet och stick in kryddnejlikor. Griljera i mitten av ugnen, cirka 15 min, men se upp, griljeringen bränns lätt vid.

LÄS MER:

Vegetarisk julskinka - Griljerad halloumi

6 goda och lyxiga recept på julsallad

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons