Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkarMidsommarmat

6 anledningar att välja vegetariskt

12 jun, 2017 
Att laga vegetarisk mat är enkelt, nyttigt och dessutom billigt. Här listar vi 6 anledningar att välja vegetariska alternativ istället för kött.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetarisk pasta med pesto. Foto: IBL
Vegetarisk pasta med pesto. Foto: IBL

Att välja vegetariska alternativ istället för kött är bättre för både miljö, hälsa, plånbok och inte minst för djuren. Om du inte vill äta helvegetariskt kan du göra en insats genom att skära ner på mängden kött du konsumerar samt genom att alltid köpa svenskt, ekologiskt kött.

Recept: Pasta med tre sorters pesto

Oroar du dig för att du ska få järn- och proteinbrist? Livsmedelsverket rekommenderar högst 500 gram rött kött per vecka, vilket räcker gott och väl. Dessutom finns det en mängd vegetariska alternativ som är fullproppade med järn och protein, exempelvis baljväxter, tofu och sojaprodukter.

Läs även: 12 bra proteinkällor för vegetarianer

Tofu innehåller mycket protein. Foto: IBL
Tofu innehåller mycket protein. Foto: IBL

Här är 6 anledningar till att välja vegetariskt istället för kött:

1. Kött är dåligt för miljön

Den globala uppvärmningen och utarmningen av vår planets resurser är knappast nytt för någon längre. Köttproduktionen står för ungefär 15 procent av världens totala utsläpp.

Annons

2. Du blir mätt på mindre

En ny dansk studie lät unga, friska män äta biffar gjorda av ärter och bönor samt av gris- och kalvkött. När männen åt de vegetariska biffarna åt de 12 procent mindre kalorier, vilket enligt forskarna förmodligen berodde på att baljväxterna innehåller mer kostfibrer som ger en mättnadskänsla. Att äta vegetariskt kan hjälpa dig att hålla vikten, eftersom du äter mindre och nyttigare mat.

3. Vegetariskt är billigare

Linser, bönor, rotfrukter och grönsaker som är i säsong är betydligt snällare mot plånboken än om du köper närproducerat kött varje dag. Dessutom har de ofta längre hållbarhet, vilket minskar matsvinnet och ger dig fler ätbara måltider. Vill du äta kött ofta, men kan tänka dig gå ner i mängd? Dryga ut din kötträtt genom att ersätta en del av köttet med grönt.

Recept: 6 snabba, billiga och vegetariska soppor

Potatis- och purjolökssoppa.
Potatis- och purjolökssoppa.

4. Kött ökar risken för cancer, hjärt- och kärlsjukdomar

Världshälsoorganisationen WHO har klassat rött behandlat kött, det vill säga charkuterier som exempelvis korv, salami och bacon, som cancerframkallande. Dra ner på köttintaget för att minska risken för tjock- och ändtarmscancer. Flera studier har även visat ett samband mellan ett stort intag av fett, salt kött och hjärt- och kärlsjukdomar.

Annons

5. Det är bättre för djuren

Djurhållningen i Sverige är bland de bästa i världen. Användningen av antibiotika är låg och djuren tas bättre om hand. Men fortfarande lider många djur runtom i världen när de tvingas leva på trånga ytor och flera djur dör när de transporteras långa vägar. Välj svenskt kött, men gå ner i mängd för att efterfrågan inte ska vara större än utbudet.

6. Det behöver inte vara svårt

Idag finns en mängd olika substitut för klassiska kötträtter, exempelvis quornbiffar, vegobullar och sojafärs. Dessutom behöver vegetarisk mat inte handla om att ersätta köttet. Inspireras av alla kreativa recept på nätet, i kokböcker eller i tidningar. Vegetarisk mat kan vara nytänkande, smakrik och god!

Här hittar du alla våra vegetariska recept >>

Källor: Livsmedelsverket, Ica.se, Naturskyddsföreningen, Jordbruksverket, Dagens Nyheter, Göteborgs Posten, Tidningen Land

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons