Ångkokt lax med gräddstuvade primörer
09 jul, 2025
Krämigt gott och enkelt när allt lagas i en och samma panna. Servera den ångkokta laxen och de gräddstuvade primörerna med somrig dillpotatis.
Annons
Ångkokt lax med gräddstuvade primörer
Gör allt i en enda stor panna, sparar disk och tid!
Annons
4 portioner
Tid: 35 minuter
Du behöver:
200 g sparrisbroccoli
1 knippe salladslök
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja, till stekning
Salt och peppar
1 dl vitt vin
1 msk smör
200 g ärtor, frysta
2 dl crème fraîche
½ ekologisk citron
4 färska laxfiléer
Dillslungad potatis:
1 kg färskpotatis
Salt
1 msk smör
1 näve färsk dill
Till servering:
1 näve färsk dill
½ ekologisk citron
Gör så här:
- Dillslungad potatis: Skrubba potatisen och koka den precis mjuk i en kastrull med saltat vatten under lock.
- Häll av potatisen och tillsätt en klick smör och plockad dill. Skaka kastrullen lätt så att smöret och dillen fördelar sig över potatisen.
- Ansa och skär broccolin i bitar.
- Strimla den ljusa delen av salladslöken, spara det gröna till servering. Skala vitlöken och finhacka den.
- Fräs broccoli, vitlök och den ljusa delen av salladslöken i olja i en kastrull i ca ½ minut. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt vitt vin och smör. Tillsätt tinade ärtor och rör ner crème fraiche. Späd eventuellt med lite vatten. Krydda med salt, peppar, lite finrivet citronskal och citronsaft.
- Lägg laxfiléerna ovanpå grönsakerna i pannan, och ånga dem under lock i 5–6 minuter.
- Servering: Hacka det gröna på salladslöken. Strö det och plockad dill över rätten. Servera med citronskivor och dillslungad potatis.
Foto: Columbus Leth
Annons