Ångad lax med kronärtskockshjärtan och oliver
- AvRedaktionen ELLE
Lax är en fisk som tacksamt nog går att tillaga på massa olika sätt. Det här är en snabb rätt som sköter sig själv i ugnen, perfekt för stressiga vardagskvällar! Testa ångad lax med kronärtskockshjärtan.
10 heta mat- och dryckestrender 2021

Ångad lax med kronärtskockshjärtan och oliver
Lax som tillagas med vitt vin under folie blir extra saftig och fin. Servera tillsammans med lätta vårfräscha smaker.
4 portioner
Du behöver:
500 g potatis
1 burk kronärtskockshjärtan
4 bitar laxfilé
1 ekologisk citron
2 ½ dl vitt vin
Salt och nymalen svartpeppar
Garnering:
Ärtskott
Färsk mynta
Gör så här:
- Skrubba potatisarna och koka i lättsaltat vatten i ca 15 minuter. Värm ugnen till 200º.
- Häll vattnet från kronärtskockorna och fördela dem i ett ugnsfast fat. Lägg laxbitarna över.
- Skiva citronen och fördela över laxen. Häll vitt vin i formen, krydda med salt och peppar och täck fatet med ugnsfolie. Baka i ugnen i 12–14 minuter.
- Skala eventuellt och skiva de kokta potatisarna, lägg ner dem i fatet tillsammans med avrunna oliver. Garnera med ärtskott och mynta och servera.
Recept: Åse Dotterud, Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Line Falck, Inge Skovdal, Stine Christiansen
LÄS MER: