Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptMat till Valborg

Ana Paula Bartolucci är vinmakaren bakom Chandon Garden Spritz

07 jul, 2023 
AvCristina Altozano
Ana Paula Bartolucci är vinmakaren bakom Chandon Garden Spritz
Ana Paula Bartolucci är den kvinnliga vinmakaren som ligger bakom succén Chandon Garden Spritz – sommarens hetaste mingeldryck.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Dryckesbitar #7 - Aperol granita med isig sorbetBrand logo
Dryckesbitar #7 - Aperol granita med isig sorbet

– Jag, precis som de flesta argentinare, älskar smaker med en liten bitter touch och kan till exempel inte motstå fernet eller vermouth. Så när jag för snart sex år sedan blev en del av Chandon-teamet började jag klura på en idé att lansera något helt nytt. Jag tyckte nämligen att det saknades bubblor för härliga vardagstillfällen som en aperitif eller till after work, så jag började fundera på hur vi kunde skapa en mousserande dryck med rätt balans mellan bitterhet, sötma och syra, berättar Ana Paula Bartolucci, som jobbar som vinmakare på Chandon i Mendoza, Argentina.

Lyxig, bubblig, söt och lite bitter – Chandon Garden Spritz är en perfekt aperitif eller till en after work.
Lyxig, bubblig, söt och lite bitter – Chandon Garden Spritz är en perfekt aperitif eller till en after work.

Det tog sedan fyra år för henne att hitta det perfekta receptet för Chandon Garden Spritz, en elegant mousserande dryck som nu gör succé världen över – på många sätt en perfekt mingeldryck.

Annons

Efter att ha ratat 64 prover så hittade hon till slut den ultimata balansen. Hon tillsatte en speciell bitter apelsinlikör till en bas av Chandon extra brut, ett mousserande vin från huset gjort på druvor som chardonnay, pinot noir och semillon – en druvsort med citrussmak. Likören tillverkas med skal från söta citrusfrukter av sorten Valencia som odlas på en familjeägd biodynamisk gård i Tucumán, i den nordvästra delen av landet. Efter att citrusskalen har fått macererats, alltså legat och dragit, i druvjuice tillsätts kryddor – för att få de mörka aromatiska tonerna, och växter – för att få de örtiga aromerna. Alla ingredienser är noga utvalda från några av världens bästa områden. Apelsinjuicen som blir över skänker Chandon till skolor i området och resterna blir till gödsel i vingården.

Vinhuset Chandon i Mendoza som ägs av franska Moët & Chandon.
Vinhuset Chandon i Mendoza som ägs av franska Moët & Chandon.

– Vilka ingredienser vi använder är förstås en hemlighet, men bland de 30 naturliga ingredienserna i Chandon Garden Spritz hittar du bland annat kardemumma, blomman gentiana, vanilj och kanel. Hela tillverkningsprocessen är helt hantverksmässig. Jag skulle säga att det här fångar Argentina i en flaska, förklarar Paula.

Chandon Garden Spritz serveras med is och torkad apelsinskiva på sommaren, och varm med samma dekor på vintern.
Chandon Garden Spritz serveras med is och torkad apelsinskiva på sommaren, och varm med samma dekor på vintern.

Men hur kommer det sig att ett franskt vinhus producerar vin i Argentina? Allt började i slutet av 1950-talet, när greve Robert-Jean de Vogüé, ordförande för Möet & Chandon på den tiden, insåg att området Champagne i Frankrike inte hade tillräckligt med vingårdar för att tillgodose behovet till alla älskare av mousserande viner. Han började resa runt för att hitta nya alternativ runt om i världen och till slut, här i Mendoza, hittade han ett terroir vid foten av Anderna som uppfyllde alla krav. Det var en perfekt vinregion som dessutom, på grund av avståndet till Europa, inte konkurrerade med den franska. Så föddes Chandon, resultatet av hans dröm om värld fylld med bubblor. Vilket Ana Paula förvaltat på bästa sätt.

Foto: Remedios Valls

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons