4 mättande alternativ till snabba kolhydrater

Rotfrukter är nyttigt och mättar bra.

Vill du skära ner på snabba kolhydrater som pasta, ris och vitt bröd? Här är några alternativ som mättar magen, är nyttiga och smakar gott.
26 juni, 2017

De flesta vet att grönsaker är bra för hälsan, men ibland glöms de bort till förmån för mättande pasta, ris eller bröd. Tyvärr är det inte heller så enkelt att en vanlig sallad kan ersätta pastan utan att magen börjar ropa efter mat en kort stund senare.

Men ifall du vill minska på ditt intag av snabba kolhydraterna finns det flera smakrika alternativ i växtriket som inte tvingar dig att ge upp mättnadskänslan. Därför listar vi här fyra grönsaker som dietisterna tillagar för att mätta magen.

1. Stärkelserika rotfrukter

Rotfrukter som palsternacka och potatis är mättande, gott och nyttigt så länge du inte friterar dem. Kokt, kall och oskalad potatis innehåller dessutom resistent stärkelse. Resistent stärkelse bryts inte ner av kroppen på samma sätt som andra kolhydrater, utan bidrar istället till produktion av nyttiga fettsyror och till ett stabilare blodsocker.

Recept: Rotfruktsgratäng med chorizo och timjan

Rotfruktsgratäng med chorizo och timjan.

Rotfruktsgratäng med chorizo och timjan.

2. Kronärtskocka

Fibrer är en viktig komponent för att du ska känna dig mätt. Kronärtskockan är en av grönsakerna som innehåller mest fibrer, till och med dubbelt så mycket som broccoli. Dessutom är den kalorifattig och rik på både kalium och inulin, något som är bra för blodtrycket och tarmfloran.

Recept: Kycklingsallad med kronärtskocka och yoghurtdressing

Kycklingsallad med kronärtskocka och yoghurtdressing.

Kycklingsallad med kronärtskocka och yoghurtdressing.

3. Fänkål

Fänkålen är rik på fibrer som gör dig mätt oavsett om du äter helveganskt eller om du väljer bort kolhydraterna när du äter kött och fisk. Dessutom kan grönsaken tillagas på flera olika sätt eller ätas som den är.

Recept: Krämig potatissallad med fänkål och rökt lax

Krämig potatissallad med fänkål och rökt lax.

Krämig potatissallad med fänkål och rökt lax.

4. Rödbeta

Även om rödbetan inte är lika rik på fibrer som de tidigare grönsakerna så är den mättande grönsaken ett bra tillägg till måltiden. Den är rik på vatten och smak och har en mängd hälsoboostande fördelar tack vare sina vitaminer och antioxidanter.

Recept: Rödbetssallad med kyckling och fetaost

Rödbetssallad med kyckling och feta.

Rödbetssallad med kyckling och feta.

Källa: Women’s Health