Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSomriga drinkarMidsommarmatMidsommardrinkar

Ägg är dubbelt så nyttigt som vi trott

17 apr, 2019 
AvJoel Linde
Ägg är dubbelt så nyttigt som vi trott.
Att ägg är nyttigt har vi vetat länge, men forskning har visat att vi får i oss betydligt mer nyttigheter genom ägg än vad man tidigare trott. Däribland höga halter av D-vitamin.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

D-vitamin

D-vitamin är det som vi nordbor ofta har störst brist på under vinterhalvåret, eftersom den bästa källan är solen, och den ser vi ju tyvärr inte så mycket av under årets mörka tid. För att kompensera det kan man äta bland annat olika sorters fisk, svamp och även ägg.

Forskning visar att den typen av D-vitamin som finns i äggulan, så kallad 25(OH)-vitamin D, är upp till fem gånger mer potent än vad man tidigare räknat med. Med andra ord är ägg betydligt nyttigare än vad många är medvetna om.

– Det betyder alltså att den mängd D-vitamin vi får i oss genom ägg är betydligt större än vad som anges på äggförpackningen eller i Livsmedelsverkets databas, säger Christer Rosén, näringsexpert vid Lunds universitet.

Man räknar med att innehållet av denna speciella typ av D-vitamin motsvarar nivåer som är dubbelt så höga som de som tidigare angetts, vilket gör ägg till en av de bästa källorna till D-vitamin. I både Schweiz och Danmark har man nu börjat räkna ut hur mycket äggets D-vitamin motsvarar i den typen som mäts på förpackningar och databaser.

Annons

E-vitamin

För några år sedan fann man även att halterna av vitamin E var betydligt högre än vad man tidigare trott, och nu har alltså ägget än en gång överraskat oss positivt.

Men kolesterolet då?

Det finns dock en rädsla för att äta för mycket ägg, eftersom många tror att kolesterolet i ägget är farligt. Livsmedelsverket har till och med tidigare satt en gräns för hur många ägg man bör äta, men dagens forskning visar att vi gott och väl kan äta hur mycket ägg som helst, och Livsmedelsverket har ändrat dessa rekommendationer.

– Det mesta kolesterolet producerar vi ju själva, och om vi äter mer producerar vi mindre, för att kompensera. För friska människor är det inget bekymmer alls att äta ägg, säger Christer Rosén.

Läs även: Så får du ett perfekt stekt ägg – varje gång

Ett perfekt stekt ägg. Foto: IBL
Ett perfekt stekt ägg. Foto: IBL

Källor: Svenska ägg, Livsmedelsverket

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons