Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

8 smältande kryddsmör till grillat

01 apr, 2016 
AvRedaktionen
Örtigt vitlöks- och basilikasmör.
Ingen grillkväll är väl komplett utan ett härligt kryddsmör som får smälta över det nygrillade? Vispa, rulla in och njut! Och servera gärna flera olika sorter.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Tips! Se till att smöret är rumstempererat innan du börjar arbeta med det. Det är gott att ha något knaprigt i smöret, som till exempel nötter eller flingsalt. Låt smöret vila i minst 30 minuter så att alla smaker hinna sätta sig.

1. Örtigt vitlöks- och basilikasmör

Pressa 1 stor vitlöksklyfta och mixa tillsammans med 2 dl hackad basilika och 1 tsk gräsig extra vergine olivolja. Mixa ner 150 g rumstempererat smör, smaka av med flingsalt och svartpeppar. Forma till en rulle, linda in i bakplåtspapper och förvara i kylen till servering. Passar till det mesta, en riktig klassiker som aldrig blir fel till en grillbuffé.

2. Crunchigt hasselnötssmör

Rosta 1 dl hasselnötter i torr stekpanna. Låt svalna och hacka upp. Vispa 150 g rumstempererat smör med elvisp, cirka 1 minut. Smaka av med flingsalt. Rör ner nöthacket i smöret. Forma till en rulle, linda in i bakplåtspapper och förvara i kylen till servering. Passar till grillade grönsaker, vit fisk och kyckling.

Annons

3. Lyxigt svamp- och tryffelsmör

Lägg 1 dl torkad svamp i blöt, valfria sorter, till exempel kantarell och karljohan. Stek 1 dl finhackad schalottenlök genomskinlig i smör i stekpanna. Låt svampen rinna av och hacka i bitar. Låt den avrunna hackade svampen steka med på slutet. Rör ner i 150 g rumstempererat smör tillsammans med 1 tsk tryffelolja. Smaka av med flingsalt och svartpeppar. Forma till en rulle, linda in i bakplåtspapper och förvara i kylen till servering. Passar till fläskkött och kyckling, men blir också jättegott på en högrevsburgare.

4. Fruktigt hallon- och rosépepparsmör

Blanda 100 g rumstempererat smör med 1/2 dl mosade hallon, 2 tsk krossad rosépeppar, 1 msk råsocker och 1 krm vitpeppar. Forma till en rulle, linda in i bakplåtspapper och förvara i kylen till servering. Passar bäst till biff i alla former, men en liten klick på grillad sockerkaka kan också vara en hit.

5. Fylligt rödvinssmör

Fräs 1/2 dl finhackad schalottenlök genomskinlig. Häll på 2 msk rött vin och koka in i löken. Låt svalna och rör ner i 150 g rumstempererat smör. Smaka av med svartpeppar. Forma till en rulle, linda in i bakplåtspapper och förvara i kylen till servering. Passar till kött, men även matig fisk och skaldjur. Också gott till grillad svamp, som en matig portobellohatt.

Annons

6. Salt kapris- och sardellsmör

Mixa 15 g sardellfiléer och 20 g avrunnen kapris i en mixer eller med mixerstav till en slät smet. Mixa ner 100 g rumstempererat smör. Rör ner 1/2 msk finhackad bladpersilja. Forma till en rulle, linda in i bakplåtspapper och förvara i kylen till servering. Sardellerna tillför härlig sälta och kaprisen ett saltsyrligt sting. Supergott till tonfisk, kött och kyckling.

7. Kryddigt chorizosmör

Snitta upp 80 g rå chorizokorv och stek innehållet i smör i stekpanna. Finfördela och låt svalna. Lägg sedan i mixer tillsammans med 1 tsk pressad citron och 100 g rumstempererat smör och mixa. Smaka av med salt. Att krydda med en matig korv är ett riktigt kocktrick, lika gott i en hamburgerfärs som i ett smältande smör. Utmärkt till torsk eller en härlig biff.

8. Friskt citrussmör

Vispa 100 g smör med saften och rivet skal från 1/2 citron samt 1/2 apelsin. Smaka av med salt. Forma till en rulle, linda in i bakplåtspapper och förvara i kylen till servering. Passar all form av fisk och skaldjur, men även gröna grönsaker och kyckling.

Vitlöks- och basilikasmör. Foto: Lisa Björner
Vitlöks- och basilikasmör. Foto: Lisa Björner

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons