10 härliga salsor till grillat

Tomatsalsa 
med chili och lime.

En klassisk salsa innehåller tomat, men det blir roligare att testa lite andra kombinationer också. Varför inte med hallon? Gärna med lite sting!
01 april, 2016

1. Tomatsalsa med chili och lime

Finhacka 500 g tomater i olika färger samt 1/2 rödlök, och blanda med saften och rivet skal från 1 lime, 1 msk sweetchilisås, 1 kruka färsk hackad basilika, 1 msk finhackad röd chili och 3 msk olivolja. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.

2. Salsa roja

Blanda 1 strimlad rödlök med 1 pressad vitlöksklyfta, 400 g krossade tomater (eller färska, hackade), 3 msk olivolja, 1 msk farinsocker och 3 msk rödvinsvinäger. Smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.

3. Mango- och jordgubbssalsa

Blanda 2 dl tärnade jordgubbar, 2 dl tärnad mango (fryst tinad går bra), 2 msk finhackad rödlök, 2 msk koriander, 1 urkärnad hackad jalapeño. Rör ner 2 tsk flytande honung och saft från 1 lime. Smaka av med salt och svartpeppar.

4. Svartbönssalsa

Skölj 400 g svarta bönor från burk och låt rinna av i durkslag. Blanda 1/2 finhackad rödlök, 1 pressad vitlöksklyfta, 2 msk balsamvinäger, 1/2 tsk spiskummin, 2 krm rökt paprikapulver, 1/2 tsk anchochilipulver, 1/2 tsk malen koriander i en bunke. Blanda i 400 g hackade tomater. Smaka av med 1 tsk salt och 1 msk farinsocker. Vänd ner bönorna och 4 msk hackad koriander.

5. Äpple- och morotschutney

Fräs 1 tärnad morot, 1 skalat tärnat äpple, 1 hackad schalottenlök, 1/2 hackad chili, 1 stjärnanis och 1 kanelstång i lite olivolja tills det mjuknar. Tillsätt 2 msk honung, 2 msk vinäger, 2 msk vatten och koka på medelvärme tills det får en kladdig chutneykonsistens. Smaka av med salt och peppar. Ta bort kanelstång och stjärnanis före servering.

6. Kakao- och chipotlesalsa

Lägg 1 hackad vitlöksklyfta, 30 g soltorkad tomat och 1 chipotlechili i en matberedare. Häll över 3 msk rödvinsvinäger, 2 msk agavesirap, 4 msk rapsolja, 2 msk olivolja och 1 1/2 msk krossade kakaobönor eller 3–4 msk kakaopulver. Smaka av med salt.

7. Rökig melonsalsa

Blanda 1/2 hackad rödlök med 1 krm liquid smoke (eller rökig bbq-sås), 3 tsk tabasco chipotle, 1/2 tsk Santa Maria Tellicherry Black Pepper och 1 msk rapsolja. Smaka av med flingsalt. Vänd försiktigt ner 500 g kärnfri vattenmelon i bitar.

8. Gurk- och avokadosalsa

Blanda 1/2 strimlad rödlök, 1/2 skalad urkärnad gurka, 1 skalat tärnat äpple, 1 urkärnad hackad chilifrukt. Strö över 1/2 tsk salt, 1/2 tsk svartpeppar och saft från 1 lime. Hit kan du förbereda. Tärna 1 avokado och rör ner. Servera.

9. Rostadmajssalsa

Grilla 2 majskolvar över glöden. Lossa majskornen och blanda dem med 1 knippe finhackad salladslök, 1 urkärnad finhackad tomat, 1 tsk bbq-sås och 1 tsk salt. Servera gärna ljummen.

10. Hallonsalsa

Blanda 5 dl hallon, 1 dl hackad schalottenlök, 1 urkärnad röd chili, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 dl hackad koriander, 1 tsk socker, saft från 1 lime och 1 msk gräsig olivolja. Utsökt till grillade fläskfilé eller scampispett.

Smakrik hallonsalsa. Foto: Aina C. Hole

Smakrik hallonsalsa. Foto: Aina C. Hole

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: