7 recept för att få till den bästa kräftskivan

7 recept för att få till den bästa kräftskivan

Augusti och de första kräftorna är här. Njut dem nykokta med extra lyxiga och goda tillbehör, recepten hittar du här, förstås!
12 juli, 2022
0:43

Efter reklamen: Watermelon Ginger Moctail - alkoholfri drink med ginger beer och fryst vattenmelon

(0:43)

Slå på ljud

Äntligen är de första kräftorna här och förutom dessa röda små delikatesser så behöver bordet fyllas med annat gott som vår egen kräftlag, örtaioli och kantarellsallad med smashad potatis och brynt smör. Det är bara några av favoriterna – vi har sammanställt de ultimata recepten för att bjuda på årets bästa kräftskiva!

Kräftlag till färdigkokta kräftor

Kokar du inte egna kräftor kan du enkelt piffa färdigkokta med en ny kräftlag.

1 sats

Du behöver:

3 liter vatten
1 dl grovt salt
2 sockerbitar
Ca 1 liter lätt sammanpressade dillkronor
1 gul lök (skalad och hel)
1 flaska öl eller porter

Gör så här:

  1. Använd färdigkokta kräftor i lag eller halvtinade kräftor. Koka upp vattnet. Tillsätt salt, socker, halva mängden dillkronor, lök och öl och låt koka i 15 minuter. Ta av från värmen och låt svalna. Sila lagen och kyl den ordentligt. Lägg resterande dillkronor i bottnen på ett kärl som rymmer kräftorna.
  2. Lägg kräftorna ovanpå dillen och häll spadet över. Ställ i kyl och låt kräftorna ligga i spadet i minst 1 timme.
Grillad havskräfta med grillad romansallad och krämig dilldressing

Kronärtskockskräm

Krämig och len, god till kräftor eller som dipp till pommes.

4–6 bufféportioner

Du behöver:

290 g kronärtskockor, marinerade i olja
100 g färskost
1 vitlöksklyfta, riven
½ citron, skalet + 1 tsk saft
Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Sila bort oljan från kronärtskockorna och lägg i en bunke. Mixa kronärtskockorna med stavmixer till en slät kräm.
  2. Blanda i färskost, vitlök, citronskal och -saft. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  3. Servera tillsammans med grillat surdegsbröd och gärna några grillade citronhalvor.
Kronärtskockskräm och örtaioli passar otroligt bra till kräftorna
Lisa Björner

Örtaioli med dragon och dill

Knallgrön och smakrik, perfekt till fisk och skaldjur överlag.

4–6 bufféportioner

Du behöver:

2 äggulor några droppar citron
Ca 1 ½ dl rapsolja
½ dl grovt hackad dragon
½ dl grovt hackad dill

Gör så här:

  1. Lägg äggulorna i en rostfri bunke. Droppa över saft av citron.
  2. Mixa rapsoljan med örterna tills det blir grönt och örterna är finfördelade. Tillsätt oljan droppvis i äggulorna under konstant vispning tills det går ihop och börjar tjockna, fortsätt hälla i en tunn stråle medan du vispar, tills du får en tjock aioli.

Whiskey & yoghurtglass – så gör du lyxigaste pinnglassen i sommar

Se klippet här!

Västerbottensflarn med rom och picklade betor

Matigt och lyxigt flarn, passar på en kräftskiva men också till sommarens alla festbufféer.

Bjud på Västerbottensflarn med rom och picklade betor
Lisa Björner

Ca 16 bitar

Du behöver:

1 rulle smördeg, 250 g
1 ½ dl riven Västerbottensost
1 ½ dl crème fraiche

Topping:

80 g regnsbågsrom eller annan rom
½ dl crème fraiche
2 msk finhackad gräslök

Picklade betor:

2–3 polkabetor
½ dl ättiksprit
1 dl strösocker
1 ½ dl vatten

Gör så här:

  1. Koka upp ättiksprit, strösocker och vatten. Lyft av plattan och låt svalna. Sätt ugnen på 200°.
  2. Skala och ansa polkabetorna och skär dem i tunna skivor på en mandolin. lägg ner dem i ättikslagen och låt dra cirka 30 minuter.
  3. Rulla ut smördegen på en bakplåtspappersklädd plåt och dela den på mitten på längden. Sära lite på de två rektanglarna. Blanda ihop den rivna osten med crème fraichen och fördela i ett jämnt lager över smördegsplattorna, spara ca 1 cm ut till kanterna fri från oströran.
  4. Grädda i mitten av ugnen ca 15–20 minuter eller tills smördegen blivit gyllene. Ta ut och låt svalna helt.
  5. Vid servering: Klicka ut rom och crème fraiche med hjälp av två små skedar. Plocka upp polkabetorna ur lagen och låt dem rinna av ordentligt. Fördela dem över smördegen och toppa med finklippt gräslök.

Kantarellsallad med smashed potatoes och brynt smör

Godare kombination hittar du inte!

Kantarellsallad med smashed potatoes och brynt smör är det bästa tillbehöret på kräftskivan
Lisa Björner

6–8 bufféportioner

Du behöver:

800 g småpotatis med skal, t ex delikatesspotatis eller färskpotatis
Ca 400 g kantareller
1–2 msk smör
Salt och nymalen svartpeppar
75 g smör
1 dl grovt hackad dill

Picklad majrova:

1 majrova eller rättika
½ dl ättiksprit
1 dl strösocker
1 ½ dl vatten

Gör så här:

  1. Börja med att pickla majrovan: Koka upp ättiksprit, strösocker och vatten. Lyft av plattan. Skär majrovan tunt på en mandolin eller med osthyvel. Lägg skivorna i ättikslagen och låt ligga medan du förbereder resten.
  2. Sätt ugnen på 225° varmluft. Koka potatisen mjuk med skalet på i saltat vatten. Häll av vattnet och lägg på en plåt eller form med bakplåtspapper. Krossa dem med hjälp av en potatisstöt eller liknande. Ringla över olivolja och strö över flingsalt och nymalen svartpeppar. Rosta i mitten av ugnen ca 20–25 minuter eller tills potatisen är gyllene.
  3. Rensa kantarellerna om det behövs och lägg dem i en torr stekpanna, stek på medelvärme tills vattnet kokat bort. Tillsätt 1–2 msk smör och stek kantarellerna gyllene. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  4. Lägg 75 g smör i en kastrull och låt det smälta på medelvärme, låt det puttra tills det blivit lite gyllene och doftar nötigt.
  5. Ta ut potatisen och lägg upp den på ett serveringsfat. Strö över kantarellerna. Lyft upp majrovan ur lagen och blanda ner den i salladen. Häll över det brynta smöret och toppa med hackad dill. Servera direkt.
Allt du behöver till årets härligaste kräftskiva – samt 6 vackra dukningstips

Svensk gazpacho med äpple och gurka

Serveras iskall, krispig och med härlig gräddfilsswirl!

Bryt av med en svensk gazpacho med äpple och gurka
Lisa Björner

6–8 bufféportioner

Du behöver:

1 avokado
1 gurka (spara gärna några tunna skivor till garnering)
1 grönt äpple, t ex Granny Smith
1 jalapeño
1 vitlöksklyfta, skalad
3 msk vitvinsvinäger
4 dl kallt vatten
1 kruka mynta
1 kruka dill
1 msk flytande honung
½ tsk salt

Till servering:

Ca 1 dl gräddfil
1/2 ask krasse

Gör så här:

  1. Dela avokadon på mitten, kärna ur den och gröp ur fruktköttet. Grovhacka gurka, äpple och jalapeño. Lägg alla grönsaker i en mixer och tillsätt resten av ingredienserna. Mixa tills du får en slushliknande soppa. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt minst en timme.
  2. Servera soppan i glas och toppa med en klick gräddfil, en tunn gurkskiva och färska örter som t ex krasse.

Chokladmousse med marinerade björnbär och rosmarinmaräng

Marängen blir en större sats än vad som går åt, men går fint att spara i en plåtburk till ett annat tillfälle.

Avsluta med chokladmousse med marinerade björnbär och rosmarinmaräng
Lisa Björner

6–8 portioner

Du behöver:

Ca 125 g björnbär
Ca 1 msk rom, eller koncentrerad fläderblomssaft för alkoholfritt alternativ

Chokladmousse:

100 g mörk choklad
2 ½ dl vispgrädde
2 msk strösocker
1 msk vatten
2 äggulor

Rosmarinmaräng:

3 äggvitor (ca 100 g)
1 dl strösocker (ca 90 g)
1 krm ättiksprit, 12%
1 dl florsocker (ca 60 g)

Till servering:

½ dl pistaschnötter
Några kvistar färsk rosmarin

Gör så här:

  1. Dela björnbären på mitten och lägg dem i en skål med vid botten. Häll över rom eller flädersaft och låt stå och dra minst 2 timmar i rumstemperatur.
  2. Rosmarinmaräng: Sätt ugnen på 100° varmluft (eller 100° på över-/undervärme i vanlig ugn).
  3. Vispa äggvitorna med elvisp i en rostfri bunke tillsammans med hälften av strösockret samt ättikspriten, ca 2 minuter på medelhastighet. Tillsätt resten av strösockret och vispa på hög hastighet till en fast maräng, ca 4 minuter.
  4. Sikta ner florsockret i marängen och vänd försiktigt ner det med en slickepott. Hacka rosmarinen så fint det går och vänd ner även den i marängen.
  5. Bred ut marängen i ett ca 1 cm tjockt lager på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Ställ in plåten i ugnen och torka ca 1 timme. Stäng av ugnen och låt marängen stå kvar på eftervärme ca 30 minuter.
  7. Chokladmousse: Hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en bunke. Koka upp 1 dl av grädden, ta från plattan när det precis bubblar upp och häll över den hackade chokladen, rör till en jämn smet.
  8. Vispa resten av grädden löst och ställ åt sidan.
  9. Koka upp socker och vatten och häll i en jämn stråle över äggulorna under kraftig vispning till ett fint skum. Blanda ner chokladsmeten i äggskummet och vänd sedan i den vispade grädden. Fördela moussen i portionsglas eller skålar. Låt moussen stelna i kyl minst en timme.
  10. Ta ut moussen och toppa med de marinerade björnbären. Bryt och smula över rosmarinmarängen och toppa med hackade pistaschnötter och färsk rosmarin.

Recept på primörsallad med färskpotatis – perfekt till midsommar

Se klippet här!

Foto: Lisa Björner