6 vanliga matmyter som inte stämmer

Nej, varken ägg, fett eller kolhydrater är dåligt för hälsan.

Har du också hört att ägg är farligt för hjärtat, att kolhydrater gör dig fet och att mikron dödar alla näringsämnen? Nu har forskningen sagt sitt och det är på tiden att vi avlivar osanningarna kring maten.
10 februari, 2019

Myt 1: Ägg är farligt för hjärtat

Förr trodde man att äggkonsumtion kunde skada hjärtat eftersom ägg innehåller kolesterol, vilket har visat sig vara falskt.

Kroppen är nämligen så smart byggd att den har en egen kontrollmekanism. Äter vi mycket livsmedel som innehåller kolesterol sjunker vår egen produktion av ämnet och äter vi mindre ökar den. Så det är alltså fritt fram att äta så många ägg du vill.

Läs också: Ägg är dubbelt så nyttigt som vi trott

Ägg är dubbelt så nyttigt som vi trott.

Ägg är dubbelt så nyttigt som vi trott. Foto: Shutterstock

Myt 2: Kolhydrater gör dig fet

Alla dessa low carb-dieter har gjort att många börjat se kolhydrater som fienden och orsaken till fetma, men det är inte kolhydraterna i sig som gör att du lägger på dig. Allt handlar om kaloriöverskott – oavsett om du äter protein, fett eller kolhydrater.

Självklart är det inte bra att överdriva kolhydratintaget, men det är heller inte bra att överdriva intaget av något annat näringsämne heller.

Läs också: Pastaätare är hälsosammare än andra

Pasta med champinjonsås.

Pasta med champinjonsås. Foto: IBL

Myt 3: Nötter är dåligt för dig

Nötter innehåller protein, mineraler, hälsosamma fetter och massa andra nyttigheter, så en näve om dagen är bara bra för dig. Men precis som allt annat är det aldrig bra att överkonsumera och det gäller även nötter.

Läs också: Nötter minskar risken för flera sjukdomar

Nötter är nyttigt! Foto: Shutterstock

Nötter är nyttigt! Foto: Shutterstock

Myt 4: Du ska dricka åtta glas vatten om dagen

Hur mycket vatten du behöver få i dig beror på en rad olika faktorer och det bästa är att lyssna på din kropp. Är du törstig, drick tills du är nöjd. Är du inte törstig längre, drick inte mer. Svårare än så är det inte.

Läs också: 11 tecken på att du dricker för lite vatten

Smaksätt ditt vatten med mynta och citron!

Smaksätt ditt vatten med mynta och citron! Foto: Shutterstock

Myt 5: Mikron dödar näringen

Trots att mikron används flitigt i många hem och på arbetsplatser lever den gamla rädslan fortfarande kvar hos vissa – att mikrovågsugnen strålar maten och förstör alla näringsämnen.

Faktum är att mikron är ett utmärkt verktyg att värma mat i – särskilt frysta grönsaker. Eftersom värmningen inte kräver särskilt mycket vatten bibehåller dina grönsaker fler näringsämnen än om de exempelvis kokas.

Läs också: Därför ska du värma te i mikron

Myt 6: Ät aldrig efter klockan 19

Kalorier är kalorier, oavsett vilken tid på dygnet du får i dig dem. Att äta sent på kvällen kan däremot påverka sömnen och göra det svårare att sova.

Läs också: 7 nyttiga kvällssnacks – som inte stör din nattsömn

Nötter, bär och keso är både gott och nyttigt.

Nötter, bär och keso är både gott och nyttigt. Foto: Shutterstock