5 populära sallader, enligt svenskarna

07 aug, 2018 
AvRedaktionen
Kycklingsallad är poppis! Här en caesarsallad med kyckling.
Sallad är populärt till lunch, speciellt på sommaren. Men vilka sallader är egentligen populärast bland svenskarna? Vi har svaret – och recepten.
Annons

Vad äter svenskarna helst under sommaren? Svaret är sallad, enligt en undersökning av Sifo gjord på uppdrag av Picadeli. Många väljer att köpa färdig sallad på restaurang eller i butik, men det har även blivit vanligt att plocka ihop sin egen sallad i en salladsbar.

– Sallad är fräscht och enkelt och passar de flesta smaker. Det är lätt att anpassa ingredienserna efter olika preferenser genom att lägga till mättande protein som kyckling eller fisk, eller skapa en helt vegansk sallad med exempelvis goda bönblandningar eller andra växtbaserade proteiner, säger Lisa Isakson, marknadschef på Picadeli.

Sallad och vegetariskt populärt bland unga

Sifoundersökningen visar att unga svenskar i åldern 16-34 år i större utsträckning väljer sallad (35 procent) och vegetarisk mat (13 procent) under sommaren. Bland äldre i åldern 56-79 år är det förvisso 29 procent som väljer sallad, men endast 5 procent som väljer vegetariskt. Istället är det husmanskost som är populärast bland äldre (33 procent).

Annons

Svenskarnas 5 populäraste sallader:

1. Kycklingsallad

Kycklingsallad med edamamebönor och tahinidressing.
Kycklingsallad med edamamebönor och tahinidressing.

2. Räksallad

Räksallad med avokado och hemmagjord dressing.
Räksallad med avokado och hemmagjord dressing.

3. Laxsallad

Laxsallad med rädisor och cream cheese-dressing.
Laxsallad med rädisor och cream cheese-dressing.

4. Vegetarisk sallad

Quinoa- och quornsallad med bönor och nötter.
Quinoa- och quornsallad med bönor och nötter.

5. Skinksallad

Sallad med grillade aprikoser och serranoskinka.
Sallad med grillade aprikoser och serranoskinka.Gitte Heidi Rasmussen

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons
Innehåller annonslänkar