Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkar

Här är de nya vinländerna att hålla koll på

25 aug, 2023 
AvMaya Samuelsson
Här är de nya vinländerna att hålla koll på
Visst, de vanliga vinländerna fortsätter att leverera viner i världsklass – men nu kommer flera nya och mer okända vinländer som vill ge dem en match. Maya Samuelsson vet vilka länder och vilka druvor du ska hålla utkik efter!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Dryckescoachen #3 - Mousserande vin – så väljer du rätt glasBrand logo
Dryckescoachen #3 - Mousserande vin – så väljer du rätt glas

Nej, Sverige eller Ungern är knappast länder man normalt förknippar med vin. Och vem kunde ana att England skulle börja producera mousserande av superkvalitet? Eller att Grekland plötsligt kan erbjuda något mer än svajig retsina? Men jo – nu börjar vi se många nya, intressanta och oväntade länder på marknaden som producerar viner av både hög kvalitet och med ovanliga och okända druvor. Här är några som den vinintresserade bör hålla koll på.

Vinländer som utmanar

Annons

1. Ungern

Ungern har med sitt söta vin tokaj satt sig stenhårt på vinkartan men druvan furmint gör inte bara söta läckerheter utan även krispiga vita viner. Håller tummar och tår att det kommer fler av dessa snarast till den svenska marknaden.

Dags för skörd bland vinodlingar i sluttningarna i Tokaj, Ungern.
Dags för skörd bland vinodlingar i sluttningarna i Tokaj, Ungern.

2. Grekland

De flesta som semestrat i Grekland har någon gång fått prova det lite suspekta vinet retsina som är smaksatt med kåda. Men Grekland har så mycket mer att erbjuda än det! Två inhemska druvor du ska hålla utkik efter är assyrisko och xinomavro. Den förstnämnda är grön och ger friska mineraliska vita viner som sällan fatlagrats. De bästa exemplaren hittar du på den vackra ön Santorini som på grund av starka vindar har bundit vinrankorna som små korgar för att grenar och löv ska skydda druvorna. Xinomavro är en blå druva som ger ljusröda viner som smakmässigt ofta förväxlas med den betydligt mer kända italienska druvan nebbiolo.

Annons

3. Georgien

Det är i Georgien vi tror att det första vinet i världen producerades för en sisådär 8 000 år sedan men vinländer som Frankrike, Spanien och Italien har med åren kört om och Georgien hör därför idag till en av doldisarna. Men landet har senare år fått viss renässans och med fokus på de gamla metoderna att göra vin i lerkärl och amforor förknippas landet idag med naturliga orangeviner. Många producenter håller oerhört hög kvalitet och de svåruttalade inhemska druvor rkatsiteli och saperavi kommer vi definitivt se mer av framöver.

English sparkling – mousserande engelska viner vinner numera priser.
English sparkling – mousserande engelska viner vinner numera priser.

4. England

England är ett nytt vinland som de senaste 10–20 åren gjort en raketkarriär i vinvärlden. De är kända för sina mousserande viner som med samma druvsorter, tillverkningsmetod och ett svalt klimat kommer väldigt nära champagne i stilen. Idag poppar det upp fler och fler vinerier och många ligger bara någon timme utanför London. Du får dock vara beredd att betala en del för dessa droppar!

Annons

5. Sverige

Sverige fortsätter att växa och utveckla sina viner. Den druvan med högst potential är solaris och vingårdar som Kullaberg, Ästad och Klagshamn gör utmärkta exemplar! Det börjas dock även sneglas på mer internationella druvsorter som pinot noir eller chardonnay. Vingården Lång­myre på Gotland har gått sin egen väg och jobbar med italienska PIWI-druvor som fleurtai, soreli och sauvignon kretos – druvor som jag personligen aldrig tidigare hört talas om eller stött på men som trivs utmärkt på Gotland. Att få följa sitt eget lands framfart i en ny vinvärld är riktigt intressant!

En samling svenska viner.
En samling svenska viner.

Foto: TT mfl

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons