Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkar

5 livsmedel som är oväntade miljöfällor

19 aug, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Det är inte lätt att navigera rätt i matdjungeln när man vill vara miljösmart. Men den här listan på fem värstingar när det gäller klimat och miljö kan hjälpa dig på traven. Kanske finns det något på listan som överraskar dig lite?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Maten vi äter kommer påverkar miljön, det vet vi sedan länge. Många av oss har också lagt om hur vi äter och satsar mer på grön mat än på kött, bland annat för miljöns skull. Det har också gjort att många har fått upp ögonen för hur härlig och god vegetarisk mat kan vara. Frågan är bara, räcker det?

FN släppte nyligen en rapport som bland annat tar upp hur vår mat påverkar klimatet och vilka steg som vi behöver ta för att påverkan ska bli så liten som möjligt. Just att gå över till mer vegetarisk mat är en av huvudpunkterna, så high five alla ni som redan har börjat äta mer grönt.

En annan huvudpunkt är matsvinnet som behöver minska. Massor av mat slängs varje dag, vilket är ett väldigt resursslöseri och som bidrar med ungefär tio procent av den växthusgas vi som individer orsakar.

Men trots alla ansträngningar att gå mot grönare mat finns det några miljöfällor vi fortfarande kan ramla ner i. Några som du kanske inte ens visste att de var miljöfällor.

Annons

5 livsmedel som är riktiga miljöfällor

Kött

Ok, att kött inte är klimatets bästa vän kommer inte som en överraskning, men det gör faktiskt ett så stort avtryck på klimatet att det inte går att hoppa över på en sådan här lista. Enligt Scientific American orsakar all köttproduktion inklusive mark som används för foder, gödsling, djurens utsläpp av växthusgaser och transport av kött, mer växthusgaser än världens alla transporter.

Ost

Om du gärna byter ditt kött mot ost för att vara lite mer miljövänlig kan det här vara ett hårt slag. Men eftersom ost och andra mejeriprodukter till stor del kommer från samma djur som vi får kött från så blir påverkan på miljön stor. Däremot spelar det roll vilka djur mjölken kommer från och hur osten produceras. Ostar som inte är så feta gör ett mindre avtryck på klimatet, så om du gillar ost kan du satsa på till exempel mozzarella.

Mandlar

Hur goda de än är så är inte mandlar ett jättebra val om du vill vara miljösmart. Boven här stavas bevattning. Det krävs inte mindre än 50 liter vatten för att få fram 15 mandlar. Det gör mandelträd till några av de törstigaste träden i världen.

Annons

Avokado

Precis som när det gäller mandelodling är avokadoodlingarna otroligt vattenkrävande. Dessutom odlar man bara just avokado på de odlingarna år efter år, vilket sliter på jorden och till slut utarmar den. Det gör att risken för ohyra och sjukdomar ökar och man måste bespruta mer och använda mer konstgödsel för att få tillbaka näring till jorden. Trist men sant.

Soja

Det deppiga med det här är att soja används i många av de vegetariska köttalternativ som finns i handeln i dag. Tyvärr går dagens sojaproduktion hårt åt skogar som skövlas för att göra plats åt odlingsbar mark. Förutom att det här är dåligt för djuren som bor i skogarna är det också ett slag mot klimatet eftersom den naturliga växtligheten är mycket bättre på att suga i sig växthusgaser än de odlade grödorna.

Foto: TT

Källa: Bustle

Läs mer:

4 klimatsmarta och kreativa recept med bröd

Klimatsmart brownie med bönor

Kampen mot matsvinnet har skapat nyord – lär dig dem här

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons