3 lyxiga pizzarecept med säsongens smaker

Testa våra galet goda pizzor (en glutenfri och en vegetarisk) med säsongens godsaker på. Lättlagat och supergott! Gör alla tre, och hitta din favorit!
07 september, 2020

Lyxig capricciosa på blomkålsbotten

Recept capricciosa på blomkålsbotten

Capricciosa på blomkålsbotten.

Glutenfri och supergod!

4 portioner

1 blomkålshuvud

1 ägg

1/2 dl riven mozzarellaost

1/2 dl riven parmesan

1 krm svartpeppar

1/2 tsk salt

2 tsk italiensk salladskrydda

fyllning

200 g shiitake

200 g ostronskivling

100 g skogschampinjoner

Salt och svartpeppar

250 g mozzarella

200 g kokt skinka i tunna skivor

1 handfull färsk salvia

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225°. Skär blomkålen i mindre bitar och finfördela i en matberedare. Häll ut i en skål och mikra i 8 minuter, låt svalna och lägg sedan i en kökshandduk och vrid ur överflödig vätska. Blanda ner ägg, ost och kryddor i blomkålsrivet.
  2. Bred ut blandningen på två bakplåtar klädda med bakplåtspapper. Förgrädda bottnarna i 10 minuter i ugnen.
  3. Skär svamparna i mindre bitar och stek i en stor stekpanna på medelvärme tills de är närapå helt mjuka. Krydda med salt och peppar.
  4. Dela mozzarellan i mindre bitar och fördela över pizzabottnarna. Fördela svamp, skinka och salvia över och grädda pizzorna i ca 8 minuter, tills pizzan är gyllene och osten har smält.

 

Rågpizza med potatis och lomo

Recept pizza med lomoskinka.

Rågpizza med potatis och lomo.

Lomo är spansk lufttorkad fläskfilé och finns i charkdisken. Går förstås att ersätta med annan lufttorkat kött.

4 portioner

15 g jäst

3 dl vatten

2 tsk salt

3 dl (150 g) grovt rågmjöl

Drygt 4 dl (250 g) vetemjöl

fyllning

250 g mozzarella

600 g potatis

8 stjälkar färsk timjan

Olivolja

150 g lomo eller lufttorkad skinka

Gör så här:

  1. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, rågmjöl och vetemjöl lite åt gången. Knåda degen väl, lägg den i en skål, täck med plastfolie och låt jäsa i kylen 8–12 timmar.
  2. Sätt ugnen på 250°.
  3. Lägg en pizzasten i ugnen om du har. Kavla ut degen till en stor pizzabotten.
  4. Skär osten i tunna skivor, lägg dem över botten. Skala och skär potatisen i tunna skivor, gärna med mandolin, och täck hela pizzabotten med dem. Krydda med salt, strö över repad timjan och ringla eller spreja över olivolja.
  5. För över pizzan till pizzastenen och grädda i cirka 8 minuter. Lägg på lomo eller skinka och grädda i ytterligare 2–3 minuter tills pizzan är spröd.

 

Durumpizza med ricotta och körsbärstomater

Recept durumpizza med ricotta och tomater

Durumpizza med ricotta och tomater.

Pizzadeg av det finare slaget. Att inte ha tomatsås på, utan ricotta ger ny härlig smak!

4 portioner

15 g jäst

3 dl vatten

2 tsk salt

2 ½ dl (150 g) grovt durummjöl

Drygt 4 dl (250 g) vetemjöl

fyllning

300 g ricottaost

500 g körsbärstomater

100 g färsk spenat

4 msk riven parmesan

till servering

Lite olivolja

Svartpeppar

Flingsalt

Gör så här:

  1. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, durum- och vetemjöl lite i taget. Arbeta degen väl, gärna på bakbord. Lägg ner degen i en bunke, täck med plastfolie och låt stå i kylskåpet i 8–12 timmar.
  2. Värm ugnen till 250°. Lägg gärna en pizzasten på en bakplåt och sätt in längst ner i ugnen. Slå upp degen på mjölat bakbord och tryck eller kavla ut till stora pizzabottnar. Bred ricotta över. Halvera tomaterna och fördela hälften över osten. Grädda pizzan i 8 minuter.
  3. Ta ut och fördela spenat och riven parmesan ovanpå. Grädda ytterligare 2–3 minuter, droppa lite olivolja över, salta och peppra och servera. Baka nästa pizza på samma vis. 

LÄS MER:

Så fixar du sommarens heta trend: pizza på grillen

Höstens godaste: Kantarellpizza med vitlökscrème och pinjenötter

Pizza med gorgonzola och äpple

 

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: