Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

3 juliga snittar och en het mocktail

05 dec, 2023 
AvNami Kawakita
3 juliga snittar och en het mocktail
Pelle Lundberg
Fazer kickstartade december och bjöd in till en julmarknad med många godsaker! Några av godsakerna som stack ut lite extra var ett par riktigt juliga snittar och en het mocktail. Här är recepten på favoriterna som tog julstämningen till en ny nivå!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
God glubbel med en twistBrand logo
God glubbel med en twist

Oavsett om det är till glöggminglet eller för att reta upp magen innan julbordet så är små snacks och tilltugg är ett utmärkt sätt att kicka igång julstämningen. På Fazers julmarknad fick vi testa mycket gott, det blev en hel del godis och annat gott som fick oss att lämna med den rätta julkänslan. En riktig favorit var en fruktig mocktail med både tabasco och söt maräng på toppen!

Tomtens heta Frooshida med rosa maräng

Froosh presenterar en riktigt läskande och het mocktail med söt maräng, perfekt för alla julens tillställningar. Passar både som fördrink och som eftersläckare efter en härlig julmiddag. Här hjälper det att ha både en shaker och en sil.

Annons
Het frooshida med hallonmaräng och tabasco

2 drinkar

Du behöver:

250 ml Froosh Mango & Apelsin smoothie
2-3 färska limefrukter
2 clementiner
10 ml saffransirap
Het chilisås (som Tabasco)
Isbitar

Saffransirap:

100 gram socker
100 gram vatten
1 påse saffran

Hallonmaräng:

5 cl äggvita
5 dl frysta hallon
3 1/2 dl socker
1 dl vatten

Gör så här:

  1. Hallonmaräng: Koka upp alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och låt sjuda i 15 minuter. Rör om då och då. Mosa hallonen och sila genom en saftsil. Häll i glasflaska och förvara kallt. Håller i kylskåp i cirka 1-2 veckor. Blanda 20 cl hallonsirap med 5 cl äggvita och tillsätt i en sifon. Tillsätt 2-3 patroner och förvara kallt några timmar innan servering.
  2. Saffransirap: Koka upp i tjockbottnad kastrull tills sockret löses upp. Häll över i en flaska och förvara kyld. Håller i kylskåp i cirka 1-2 veckor. Om inte all sirap går åt fungerar den utmärkt att använda i bakning, till exempel pensla dina saffransbullar efter gräddning.
  3. Pressa saften från limefrukterna och clementinerna. Blanda Froosh Mango & Apelsin smoothie, saffransirapen och saften från limefrukterna och clementinerna i en shaker. Tillsätt 3-6 droppar het chilisås och några isbitar. Skaka om. Smaka och se om du vill ha det ännu hetare, droppa i några stänk tabasco tills du känner dig nöjd. Sila blandningen i två old fashioned-glas. Skaka sifonen ordentligt och skumma hallonmarängen ovanpå.

Rostad Kavring med päronchutney och fetaspread

Gör en julig päronchutney till rostad Skogaholm Kavring och toppa med luftigt vispad fetaost och persiljehack. Dessa ljuvligt goda snittar är perfekta till decembers alla adventbjudningar, eller rent av på julbordet!

Annons
Rostad kavring med päronchutney och fetaspread
Pelle Lundberg

36 färdiga snittar

Du behöver:

12 skivor Skogaholm Kavring
100 g smält smör
1 sats rörd fetaspread
1 sats päronchutney
1 dl persilja, hackad
Svartpeppar

Färsk päronchutney:

2 msk matolja
100 g schalottenlök, tunnskivad
250 g päron, skalad, urkärnad och tärnad
100 g ljus sirap
1 ½ dl vatten
2 msk äppelcidervinäger
2 stjärnanis
1 nypa salt
2 msk ingefära, färskriven

Fetaspread:

150 g feta
Finrivet citronskal från 1 citron
1 ½ dl syrad grädde
1 msk olivolja
1 nypa salt

Annons

Gör så här:

  1. Päronchutney: Börja med att svetta löken mjuk i olja på medelhög värme. Grovtärna päronen och lägg i dem med den mjuka löken, rör om i nångn minut. Tillsätt sirap, vatten, vinäger och stjärnanis. Koka upp och sjud sen på låg värme i ca 20-25 minuter, ta av från värmen. Tillsätt salt och färskriven ingefära, grovmosa päron och låt svalna av, ställ kallt tills den ska användas.
  2. Fetaspread: Lägg alla ingredienser i en bunke och vispa luftigt, smaka av med salt, ställ kallt tills den ska användas.
  3. Dela varje kavringskiva i 3 avlång snittbitar, torrosta eller stek bitarna i smör på båda sidorna. Toppa med den rörda fetaspread, päronchutney, persiljehack och lite nymalen svartpeppar.

Bread Puddings med julsmaker

Fingervänliga Bread Puddings, gjord på tärnat vörtbröd från Skogaholm med vispad mascarpone och sötsyrlig lingonsås till. Du kan göra dem med russin (Julvört), eller utan (Vörtlimpa). Små, fina och goda till julens alla bjudtillfällen! Supergoda till glögg!

Små bread puddings med julsmaker
Pelle Lundberg

Du behöver:

Bread Pudding:

1/2 limpa Skogaholms Julvört (m. russin) eller Skogaholms Vörtlimpa (ej russin)
5 dl mjölk
2 msk smör, smält
1 tsk vaniljsocker
1 dl socker
1 tsk kanel
1 nypa salt
2 ägg, lättvispade

Annons

Lingonsås:

2 dl rårörda lingonsylt
2 bitar syltad ingefära + spad

Vispad Mascarpone:

1 burk mascarpone
½ dl florsocker

Gör så här:

  1. Lingonsås: Lägg ingredienser i en mixer och mixa till önskad konsistens.
  2. Vispad mascarpone: Vispa ihop mascarpone med florsocker till yviga toppar. Servera till Bread Pudding med lingonsås.
  3. Bread Pudding: Hetta upp en ugn till 175°C. Värm upp mjölk, smör, vaniljsocker, socker, kanel och salt i en kastrull tills smöret smält. Vispa ägg i en bunke och slå över den ljumna smörmjölken. Doppa brödbitar i omgångar och lägg i formar, toppa sen upp med resterande smet. Baka av mitt i ugnen i ca 10-15 minuter (beroende på storlek av form). Ta ut och låt stå i 5-10 minuter innan de serveras med sås och vispad mascarpone.

Saffransklippscrostini med mandel och kardemummadipp

Tunnskiva Skogaholm Saffransklipp och torka i ugn till crostini, servera med len dipp av mandelmassa och kardemumma. Dessa ljuvligt goda snittar är perfekta till decembers alla glöggbjudningar, eller till en kopp te framför brasan.

Saffransklippcrostini med mandel och kardemummadipp
Pelle Lundberg

Ca 40-50 färdiga crostinis

Du behöver:

Chips/Crostini:

1 påse Skogaholm Saffransklipp, skiva varje i 4-5 skivor
75 g brynt smör, smält
Flingsalt
1 sats mandel- & kardemummadipp

Mandel- & kardemummadipp:

100 g Mandelmassa
1 fpkn Philadelphiaost (200 g)
1 citron, nypressad
2 msk ljus sirap
1 msk vatten
1 tsk kardemumma, grovmortlad

Topping:

Rostad mandel, hackad
Inlagda körsbär, tärnad
Körvelblad

Gör så här:

  1. Mandel- & kardemummadipp: Sätt ugnen på 175°C. Ta en plåt med bakplåtspapper och grovriv sen mandelmassan ovanpå i ett tunt lager. Baka sen mandelmassan i ca 10 minuter tills den fått en gyllenbrun färg, ta ut och låt svalna. Lägg över den bakade mandelmassan i en mixer med Philadelphiaost, citronjuice, sirap, vatten och kardemumma. Pulsmixa till önskad konsistens och smak av med citron, sirap och salt.
  2. Saffransklippscrostini: Lägg ut skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla skivorna med det brynta smöret, strö över lite flingsalt. Torka skivor i ugn på 175 °C i ca 10 minuter, kolla så de får fin färg. Ta ut och låt svalna, förvara sen i lufttätt förpackning tills de ska användas.
  3. Servera saffransklippcrostini med mandel & kardemummadipp, strö över lite topping (hackad mandel, tärnad körsbär och körvelblad) innan du serverar.

Se skogaholm.se för fler inspirerande recept!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons