Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Så bakar du kanelbulle-­lussekatter

24 nov, 2023 
AvRedaktionen ELLE
Recept på kanelbulle-lussekatter
Ja, du läste rätt! Kanelbulle-lussekatter är den magiska kombon som du inte visste att du behövde – men inte kommer kunna sluta äta!
Annons
Mintigt julgodis med polkagris, choklad och After EightBrand logo
Mintigt julgodis med polkagris, choklad och After Eight

Kanelbulle-­lussekatter

En mycket lyckad hybrid!

Så bakar du magiska kanelbulle-lussekatter
Fyllda lussekatterOlof Abrahamsson

30 stycken

Du behöver:

1 g (2 pkt) saffran
1 msk kokhett vatten
25 g jäst
2 dl kall mjölk
1 dl kall vispgrädde
½ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
100 g smör, rumsvarmt
9 dl vetemjöl

Annons

Fyllning:

100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 tsk kanel
1 tsk mald kardemumma

Pensling och garnering:

1 ägg
Pärlsocker

Gör så här:

  1. Blanda saffran och kokhett vatten, och låt det stå i 5 minuter.
  2. Smula ner jästen i deg­skålen. Tillsätt mjölk och grädde, och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran med vatten, socker, ägg, salt, rumsvarmt smör i bitar och mjöl. Arbeta degen väl i maskin tills den är smidig. Låt degen vila medan fyllningen görs.
  3. Blanda ihop fyllningen. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut degen till en rektangel, 60 x 40 cm. Bred fyllning på halva degen och vik över andra halvan. Skär degen i 2 cm breda remsor. Rulla samman som vanliga lussekatter. Låt jäsa övertäckta i ca 2 timmar.
  4. Sätt ugnen på 225°. Pensla lussebullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda dem mitt i ugnen i 8 minuter.

Recept: Bitte E:son Forsberg, Linn Grubbström, Skovdal Nordic, Sandra Palmqvist
Foto: Olof Abrahamsson

Annons