Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

14 heta mat- och dryckestrender 2021

28 dec, 2020 
AvJenny Norberg
mat trender 2021
Vad kommer hamna på tallriken, i glasen, på restaurang och i köken? ELLE mat & vin har spått djupt i kaffesumpen och har hittat årets allra härligaste framtidsmat och foodie-trender!
Annons

S1. Brynt smör

brynt smör-glass och banana split
Allt blir lyxigare och godare med brynt smör, även glass!

Årets mesta krydda, både när det gäller salt och söt matlagning. Den lyfter varje rätt med sin kolaktiga och nötiga smak, som här: lyxig banana split med karamelliserade bananer och choklad samt brynt smör-glass.

2. Orange is the new black ...

orangevin
Hetaste dryckestrenden: orangevin.

… and red. And white. And rosé. Orangevin (det vill säga ett vitt vin där vindruvsskalen har fått ligga länge och ha kontakt med vinet, vilket ger en bärnstensfärgad eller orange ton) har trendat länge, men nu har det fullkomligt exploderat och tagit över på dryckesfronten. Till och med Systembolaget har infört att orangevin är sökbart i sortimentet.

Annons

3. Hålla låda

Gin och tonic-kryddor

Gin- & tonic-trenden har inte mattats av. Tvärtom. Först invaderades vi av nya tonicsmaker och ginsorter, nu ska varje bar och hemmabartender ha en låda med tillbehör för olika gin & tonics – som här på restaurang Naturaj i Sundsvall (som förstås med anledning av det även har en utsökt gin & tonic-bar!). Fyll lådan med exempelvis torkade citrusfrukter, lakritsrot, stjärnanis, ingefära, humle, persimon, lagerblad och svarta kardemummakapslar.

4. Med koll på självhushåll

Systrarma Perssons skaffer, bok
I boken Systrarna Perssons skafferi hittar du recept för självhushåll.

Foraging har länge varit en trend, att ta tillvara vårt lands rika skafferi av bär, frukter, örter och svamp. Men nu tar vi trenden ännu längre och låter den vandra in i badrums- och städskåpet. Spana till exempel in Malin och Linda Perssons nya bok Systrarna Perssons skafferi (Roos & Tegner), där de ger tips och recept till inte bara mat utan även badsalt, salvor, skrubb, fönsterputs och linnevatten.

Annons

5. Smudge sticks

Att tända rökelse för att rensa ur eller städa bort dåliga energier är sen gammalt, det nya är att göra egna smudge sticks (alltså på ren svenska: rökelsebuntar) av blandade örter som till exempel vit salvia, lavendel, rosmarin, eukalyptus eller rosenblad.

Rulla ihop örterna till ett pressat och kompakt knippe och bind om dem för att hålla ihop allt. Låt torka cirka två veckor. Tänd sedan i ena änden, låt brinna en kort stund, släck lågan och låt glöda vidare i en eldsäker skål.

6. Lyxvego

Lyxvego med friterade rispapper, tångkaviar och groddar.

Tänk hur en grönsak kan förvandlas: en och samma sort kan smaka helt annorlunda beroende på om du serverar den inlagd, riven, rå, ugnsrostad, blancherad, stekt eller i olika mogenhetsgrad. Den variations­rikedomen kommer göra att lyxlagat grönt är något vi kommer få se mer av nästa år, både i hemmen och på restaurangerna – som här: friterat rispapper med tångkaviar, endive, crème fraiche och groddar.

Annons

7. Helt skruvat

Skruvat ljus från Hay.
Skruvat ljus från Hay.

De kom som från ingenstans, men nu är de skruvade ljusen de enda som vi vill ha i hemmet eller duka med! Ger både vardagen och festen ett riktigt lyft, och är precis vad vi behöver i dessa mörka tider.

8. Hemmarestaurang

Hemmarestaurang Villa Brännugnen
Fantastiska hemmarestaurangen Villa Brännugnen.

Under 2020 fick många krogar det tufft. Men en annan sorts krog, hemmakrogen – där restaurangen är någons hem, där privatpersoner helt enkelt öppnar upp sitt hem och driver (coronasäkrad) verksamhet – fick ett uppsving och kommer trenda ännu mer i år. Ett lysande exempel är Villa Brännugnen där familjen bjuder in till sitt kök och matsal, och själva huserar på övervåningen. Familjärt, personligt, exklusivt, engagerat och mysigt – vad kan man mer önska?

Annons

9. Planka – på nytt sätt

Dessertplanka
Dessertplanka med söta godsaker.

Senaste åren har ordet “planka” mest handlat om att träna magen. Men nu får servering på planka, eller skärbräda, en revansch. På 70-talet låg det en köttbit, ugnsbakad tomathalva och spritsat potatismos på den, 2021 serverar vi rätter som innehåller flera beståndsdelar smakfullt upplagt på planka, som exempelvis en matig sallad eller lyxig dessert (lägg upp alla favoriter du har i form av små minidonuts, bitar av kladdkaka, godis, maränger, frosting, grädde, glass och bär). Mums!

Annons

10. Armchair cooking

Kakor med torkade blommor
Att titta på folk som bakar, lagar mat eller dukar på Tiktok eller Instagram, utan att behöva göra något själv: armchair cooking.

Erkänn, visst har du också stirrat bort timmar på TikTok eller Reels där du som förtrollad följer andra som knådar, hackar, spritsar, rullar eller dekorerar? Armchair cooking – där du själv inte behöver göra något annat än att luta dig tillbaka i fåtöljen – är vår nya inspiration i köket!

11. Locktails ...

Cocktail.
Vad sägs om en locktail, quarantini eller slatt-drink?

… quarantinis och slatt-drinkar är vad vi hällt i oss, och kommer fortsätta med nu när vi alla blivit hemma-amatör-bartenders. Vi hittar nya favoriter, återupptäcker gamla och gräver djupt i barskåpet efter slattarna vi inte använt förut. Och provar nyfiket att smaksätta spritsorter själv.

Annons

12. Tablescaping

Vintageporslin tablescaping.
Tablescaping – dukning 2.0!

Tablescaping är helt enkelt dukning på hög nivå, något som fler och fler tar sig tiden till. Man dukar gärna med ett tema och med tanke på och omsorg om varenda detalj – från bestick, duk, porslin och blommor till underlägg, figuriner och ljus.

13. Laga med lyxkonserv

Konserver
Vi lär oss lyxlaga med konserver.

I pandemins spår längtar vi efter säker mat. Och fortsätter bunkra lite förnödenheter i hemlighet. Så allt som tillverkas och förpackas med så lite mänsklig kontakt som möjligt och dessutom har lång hållbarhet hamnar i skafferiet – fast bara om det har en lyxig twist förstås (för vi vill ju ändå äta gott!). Nu ska vi bara lära oss laga med konserver på bästa sätt – som spanjorerna som fyller sina burkar med godsaker som musselescabeche, knivmusslor, fyllda piquillos och så vidare.

14. Köksodling

Odlingsskåp till köket från Kvänum.

Förra årets stora gröna trend i köket: komposten bokashi, får nu sällskap av odlingsskåpet. Med det kan du grodda och förgro – det är helt enkelt ett litet mini-växthus som i förlängningen kan göra dig självförsörjande på grönt. Detta från Kvänum är en nätt och ventilerad vitrin för en städsegrön miniträdgård.

LÄS MER:

Trio lanserar Vin-TV på YoutubeBrand logo
Trio lanserar Vin-TV på Youtube
Annons