Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

10 tips och recept för att äta mer frukt och grönt

04 mar, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Gör en matig sallad eller mustig soppa!
Livsmedelsverket rekommenderar oss att äta minst 500 gram frukt och grönsaker varje dag. Här är 10 tips och recept för att lyckas!
Annons

Enligt den senaste stora undersökningen som gjordes om svenskars matvanor visade att bara två av tio svenskar faktiskt får i sig den rekommenderade mängden frukt och grönsaker varje dag. I och med den vegetariska trenden kan siffrorna ha ökat lite sedan dess, men inte tillräckligt mycket. Det skulle göra stor skillnad för vår hälsa om vi åt mer grönsaker, men vi verkar ha svårt att få till det. Här är tio smarta tips smarta genvägar för att lyckas!

1. Smoothies

Gör det enkelt för dig och mixa ner frukter (och kanske några gröna blad och avokado) i en smoothie till frukost. Det kan bli en ganska stor mängd frukt och grönt som du lätt får i dig. Frysta frukter och bär har samma näringsinnehåll som färska, så här kan du verkligen frossa i bär utan att bli ruinerad. OBS! Juice räknas inte med i dina 500 gram. I en smoothie är hela frukten, med alla nyttigheter, kvar.

Supergoda och nyttiga smoothies.
Supergoda och nyttiga smoothies.

2. Fruktsallad

Byt müslin mot en fruktsallad till din frukostyoghurt. Toppa med lite nötter eller granola för att få det lite knaprigare.

Annons
Yoghurt med frukt och chokladgranola.
Yoghurt med frukt och chokladgranola.

3. Grönsaksstavar

Om du vet med dig att du gärna småäter när du lagar mat, se till att överlista dig själv och skär upp grönsaksstavar innan du ställer dig vid spisen. Knepet fungerar förvånansvärt bra på både hungriga vuxna och barn. Byt gärna ut någon grönsak då och då och testa nya som rättika och rädisor. Prova också sojabönor och kikärter som småplock.

4. Soppor

Soppa är världens bästa mat att fullkomligt vräka ner grönsaker i. Om du bara visste hur mycket grönsaker du kan sätta i dig när du äter en rotsakssoppa. Det kan bli hela dagsransonen på ett bräde!

Annons
Rotfruktssoppa.
Rotfruktssoppa.

5. Grytor

En gryta kan gömma många grönsaker som krossade tomater, paprika och lök och om du tillsätter bönor kan du minska lite på köttmängden utan att tappa proteinet.

Grönsaksgryta med paneer eller halloumi.
Grönsaksgryta med paneer eller halloumi.

6. Matiga sallader

Pimpa din vanliga sallad så att du slipper sitta och knapra trist isbergssallad vid middagen, det ger varken mycket grönsaksvikt eller mycket nyttigheter. Gör den matigare genom att blanda smakrika gröna blad, riven kål (varför inte syrad så att du dessutom tillför nyttiga mjölksyrebakterier), finrivna morötter, söta cocktailtomater och strimlad paprika (kanske inlagd eller ugnsgrillad för ökad smak). Toppa med krämig avokado och nötter och frön för att ge lite mer textur till salladen.

Annons
Lär dig att bygga den perfekta salladen!
Lär dig att bygga den perfekta salladen!

7. Byt ut riset eller pastan

Byt ut ditt ris eller din pasta mot ugnsrostade rotsaker, blomkålsris eller vitlöksstekta haricot verts och ät det som tillbehör.

Sesampanerad lax med haricots verts och krämig röra.
Sesampanerad lax med haricots verts och krämig röra.

8. Dryga ut potatismoset

Potatismos kan innehålla så mycket mer än bara potatis. Palsternacka, sötpotatis eller morot gör inte bara moset nyttigare, utan också godare.

Annons
Perfekt potatismos!
Perfekt potatismos! Foto: IBL

9. Morötter i köttfärssåsen

Köttfärssås och spaghetti kommer alltid högt upp när man undersöker svenskarnas populäraste vardagsmat. Då är det ju perfekt att det går så bra att dryga ut den med finriven morot. Kryddar du bara på lite extra så kan du ha i nästan samma mängd rivna morötter som kött utan att det egentligen märks. Finriven rättika fungerar också jättebra.

Vegetarisk köttfärssås med Quorn och morötter.
Vegetarisk köttfärssås med Quorn och morötter.

10. Grönsaker i lunchlådan

Se till att få med dig grönsaker till lunchlådan. Det är enklare om du packar med dig varma grönsaker, som till exempel en ratatouille som funkar minst lika bra dag två som den gjorde när den var helt nylagad. Det är många gånger man annars sitter med en måltid helt barskrapad på grönsaker.

Annons
Bönpasta med ratatouille och getost.
Bönpasta med ratatouille och getost.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons