Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

10 livsmedel som inte hör hemma i kylen

17 mar, 2016 
AvRedaktionen
Vi stoppar ofta in alla möjliga livsmedel i kylskåpet, av rädsla att de ska bli dåliga annars, men faktum är att det kan ha precis motsatt effekt. Här är tio livsmedel som inte hör hemma i kylen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Dessa livsmedel hör inte hemma i kylen. Foto: Shutterstock
Dessa livsmedel hör inte hemma i kylen. Foto: Shutterstock

1.  Lök

Fukten i kylskåpet gör löken mjuk och kan i värsta fall göra att den möglar. Förvara den istället torrt och svalt, men inte tillsammans med potatis då det kan göra att båda blir dåliga.

2. Potatis

Att förvara potatis i kylen kommer att göra den söt och grynig, då kylan förvandlar stärkelsen till socker snabbare. Förvara den istället torrt och svalt, gärna i en papperspåse.

3. Vitlök

Om du förvarar vitlök i kylen kommer den förr eller senare att börja gro. Den kan även bli gummiaktig och möglig, så det är bättre att förvara den torrt och svalt.

4. Basilika

Basilika är känsligt för kyla och ska förvaras i rumstemperatur. Antingen i kruka, eller i en liten kopp med vatten – precis som snittblommor.

Annons

5. Tomater

Tomater förlorar smak i kylskåpet, då kylan stoppar dess mognadsprocess. Det gör även att de ändrar textur och blir mjöliga. Förvara dem istället i en korg eller skål i köket.

6. Kaffe

Att förvara kaffebönor i kylen gör att de tappar smak och även kan ta upp smak från andra livsmedel. Förvara dem istället torrt och svalt, eller i frysen om du har stora mängder.

7. Olivolja

Om du förvarar olivolja i kylen kommer den att kondensera och få en tjock, smörlik konsistens. Förvara den istället i rumstemperatur.

8. Honung

Honung klarar sig i princip hur länge som helst i rumstemperatur, så länge du har ett tättslutande lock. Det finns ingen anledning att placera den i kylen.

9. Bröd

Färdigbredda mackor kan förvaras någon dag i kylen, men kylskåpet gör annars att brödet blir torrt. Förvara det istället i rumstemperatur eller i frysen.

10. Avokado

Om du vill att avokadon ska mogna snabbare ska du definitivt inte förvara den i kylen. Om den däremot är tillräckligt mogen och du inte ska använda den direkt går det bra.

Läs även: 7 anledningar att äta mer avokado

Blanda en nyttig avokadosmoothie. Foto: Shutterstock
Blanda en nyttig avokadosmoothie. Foto: Shutterstock
Annons