USA-valet 2020: Då vet vi vem som blir president

04 nov, 2020 
AvJessica Rådne
AvJessica Rådne
När vet vi vem som vunnit valet i USA och vad är det som gör att resultatet dröjer? Här svarar vi på de vanligaste frågorna kring presidentvalet 2020 just nu.
Annons
Så påverkas du av presidenten i USA
Så påverkas du av presidenten i USA

Tisdagen den 3 november röstade amerikanerna om vem som ska bli USA:s president de kommande fyra åren. Det står mellan demokraten Joe Biden och sittande presidenten och republikanen Donald Trump.

Rösträkningen pågår fortfarande under onsdagen, och vem som leder skiftar allt eftersom delstaterna rapporterar in sina resultat. Varför tar det så lång tid att räkna klart rösterna och när vet vi vem som har tagit hem segern? Svaren finns nedan.

När vet man vem som vunnit valet i USA?

Valresultatet brukar vara klart på valkvällen, vilken innerbär tidig morgon dagen därpå svensk tid. I år har vi fortfarande inget resultat mer än ett dygn efter att vallokalerna stängt. Vissa experter menar att det kan dröja till tidigast fredag innan vi vet vem som vunnit valet, medan andra säger att det kan ta flera veckor.

Senast den 8 december ska rösträkningen vara helt klar.

Varför dröjer valresultatet?

Anledningen till att det dröjer längre än vanligt att räkna rösterna i år är att en stor del av väljarna har post- eller förtidsröstat. I många delstater finns regler för när dessa röster får börja räknas, till exempel först på själva valdagen. Det tar tid att för hand öppna och registrera alla dessa poströster. Flera stater tillåter även att röster som postats på själva valdagen, 3 november, räknas när de väl kommit fram med posten – vilket kan bli en eller flera dagar senare.

Annons

Hur påverkar poströster presidentvalet i USA?

Årets valdeltagande är rekordhögt. Preliminärt beräknas 100 miljoner av de totalt 160 miljoner rösterna vara poströster. De spelar alltså en enormt viktig roll i årets val! En orsak till ökningen av distansröster i år är coronapandemin som gjort att många valt detta alternativ framför att gå till vallokalen på själva valdagen.

Kan Donald Trump stoppa rösträkningen?

Historiskt sett är det fler demokrater än republikaner som väljer att poströsta. Sittande presidenten Donald Trump har upprepade gånger under sin kampanj uttalat sig kritiskt till att poströster som inkommer efter 4 november ska få räknas. Experter menar dock att USA allt jämt är en rättsstat och att Donald Trump inte kan lägga sig i eller stoppa rösträkningen.

Vad är elektorer och vilken roll spelar de?

Man kan säga att det är elektorerna som utser presidenten. Var och en av USA:s delstater har ett antal elektorer som fungerar som röster. Hur många elektorer det finns i varje delstat beror på hur många invånare som bor där. En stor delstat som Kalifornien har till exempel 55 elektorer medan glesbefolkade Montana endast har 3.

Annons

Den presidentkandidat som får flest röster i en delstat får samtliga elektorsröster. Det delas alltså inte upp procentuellt, vilket innebär att en kandidat som exempelvis får 51 procent av rösterna i en delstat kommer få 100 procent av elektorsrösterna. Därför är det extra viktigt att vinna röster i de större delstaterna.

Vad är vågmästarstater?

Det finns ett antal så kallade vågmästarstater/swing states där väljarnas preferens mellan demokrater och republikaner är ombytliga. Det rör sig om till exempel Florida, Texas, Ohio, Iowa, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin och Georgia. De är stora stater med många elektorsröster. Om någon av dessa staters rösträkning dröjer så finns det stor chans att det in i det sista sker en oväntad vändning i valresultatet.

Till saken hör även att det är ovanligt jämt i år vilket gör att det inte går att förutspå alls vem som tar hem vinsten.

Kan USA-valet bli oavgjort?

Det krävs 270 elektorsröster för att vinna valet. Rent teoretiskt kan valet sluta lika med 269-269 röster. Då får representanthuset i uppgift att utse presidenten, medan senaten får utse vice-presidenten. I ett sådant scenario kan presidenten och vice-presidenten komma från olika partier.

Annons

Kan valet avgöras i Högsta domstolen?

Ja, så har skett två gånger då valresultatet varit oerhört jämt: år 1876 och år 2000.

Donald Trump har konsekvent hotat med att ta rösträkningen till Högsta domstolen. Så sent som på valnatten talade han om ”röstfusk” och menade att det skulle bli HD:s sak att avgöra valet, ut i fall att resultatet inte blev det han förväntade sig (vinst för honom själv).

När tillträder USA:s nya president?

Den som vinner presidentvalet 2020 kommer att installeras som USA:s president den 21 januari 2021.

Kan Donald Trump vägra avgå?

Ja, han kan försöka. Men ingen sittande president har motsatt sig valresultatet och vägrat avgå de senaste 250 åren.

Foto: TT

LÄS MER:

Annons