Sarah McBride - transpersonen med högst politisk position i USA

04 nov, 2020 
AvElin Jonsson
AvEmelie Tholin
Sarah McBride - transpersonen med högst politisk position i USA.
Transpersonen Sarah McBride har valts till delstatssenator i Delaware – hon blir den första någonsin och skriver därmed historia! Läs om fler historiska ögonblick i årets val här.
Annons
Årets mäktigaste på sociala medier - enligt MedieakademinBrand logo
Årets mäktigaste på sociala medier - enligt Medieakademin

När demokraten Sarah McBride under valkvällen valdes till delstatssenator i Delawere skrev hon historia!

Hbtq-aktivisten Sarah McBride är nämligen USA:s första transperson i världshistorien att knipa en senatsplats i en delstat. Hon slog republikanen Steve Washington i delstaten Delaware och hon förklarar själv att detta är ett bevis för att den amerikanska demokratin har plats för hbtq-personer, skriver SVT.

Enligt Teen Vogue blir hon därmed USA:s högst uppsatta politiker som är transperson.

Även första svarta kvinnliga kongressledamoten

Också i Missouri skrivs politisk historia på delstatsnivå, när demokraten Cori Bush blir den första svarta kvinnan att bli vald till kongressen i Missouri.

– Helt fantastiskt, säger Bush om resultatet i amerikansk radio, och tillägger:

– Det är otroligt. Men det är också sorgligt. Det är 2020 och jag kommer att bli den första kvinnan i distriktet, och den första svarta kvinnliga kongressledamoten i delstaten.

Många rekord – första svarta gay-kvinna i Floridas representanthus

Samtidigt väntas rekordmånga från USA:s ursprungsbefolkning komma in i kongressen, och nu står det även klart att Michele Rayner blir den första svarta gay-kvinnan i Floridas representanthus, rapporterar Teen Vogue.

Foto: TT

LÄS MER:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons