Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

6 tips för att få ditt Instagramkonto att växa snabbt

28 mar, 2023 
AvLouise Lundberg
Så bygger du upp din Instagram på bästa sätt
Att bygga ett personligt varumärke på sociala medier kan vara en dröm för många. Men var börjar man egentligen? Här delar tech-experten Louise Lundberg med sig av flera tips för att bygga och växla upp ditt konto på sociala medier.
Annons
Möt ELLEs nya profil Louise LundbergBrand logo
Möt ELLEs nya profil Louise Lundberg

Att jobba och nå ut med sitt personliga varumärke online är en dröm för många. Antingen som influencer, men också som egenföretagare eller för att göra sig ett namn i sin bransch. Oavsett anledning kan det vara svårt att veta var man ska börja.

Jag har jobbat med mitt namn i sociala medier i ungefär två år. Det började som ett sätt att nå ut och hitta kunder, men växte snabbt till en inkomstkälla i sig själv jag kunde räkna med. Nedan delar jag mina bästa tips till dig som vill komma igång eller jobba mer strategiskt.

tech experten louise lundberg
Louise Lundberg.

välj nisch på sociala medier

Vi börjar med en enkel tankeställare: Vem vill du vara online? När andra berättar om dig, vad säger de? Vad vill du vara känd för? Det du väljer kommer vara dina grundpelare för dina kanaler, din nisch. Det är alltså de kategorierna du vill finnas i.

Annons

För att växa och bygga en kanal på sociala medier är det viktigt att andra snabbt förstår vad ditt konto innehåller. Du har knappt en sekund på dig innan en potentiell följare går vidare till nästa, så se till att enkelt få dem att förstå varför de ska stanna hos dig.

Här är de kategorier jag jobbar med i min kanal, varav teknik är min största och nisch. Ser du något du skulle vilja prata om?

Louise Lundberg Instagramtips

Så titta på ditt konto idag – vem är du online? Vem vill du vara? Skriv ner tre till fyra ämnen du vill ska genomsyra din kanal, som blir dina grundpelare.

rätt format för din plattform

Nästa steg är att fundera på i vilket forum du vill dela ditt innehåll. Är det Instagram, TikTok eller kanske YouTube?

Annons

Fundera på vilken typ av format du vill jobba med, var finns målgruppen och vilken app trivs du bäst i? Om du är grym på story telling i videoformat är TikTok eller YouTube perfekt. Instagram om du vill kombinera flera format, så som foton och grafiska bilder.

Det är absolut en bra idé att finnas i flera kanaler för att bredda din räckvidd, men jag brukar rekommendera att ha en hemmaplan för att inte bli överväldigad innan du är igång ordentligt.

Så väljer du segment i dina sociala mediekanaler

Mitt bästa tips för att komma igång med en kanal på sociala medier är att ha ett återkommande segment. Det är bra av två anledningar: Det underlättar när du ska planera ditt content och dina följare vet vad de kan förvänta sig av kanalen och ser till att hålla sig uppdaterade.

Ett återkommande segment för mig är till exempel snabba tech-tips. Jag ser till att lägga upp någon form av lättsmält tekniktips en till två gånger i veckan. Det har gjort att jag kunnat växa och behålla följare, för de som kommer in vet att det kommer fortsätta komma tekniktips.

Annons

Titta på de grundpelarna du satte tidigare och lista en till tre förslag på återkommande segment för varje kategori. Det behöver inte vara speciellt innovativt, det viktigaste är att du tycker det är roligt och är konsekvent.

Här är några exempel beroende på ämne:

  • Skönhet: Min favoritprodukt just nu
  • Mode: Ett plagg på tre olika sätt
  • Hälsa: Ett tips för hälsosamma vanor

Här är de bästa apparna för att skapa innehåll till sociala medier

Nu när du har en idé om vad för typ av content du vill skapa är det dags att kika på resurserna. Här är några av mina favoritappar för att skapa content för sociala medier.

Appar för att redigera bilder

För att redigera bilder: RNI Films (iPhone) gör magiska retro-filter, Tezza (iPhone, Android) skapar väldigt aestheticbilder och Lightroom (iPhone, Android) är för dig som vill redigera som ett proffs.

Louise Lundberg tipsar om stategi på Instagram

Bästa appen för att redigera video

För att redigera video: CapCut (iPhone, Android) och InShot (iPhone, Android) är två enkla appar som låter dig redigera videos direkt i telefonen. Jag använder båda och tycker de gör ett så bra jobb. Om du vill göra mer avancerad redigering på datorn rekommenderar jag Premiere Pro som kan automatiskt lyssna in och lägga undertexter. Om du inte använder Premiere Pro men fortfarande vill kunna lägga in undertexter är appen Captions (iPhone) helt otrolig.

Annons

Planera ditt innehåll på Instagram

Jag själv använder UNUM (iPhone, Android) som fokuserar på att låta dig förhandsvisa ditt flöde, likt Preview (iPhone, Android). Om du vill ha ett större verktyg att även använda via datorn hade jag rekommenderat Later (iPhone, Android) eller Planoly (iPhone, Android).

När du har gått igenom de här punkterna kommer du ha satt grunden för att komma igång med din kanal på sociala medier. Nu är det bara att våga lita på din magkänsla och köra.

För fler tech-tips och trendspaningar följ Louise Lundberg på Instagram här!

Foto: TT/Louise Lundberg

Möt ELLEs profil Louise LundbergBrand logo
Möt ELLEs profil Louise Lundberg
Annons