Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Så många tjejer har haft sex mot sin vilja

22 maj, 2017 
En ny undersökning från Folkhälsomyndigheten vittnar om att den sexuella jämställdheten bland unga måste bli bättre. På flera områden finns stora skillnader mellan tjejer och killar och över hälften av tjejerna uppgav att de upplevt sexuella handlingar mot sin vilja.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Enligt en ny rapport från Folkhälsomyndigheten är killar och tjejer ojämlika på flera plan när det kommer till sexuell hälsa och många ungdomar vittnar om att de haft negativa sexuella upplevelser.

LÄS OCKSÅ: MIA SKÄRINGER HYLLAS FÖR TEXT OM SEXUELLA TRAKASSERIER

22 procent av alla ungdomar som deltog i enkäten svarade att de under det senaste året hade blivit diskriminerade eller kränkta medan sex procent uppgav att de utsatts för fysiskt våld. Hela 40 procent av ungdomarna sade sig ha upplevt sexuella handlingar mot sin vilja. Bland killar låg siffran på 27 procent, medan de mest utsatta var tjejer, 54 procent, och personer som inte vill kategorisera sig utifrån ett kön, 53 procent.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– De senare utgör bara en procent av de svarande men är överrepresenterade på många plan. De mår sämre psykiskt, har färre nära relationer, är oftare våldsutsatta och upplever mer diskriminering, säger Louise Mannheimer, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Annons

De vanligaste orsakerna till diskriminering bland alla som svarade var kön, ålder, etnicitet och ”annat”. Bland de som svarat ”annat” var utseende och vikt det vanligaste svarsalternativet. Bland de som hade erfarenhet av sexuella handlingar mot sin vilja var de vanligaste handlingarna att någon rört ens kön eller bröst, att någon blottat sig, vaginalt samlag och oralsex. 42 procent av tjejerna svarade att någon rört deras kön eller bröst, jämfört med 16 procent bland killarna. 18 procent av tjejerna hade haft erfarenhet av vaginalt samlag mot sin vilja.

LÄS OCKSÅ: KVINNOR BERÄTTAR: DÄRFÖR ÄR ÄNGLASHOTS PÅ KROGEN EN JÄTTEBRA IDÉ

Enligt undersökningen är det tjejer som i större utsträckning tar ansvar för preventivmedel och dessutom vet mer om könssjukdomar än killar. Det tros bero på att killarna har mindre kontakt med ungdomsmottagningen jämfört med tjejerna.

– Fler killar behöver känna till hur de kan testa sig för sexuellt överförda infektioner. De behöver också bättre tillgång till vägledande samtal om relationer, sexualitetsfrågor och hälsa. På så sätt kan jämställdheten öka och det preventiva arbetet förbättras. Här finns det mycket att göra inom hälso- och sjukvård, ungdomsmottagningar, skolan och elevhälsan, säger Louise Mannheimer i ett pressmeddelande.

Annons

Men studien erbjöd även några positivare siffror. 95 procent av alla som svarade ansåg att de vid sitt senaste sextillfälle hade sex på en trygg plats där de kände sig säkra och åtta av tio ansåg att det är viktigt att kunna prata om sex med sin partner.

LÄS OCKSÅ: HÄR ÄR DEN SEXISTISKA FRÅGAN BLAKE LIVELY VÄGRAR SVARA PÅ

Folkhälsomyndighetens rapport baseras på enkätsvar från 7755 ungdomar och unga vuxna i åldrarna 16 till 29 i Sverige och rörde sexuell hälsa, rättigheter och hiv-prevention. Av de som svarade på enkäten definierade 14 procent sig som något annat än heterosexuell och medelåldern för sexuell debut med en partner låg på 16 år.

Foto: Shutterstock

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons