Kvinnor berättar: Därför behövs ”änglashots” mot sexuellt ofredande

Kvinnor berättar: Därför behövs
Vissa krogar har börjat sälja "änglashots" för att hjälpa kvinnor ur obehagliga situationer. "En änglashot skulle innebära en trygghet, och jag skulle inte behöva förlita mig på mina killkompisars närvaro när jag är ute", säger en kvinna som vi har pratat med.
Annons

Baren Statt i Karlskrona hyllas just nu på Facebook för ett initiativ att införa ett kodord för kvinnor som vill ha hjälp att ta sig ur obehagliga situationer. Den här bilden postades på onsdagen och har fått hundratals uppskattande reaktioner.

Annons
”VIKTIGT! Vi på Statt Nattklubb har den senaste månaden jobbat flitigt med att sätta smidiga rutiner om någon blir trakasserad eller sexuellt ofredad. Bilden nedan kommer sättas upp på synliga ställen i lokalen.
Skulle du bli förföljd eller känner dig trakasserad inne hos oss ber vi dig söka upp en vakt, finner du ingen vakt kan du gå till baren och beställa en ”änglashot”. Det som händer då är att barpersonalen tillkallar vakterna omgående. Försök att håll dig lugn tills en vakt kommer.”

Statts ägare, Torbjörn Johnsson, säger att vakterna kommer vara utrustade med varsin radio för att direkt kunna bli informerade av barpersonal om de får indikationer på att någon behöver hjälp.

Annons

– Vi har haft problem med att kvinnor känt sig ofredade och vi ser allvarligt på saken. Vi läste om kodordet i en artikel och tyckte att det var ett smidigt sätt för vår personal att förstå att de ska ingripa. Det behöver inte bli någon uppståndelse. Vi hoppas på att kunna lösa problemet, säger han till Aftonbladet.

Bakgrunden kommer från ett kvinnofridscenter i England som satte upp den här planschen under fjolåret. En bild lades ut på Twitter och nådde bland annat en bar i Florida, som satte upp egna skyltar på barens alla damtoaletter.

Annons

Nu har alltså kodordet nått Sverige. Vi frågade tre kvinnor om deras tankar kring initiativet.

Jenny

– En ytlig bekant läste in obefintliga signaler på fyllan och blev aggressiv när jag avvisade honom. Situationen blev snabbt mycket obehaglig och det var mer en lycklig slump att jag lyckades ta mig ur den med hjälp av några kamrater som uppfattade allvaret och kom till undsättning (läs slet bort snubben) innan det gick överstyr. Änglashot? Ja, tack!

Annons

Sofia

– Oftast är jag ute med killkompisar och när obehagliga situationer uppstår brukar jag kunna vinka dit någon av dem och presentera honom som min pojkvän. Tyvärr är det först då som vissa snubbar lägger av. De har nämligen större respekt för (vad de ser som) andra mäns “egendom” än de har för kvinnor. En änglashot skulle innebära en trygghet, och jag skulle inte behöva förlita mig på mina killkompisars närvaro när jag är ute.

Tove

– Ja, jag tycker de är en riktigt bra grej om det funkar! Hellre att en kille som jobbar i baren får ta snacket än att man själv får göra det och dessutom vara rädd för att han ska stå utanför och vänta på en senare.

Annons

Åsa Witkowski är enhetschef på Nationellt centrum för kvinnofrid. Hon ser också positivt på initiativet.

– Jag tycker att alla initiativ som kan vara till stöd för den som är utsatt eller som är rädd för att bli det föstås är jättebra. Framförallt att man har beredskap i barmiljö, att man har utbildad personal och talar om vad man ska vara uppmärksam på så kommer det vara till gang för alla som kan råka illa ut.

Många av de kvinnor hon själv talat med som blivit utsatta har vittnat just om att omgivningen inte verkade bry sig, trots att de själva tyckte att de gav tydliga signaler om att de behövde hjälp.

– Omgivningen måste vara uppmärksam och förstå, och bara att vi pratar om det mer hoppas jag kan göra att fler människor blir uppmärksamma på det och är beredda att ingripa.

Annons
Dela på:

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE:


Annons

Laddar