Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Allt om du vill veta om de trendigaste piercingarna just nu

31 jan, 2023 
AvPenellope Ness
Allt om de trendigaste piercingarna och svaren på de vanligaste frågorna
Du kanske funderar på att skaffa en ny piercing – men inte kan bestämma dig för vilken! Vilken piercing gör egentligen mest ont? Och hur långt tid tar de att läka? Vi besvarar de vanligaste frågorna kring piercingar!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE pop – Kylies kommentarsfält och Helles exposeBrand logo
ELLE pop – Kylies kommentarsfält och Helles expose

HUR GAMMAL MÅSTE MAN VARA FÖR ATT TA EN PIERCING?

I Sverige måste vara minst 18 år för att göra en piercing utan föräldrars tillstånd. Men ofta kan du hitta en piercingstudio som tillåter dig att pierca dig om du är över 15 år, men det kräver en eller båda föräldrars tillstånd. Ofta innebär det att du måste ha med dig en förälder till din piercingtid.

HUR MYCKET KOSTAR EN PIERCING?

Priset varierar ofta från studio och vilken typ av piercing du vill ha, men även vilken stad du befinner dig i.

Öronsnibben är oftast billigare och du kan hitta ställen som frisörer eller smyckesbutiker som utför dem för runt 200-250 kronor.

Annons

Öronpiercingar i brosket (som conch, diat och rook) och de flesta andra piercingar kan kosta mellan 450 och 1000 kronor.

HUR GÖR MAN KOKSALTLÖSNING TILL PIERCING?

Det är viktigt att ta hand om sina piercingar och rengöra den flera gånger om dagen. Du får instruktioner för hur du ska göra av den som piercar dig, och ett vanligt sätt att hålla din piercing ren är med koksaltlösning. De goda nyheterna är att enkelt gör den där hemma!

Det behöver du:

  • 2 dl vatten
  • 2 kryddmått bordssalt

Så gör du:

  • Häll upp vatten i en kastrull.
  • Blanda bordssalt i vattnet.
  • Koka upp blandningen med locket på.
  • Ställ av blandningen och låt den svalna.
  • Häll över koksaltlösningen i en ren flaska med lock.

Kom ihåg att efter 24 timmar blir saltlösningen mindre verksam och ska inte användas. Låt bli att använda saltlösningen om den är grumlig eller om saltet inte är helt fördelats i vattnet. Och om du får problem med dina piercingar är det viktigt att söka vård.

Vilken piercing gör mest ont?

Det finns inget enkelt svar på denna fråga eftersom allas smärttolerans är olika, vissa är känsligare än andra. Din inställning till din nya piercing kan också påverka, om du är exalterad och positivt inställd kan det vara enklare att acceptera smärtan. Den som utför piercingen kan också påverka. Det kan bland annat bero på deras erfarenhet och teknik för att hålla dig lugn och avslappnad under processen.

Annons

Men det finns bevis på att vissa delar av din kropp är mer benägna att göra ont än andra. En allmän tumregel är: ju färre nerver i området, desto mindre smärta kommer du att känna.

Här listar vi vanliga piercingar från de minst smärtsamma till de mest smärtsamma:

8. Ögonbrynspiercing

ögonbrynspiercing

Ögonbrynspiercingar kan antingen göra väldigt ont eller knappt kännas, detta eftersom det finns en hel del nerver i den här delen av ditt ansikte. Piercingens exakta placering kan göra en enorm skillnad. Till exempel finns det en stor nerv som vanligtvis är i mitten av brynet och gör piercingar där mycket smärtsamma.

Annons

7. Tungpiercing

Tungpiercingar är faktiskt i den nedre delen av smärtspektrat. Men de utsätts också för fler bakterier när du äter eller dricker. Därför är det mer sannolikt att uppleva andra komplikationer om du inte tar hand om dem ordentligt.

När du har en ny piercing i munnen är det extra viktigt att borsta tänderna, använda tandtråd och skölja munnen med en alkoholfri munskölj eller koksaltlösning. Detta kommer att avgöra hur lång och smärtsam läkningsprocessen är.

6. Navelpiercing

navelpiercing

Navelpiercingar anses vara ett av de minst smärtsamma piercingarna efter öronhåltagning. Det beror på att den huden runt din navel inte särskilt nervtät. Det kan däremot kännas obehagligt när de trycker igenom nålen eftersom vävnaden är svårare att sticka igenom, men smärtan är oftast inte långvarig.

5. Öronpiercingar i brosket

Öronpiercingar i brosket

Öronhåltagningar är populära av flera anledningar, bland annat eftersom de inte gör särskilt ont och att vävnaden i ditt öra tenderar att läka snabbt.

Annons

Vissa mindre vanliga öronhål är mer smärtsamma eftersom brosket är tjockare och nervtätt, till exempel: daith, rook och conch. Men de kan läka helt på (ungefär) en månad om du tar hand om dem ordentligt. Detta minskar risken för att de också blir infekterade eller har smärtsamma komplikationer.

4. Dermalpiercing

Dermala piercingar är smycken som fästs under huden, till skillnad från andra piercingar kommer de alltså inte ut i en annan ände.

De kan göras över hela kroppen, populära placeringar är i ansiktet, på bröstet eller nedre delen av ryggen. Smärtan för en dermal piercing beror (så klart) på var den görs. Att ha ett smycke som sitter under din hud kan vara ganska smärtsamt och vara obehaglig att göra.

3. Näspiercing

Näspiercing

Hur ont en näspiercing för beror lite på vilken typ av piercing det är.

En septumpiercing (som sitter i vävnaden mellan dina näsborrar) brukar anses vara mycket smärtsam, men den läker oftast snabbt eftersom skiljeväggen är så tunn. Piercingar som sitter i näsborrarna, särskilt de som sitter högre upp på näsan, kan göra mindre ont men kan ta längre tid att läka.

Annons

2. Nipplepiercing

Bröstvårtan är en allmänt känslig kroppsdel. Faktum är att bröstvårtans nerver kommunicerar direkt med hjärnan. De är en av flera erogena zoner, vilket betyder att de faktiskt överstimulerar din hjärna för mer intensiv njutning – eller (i det här fallet) smärta.

1. Intimpiercingar

Detta är bland de mest nervtäta områdena på din kropp. Oavsett vilken könsdel man har så finns det tusentals nervändar. Även om du är tolerant mot smärta, kan du räkna med att en intimpiercing är (kanske) det mest smärtsamma du kan göra.

Källa: Healthline Foto: Imaxtree

Se 5 trendiga frisyrer för lockigt hårBrand logo
Se 5 trendiga frisyrer för lockigt hår

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons