Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterParfymer

Populära öronpiercingar – och hälsofördelarna du inte visste om

27 dec, 2022 
AvPenellope Ness
Hälsofördelarna med öronpiercingar
De trendigaste öronpiercingarna är inte bara riktigt snygga, men kan också ha en positiv effekt på din hälsa. Här är några av de fördelar som du kan uppleva bara genom att ta hål i öronen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE Beauty: Min rutin – med Nicole FalcianiBrand logo
ELLE Beauty: Min rutin – med Nicole Falciani

Vad är akupunktur och aurikuloterapi?

Innan vi kikar på de olika typerna av piercingar och deras hälsofördelar, kanske man vill veta hur och varför det fungerar.

Korrelationen mellan örats olika punkter och kroppsdelar kan hittas i både modern och traditionell medicin. En del forskning visar att genom att stimulera vissa punkter av örat påverkar det olika nervområden. Och i vissa fall bidrar detta ett flöde av energi genom kroppen som hjälper till att bland annat lindra smärta, reglera kroppens funktioner och organ.

Annons

Detta betyder att dina piercingar inte bara är snygga, men även kan ha andra fördelar du inte visste om. Här är fyra piercingar och den positiva effekten de kan ha.

ÖRONPIERCINGEN: diath

Piercingen daith kan hjälpa mot migrän.
Daithen har inte vara hälsofördelar men är också riktigt snygg.

Daith är placerad i det minsta broskvecket i ditt öra, där den yttre åsen som löper längs toppen av ditt öra ansluter till ditt inneröra, precis ovanför hörselgången. Det är en populär teori att piercingens placering hjälper lindra migrän och rekommenderas till de som lider av kronisk huvudvärk. Daith-piercingar för att lindra migrän blev populära under 2010-talet, och teorin har blivit allt mer välkänd sedan dess. Enligt vissa kommer migränen att lindras på olika sidor av hjärnan beroende på vilket öra daithen sitter i, och genom att ha en daith på båda öronen kommer det att lindra hela hjärnan.

Annons

ÖRONPIERCINGEN: conch

Populära piercingen conch
Conchen verkar ha blivit allt mer populär med åren.

Conch piercingar är en typ av broskpiercing som är uppkallad efter den spiralform (en conch) som öronen och snäckor har. Den här piercingen sägs hjälpa med muskelavslappning eftersom den sitter på just den akupunkturpunkten i örat. Den är också förknippad med förmågan att bekämpa kronisk smärta. Och många vittnar om att de har kunnat sluta ta smärtstillande tack vare sin conch-piercing. Även om det kan vara en av de mest svårläkta och smärtsamma öronpiercingarna, verkar det finnas några fördelar med att ha en conch.

Annons

ÖRONPIERCINGEN: forward helix?

Forward helix
I en forward helix är det även snyggt att ha en ring!

Piercingen forward helix är placerad längst fram på örat där örat och huvudet möts. Forward helix stimulerar en specifik akupressurpunkt som ska lindra spända muskler, förbättra blodcirkulationen och uppmana kroppen att frigöra läkningsenergi. Genom att öka blodcirkulationen och muskelavslappning i ansiktet, såväl som resten av kroppen, kan denna piercing hjälpa till att minska värk och även uppkomsten av rynkor. Den här piercing ska dessutom vara relativt smärtfri att ta.

Annons

Öronpiercingen: helix

En klassisk helix
Det finns många olika typer av helix, här ser vi en som sitter ganska högt upp på örat.

Den vanliga helixen är ett av de mest populära broskpiercingar, och är placerad på den övre yttre delen av örat. Det finns många varianter av den, inklusive enkel-, dubbel- och den tidigare nämnda forward helix. En del förespråkar helixpiercing som en form av allergilindring. Där helixen vanligtvis sitter finns en punkt som kallas allergipunkten, och om den stimuleras, sägs lindra symptom på allergier. Beroende på var på helixen piercingen är placerad kan den även att hjälpa till med sömnlöshet.

Annons

Inspiration till öronpiercing

Alternativ om man inte vill ha riktiga piercingar.
Om man inte vill ha riktiga hål finns många snygga alternativ, exempelvis ear cuffs.

Utöver de specifika punkterna och deras hälsofördelar kan piercingar överlag bidra till förbättrat mående eftersom hormoner frigörs under och efter piercingprocessen. Det sägs även att hål i öronen kan bidra till synförbättring.

Ta hand om dina piercingar

Se till att ta hand om dina piercingar.
Oavsett vad du gör för piercing är det viktigt att sköta om dem ordentligt.

Även om fler studier gör sina uttalanden om om piercingar verkligen kan hjälpa till med hälsofördelar, är det viktigt att notera att detta är en medicinsk metod som inte är helt accepterad ännu. Även om vi vet exempelvis att akupunktur kan vara en effektiv behandling mot migrän. Det kan också vara så att piercingar kan till en början ha de effekter som tidigare nämnts, men när de väl läkt så minskas effekten med tiden. Piercingar bidrar även till en viss hälsorisk, särskilt i brosket. Därför är det är viktigt att rengöra piercingen varje dag för att förhindra infektioner.

Annons

Men om du är sugen på att prova nya alternativa medicinmetoder och ändå är sugen på lite fler piercingar kan detta vara något för dig.

Källa: Medium Foto: Imaxtree

Annons