Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

"Om jag aldrig gifter mig eller skaffar barn – när ska jag firas?"

19 feb, 2021 
Krönika om att vissa livsval ska firas, medan andra inte.
Våren är här och förutom fågelkvitter, pollen, sopade gator och fulla uteserveringar är det säsongen för firande. Babyshowers, möhippor, bröllop, dop och överraskningsfester fyller kalendern (eventuellt med något färre personer nu under coronatider). Allt för att fira de gängade, gravida och nyfödda. Men vi andra då, när ska vi firas? undrar ELLEs Mikaela Råberg.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Livet handlar om att ge och ta, och visst kan det vara otroligt givande att ge. Men någon gång vill man väl få tillbaka också? Även om man aldrig kommer gifta sig eller skaffa barn. Ja, förlåt, jag pratar naturligtvis om livsvalen vi gör, valen som skiljer oss från varandra och andra. Det ena valet ska hyllas, medan det andra inte alls uppmärksammas.

Vi ska hylla dem som binder sig juridiskt och par som prickat in ett ligg med en ägglossning och fått till en befruktning

Ett vanligt val och vägen många väljer, är att skaffa en partner, bli sambo och förlova sig. Sen blir det giftermål och så skaffar man ett barn, två barn och ibland tre barn eller fler. Kanske i omvänd ordning, för ibland kommer ju barn först och bröllopet sen. Hur som helst, dessa livsval ska allt som oftast firas. Alla ska vara med och fira att två personer valt att juridiskt binda sig med varandra, vi ska hylla dem som prickat in ett ligg med en ägglossning och fått till en befruktning (eller fått hjälp med det). Efter den fina åldern 25 är det möhippor och babyshowers om vartannat. Det är dop och vänners bebisars och barns födelsedagar, barn som man inte ens står särskilt nära. Alls. Och sen är det ju så klart alla vanliga födelsedagar och jämna överraskningsfester à 30, 40 och 50.

Annons

Det är tid som ska läggas, planer som ska göras och utföras, presenter som ska köpas. När det är klart, gjort och avslutat, ja, då börjar karusellen om igen, med någon annan som gjort ett val värdigt att firas.

Inte för att låta självisk, MEN JAG DÅ? När förtjänar jag och alla vi andra som inte gifter oss eller skaffar barn att firas?

Missförstå mig rätt, det kan vara otroligt givande att skämma bort sina vänner. Det är inte det att jag inte vill duscha mina nära och kära med saker och uppstyrda sociala tillställningar. Men vi andra då. När ska vi hyllas, firas, överraskas och uppskattas? Om jag aldrig gifter mig eller skaffar barn – när får jag något tillbaka? Inte för att låta som en självisk, missunnsam och dålig vän och människa, MEN JAG DÅ? Jag och vi andra som inte är där än, någonsin kommer dit – eller ens vill dit. Varför förtjänar inte vi att firas?

Jag kan inte låta blir att tänka på ett avsnitt av Sex and the city, "A woman’s right to shoes" – älskar titeln! När Carrie blir av med ett par nya, snygga och dyra Manolos när hon attendar en väns babyshower, där alla gäster tvingas ta av sig skorna i hallen. Vännen går med på att ersätta skorna, tills hon får reda på vad de kostar. 485 dollar, inte ska väl hon behöva betala för singel-Carries oansvariga och dyra vanor. Ingen tvingade väl Carrie att köpa så pass dyra skor? Carrie börjar då tänka tillbaka på alla gåvor hon köpt genom åren, pengarna hon lagt på att fira sina vänners livsval. Medan hon själv inte blivit firad för sina livsval (singel och barnfri). Ska man bli djup belyser avsnittet hur barnfria singlar eller personer som inte förlovar eller gifter sig ses och behandlas av sina vänner och hur firande (samt presenter) är något som bara hör brudpar, gravida, nyförlösta och bebisar till.

Annons

Nu är våren här och pandemin till trots är det många Save the date-kort som skickats och minst lika många (med hög sannolikhet fler) barn som blivit gjorda. Bröllop kommer hållas och bebisar kommer födas i många av våra bekantskapskretsar. För oss andra som inte har något “stort” på gång innebär det återigen att säsongen för andras firande är här. Så kavla upp ärmarna, öppna plånboken och ös ur dig kreativa planer för alla kommande showers. Har du tur kanske någon av dina bortskämda vänner läser den här krönikan och tänker till. Kanske blir det här året DU – barnfria eller singeln – blir hyllad, firad, överraskad och uppskattad. Ordentligt. För det är du faktiskt värd!

Foto: HBO

LÄS MER:

Louise Åström: "Hjälp, corona har gjort mig till en 29-årig pensionär"

Hanna Hellquist: "Han gör mig fortfarande knäsvag"

Helle Schunnesson: "När det kommer till kärlek har jag en enkel filosofi"

Mikaela Råberg: "Jag skaffade valp under corona – och önskar någon varnat mig"

Annons