Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Helle Schunnesson: "När det gäller kärlek har jag en enkel filosofi"

08 jan, 2021 
Helle Schunnesson
Vågar du tänka tanken som inte får tänkas? Undrar ELLEs Helle Schunnesson. Det kan vara första steget mot att möta den viktigaste personen i ditt liv.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Awa Santesson Sey: "Jag kompromissar inte med min mentala hälsa"Brand logo
Awa Santesson Sey: "Jag kompromissar inte med min mentala hälsa"

Mina vänner har slutat be mig om relationsråd, för jag säger nästan alltid samma sak: GÖR. SLUT. Jag kanske inte alltid har rätt, men jag vill ändå introducera den där tanken som inte får tänkas, när målet till varje pris är att rädda ett förhållande som kanske har tjänat sitt syfte.

När jag själv kom ut ur en flera år lång relation var det första jag fick höra av många: “Vad modig du är!” Jag kände mig som Amy Schumer som efter att ha poserat naken för Pirelli-kalendern fick höra hur modig hon var. Precis det man vill höra när man 1. kastat kläderna eller 2. blivit singel – vilket enormt mod!

Som att jag precis kastat bort min enda chans till lycka och kärlek, och i ett anfall av hybris fått för mig att livet kunde vara bättre än att vara ihop med någon jag inte längre var kär i. Som om det bara fanns ett rimligt alternativ, och det var att härda ut.

 Jag var helt oförberedd på all den energi som skulle frigöras när jag slutade sätta någon annans behov före mina egna

Såklart har alla förhållanden svackor, och jag menar inte att man så fort det är jobbigt ska ge upp, men när det kommer till kärlek har jag en väldigt enkel filosofi (observera att jag är lekman och att det säkert sitter en hel kår av parterapeuter och skriker i kudden just nu) och den är att det ska vara mer kul att vara ihop än det är tråkigt.

Annons

Det kan tyckas banalt, men det är en sjukt effektiv ekvation: Se tillbaka på den senaste veckan, månaden eller året, har du varit mer ledsen än du varit glad? Har ditt förhållande gett dig mer energi eller tagit mer? Är svaret negativt, då vet du vad du borde göra.

När jag blev singel efter att ha varit ihop nästan hela mitt vuxna liv stod jag först handfallen. Hur fan gör man? Hur bor man själv? Vem lagar maten? Men sen dess har ett liv jag tidigare bara kunnat drömma om blommat ut. Jag har fler och bättre vänner än jag hade innan, jag har roligare än jag någonsin kan minnas mig haft, jag har utforskat mig själv, gått i terapi, börjat odla, slutat odla, och på bara ett par år kommit längre i min karriär än jag någonsin trodde att jag skulle göra.

Jag var helt oförberedd på all den energi som skulle frigöras när jag slutade sätta någon annans behov före mina egna och inte längre försökte tvinga mig själv att passa in i en roll som jag hade växt ur.

Annons

Du behöver inte nöja dig

Jag kanske får det att låta som ett lätt beslut, bara packa väskan och gå idag! Det är det såklart inte, det kanske inte ens är rätt beslut för dig. Men om du sitter och tvekar, vill jag ändå introducera den där tanken som inte får tänkas: Det går att göra slut. Man kan känna kärlek och lojalitet till någon, och ändå inte vilja vara ihop med den. Det finns massa relationer som varken är destruktiva eller skadliga, men som ändå inte är bra nog.

Du behöver inte nöja dig, och du behöver inte övertyga dig själv om att fortsätta vara ihop för att du inte vill såra din partner.

Bestämmer du dig för att tänka den där tanken som inte får tänkas, och till och med agera på den, så väntar en period av sorg, det ska jag inte ljuga om. Och sen kommer en vilsen period, och sen en som är full av tvivel. Men det som glimtar därefter, om du orkar hålla ut lite, är ett möte med den viktigaste personen i ditt liv: Dig själv!

Det är nu du kan börja fundera på vem du är och vad du vill. Hatar du porslinet ni köpte ihop? Är du sugen på att dejta, ligga runt eller vara helt ifred? Vill du i själva verket inte alls äta mer vegetariskt? Allt är under förhandling! Ägna dig helt åt dig själv, och jag lovar att du kommer ha en vän för livet. Och du räcker gott och väl, bara du.

LÄS MER:

Helle Schunnesson om singles day: Är jag ensam om att känna mig ensam?

Dejtingcoachen om dejtingpanik och att bryta normer

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons