Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

coachen om dejtingpanik och att bryta normer

12 jan, 2021 
AvHelena Skoog
Dejtingcoachen Linnea Molander
Hon är dejtingcoachen som hjälpt många att hitta kärleken – och, kanske framför allt, sig själva. För ELLE berättar Linnea Molander om dejtingpanik, eget företagande och att våga bryta mot normer när det gäller både liv och arbete. Och varför det är bättre att vila först och jobba sedan, inte tvärtom.
Annons
Kändisparen som varit tillsammans längstBrand logo
Kändisparen som varit tillsammans längst

Det var läskigt att flörta, hon vågade inte vara sårbar och blev förolämpad å det grövsta om någon nobbade henne. Men det var först när Linnea Molander satt i högskolans skolbänk, under utbildningen till psykologisk coach, som det gick upp för henne att dejtande är något man kan lära sig, precis som allt annat.

– Det är den inställningen jag har när jag coachar andra också. Vi måste börja se dejtande som något man kan förstå, utveckla och lära sig, säger Linnea Molander, som sedan de där dagarna i skolbänken gått från dejtingpanik till dejtingcoach.

Happy Dating heter företaget som hon startade redan under utbildningen, där hon coachar, inspirerar och utbildar singlar som fastnat i dejtandet på olika sätt och vill ha hjälp att komma vidare.

Vi måste börja se dejtande som något man kan förstå, utveckla och lära sig.

– Själv fick jag en riktig aha-upplevelse under utbildningen när vi läste om det som kallas låst och växande mindset, som psyko­logen Carol Dweck har forskat på, säger ­Linnea. Hon förklarar att en person med ett låst mindset identifierar sig med sina prestationer.

Annons

– Om du misslyckas på provet tänker du att du är en dålig person medan någon med ett växande mindset kan göra skillnad på personvärde och resultat. Resultatet säger något om hur mycket du övat, inte hur värdefull du är.

Dejtingcoachen Linnea Molander
Foto: Isabella Ståhl/Studio Emma Svensson

Dejting en färdighet man kan öva upp

För Linnea Molander var det självklart, hon visste att hennes resultat berodde på hur mycket hon ansträngde sig. Inom alla områden, utom just dejtande – eftersom vi aldrig pratar om det som en färdighet. Det vill hon ändra på.

Många som söker sig till Happy Dating har inte så många olika problem utan ett tydligt återkommande mönster. Någon kanske bara dras till otillgängliga personer och för en annan rinner alltihop alltid ut i sanden efter två–tre dejter.

Annons

Linnea Molanders bok Dejting börjar med dig! handlar om tre vanliga dejtingproblem: Anpassning. Dejtingpanik. Övertänkande. Många anpassar sig för att bli omtyckta, mår dåligt av ovisshet och övertänker och analyserar dejtandet för att få en känsla av kontroll – men vill inte visa sig sårbara.

– Det grundar sig ofta i att du är skicklig på att prestera men inte på att dejta, helt enkelt för att du inte fått lära dig det. Många har i stället lärt sig att sårbarhet är läskigt och farligt och sitter och ”duktighetsdejtar”. Men de färdigheter som gör dig framgångsrik på jobbet kommer inte hjälpa dig när du dejtar. Det är därför många misslyckas gång på gång, utan att förstå varför.

Lyckforskning bakom dejtingkoncept

När Linnea Molander var nyexaminerad coach, med en massa kunskap om lyckoforskning, dejtingpsykologi och attraktion hade en tydlig tanke för länge sedan börjat formas i bakhuvudet. Hur kan man använda den här kunskapen för att få sitt dejtande att fungera bättre?

Annons

– Jag startade mitt företag första sommarlovsdagen efter första året på högskolan, med tanken att jag då skulle ha två år på mig att kunna försörja mig på det. Så jag drev företaget parallellt med studierna, lite i smyg.

Hon tog inte så många coachuppdrag i början, men skrev texter i olika tidningar om lyckoforskning och dejtande, och när hon väl var klar med utbildningen såg hennes företag väletablerat ut – trots att hon bara precis hade börjat satsa på det på heltid.

Det finns massor med kunskap som visar att när vi mår bra så går det också bra.

Sida vid sida med företaget, och idéerna om dejtande, hade allt hon läst om lyckoforskning också väckt andra tankar hos Linnea. Tankar om livsdesign och hur hon ville forma sitt drömliv. Hon hade redan valt bort att vara anställd, visste att det inte passade henne och att hon vill bestämma själv över sin tid, sin lön och sina arbetsuppgifter.

– Lyckoforskningen säger jättemycket om vad som skapar resultat och framgång, och det är inte ”kämpa hårt som fan” utan ”använd dina styrkor, skapa flow”. Det finns massor med kunskap som visar att när vi mår bra så går det också bra.

Annons

Överst på to-do:n – Se till att Linnea är glad

Högst upp på att göra-listan varje dag står det numera ”Se till att Linnea är glad!”. Och hennes motto är ”Hjälp många, jobba lite, tjäna mycket”.

– Jag tror inte på heltidsarbete utan vill hellre skapa förutsättningar för inspiration och flow, för när jag har flow får jag jättemycket gjort på ett sätt som jag inte får om jag sitter nio till fem.

När hon började fundera på hur hon ville designa sitt liv för att bli lycklig – hon har även läst en hel del om fältet livsdesign – blev det också tydligt att hon inte ville leva på en plats hela tiden.

Det finns få saker jag tjänar så mycket pengar på som att ta en långlunch med en vän.

Före pandemin hade hon precis hittat det perfekta upplägget som digital nomad: tre månader på våren och tre månader på hösten i New York, sommaren i Sverige och vintern på någon tropisk plats.

– Sedan kom pandemin och nu sitter jag i Stockholm. Jag älskar New York, så jag skulle gärna flytta dit, men jag vill också kunna röra på mig. Det går att göra det mesta digitalt och befinna dig där du vill för stunden, särskilt när du inte behöver tänka på semesterdagar och kan resa långsamt.

Annons

Att starta eget var också en möjlighet att bryta mot de normer som finns när det gäller hur vi lever och arbetar. Och i hennes företag blev det snart självklart att utgå ifrån välbefinnande: vila först och jobba sedan.

– Om jag är oinspirerad en dag så är mitt fokus den dagen att göra mig inspirerad. Då kanske jag bokar en hotellnatt eller sitter en dag och läser en bok på ett kafé. Jag ser det som att jag först tankar bilen, sedan åker jag på roadtrip.

Men väldigt ofta tänker folk att tanka kan man göra sen om man hinner, först ska vi åka på roadtrip. Sedan får vi tanka lite i smyg, men vi berättar det inte för någon för då är man lat.

Inspirationen kommer först

Att fylla på sig själv med glädje, motivation och inspiration först ser hon numera som en nödvändig del av företagandet. Sedan kommer det hon vill skapa i ett naturligt flow.

– Det finns få saker som är mer lönsamma för företaget än en inspirerande långlunch med en vän, för sedan går jag därifrån full av glädje med tusen idéer, nytt flow och vill skapa grejer.

Dejtingcoachen Linnea Molander
Foto: Isabella Ståhl/Studio Emma Svensson

"Det gör ont när jag måste passa in"

Nästan alla ELLEs inspiratörer brukar få svara på frågan om hur de hittar balans i livet. Karriär, kärlek, familj, träning, vänner – hur får de ihop allt? För Linnea Molander är det inte längre en fråga. Hon har helt enkelt inte det problemet.

Annons

– Jag kämpar inte med det. Jag har designat mitt liv med det i åtanke. För mig är det jätteviktigt att leva ett balanserat liv. Ingen framgång i företaget är värd någonting om inte jag är glad och mår bra. Eftersom allt jag skapar bygger på att jag mår bra behöver jag inte fundera på det. Jag är inte stressad. Jag gör inte saker som jag tycker är jobbiga.

– Vill jag ta en paus och prioritera andra saker i mitt liv har jag möjlighet att göra det. Det är något som jag verkligen vill förespråka gällande att driva eget. Att det ger dig den möjligheten.

Men även om det låter självklart och enkelt när Linnea Molander berättar att hon prioriterar att vila när det behövs, väljer att jobba i vackra miljöer för att det är där hon inspireras mest och tar sovmorgon varje dag för att hon jobbar bättre senare på dagen – så har också normbrotten varit en av hennes karriärs största utmaningar.

– Det var jättesvårt att våga skapa egna förutsättningar i början, och gå emot normen om hur saker ska prioriteras som vi fått med oss sedan lågstadiet. Men det går mycket bättre när jag utgår ifrån vad som funkar för mig. Dessutom är det roligare!

Annons

Varifrån kommer din längtan efter att bryta mot normer, tror du?

– Det gör bara ont när jag måste passa in. Jag har verkligen försökt göra som man ska och jag har provat att vara anställd, men det funkar så himla dåligt för mig. Det är inte för sakens skull som jag har brutit mot normer, det är för att jag har varit tvungen. Jag kan inte andas annars.

Dejtingcoachen Linnea Molander
Foto: Isabella Ståhl/Studio Emma Svensson

Namn: Linnea Molander.
Ålder: 38 år.
Familj: Ja.
Bor: Stockholm.
Aktuell: Med podden Happy Dating och som grundare av företaget med samma namn, som snart även lanseras internationellt.
Följ: @linneamolander, @happydating.se.

För fler dejtingtips, kolla in Happydating.se.

Annons

Linneas bästa tips för att designa ditt företagande & ditt liv

  • Skapa nya digitala normer. Även om ingen runt dig delar dina tankar, hitta sammanhang online där din dröm och dina livsval är norm, oavsett om det handlar om att driva företag, leva barnfritt, bo i campervan eller vara astronaut.
  • Välj noga vem du lyssnar på. Råd om företagande från någon som aldrig drivit företag är värdelösa. Lyssna på kunskap från experter, inspiratörer och andra som redan gjort det du vill göra, inte åsikter från random personer i din närhet.

  • Testa ditt drömliv i mikroformat. Innan jag blev digital nomad testade jag att bo på Bali och i New York under bara några veckor. Gå ner i arbetstid och ägna fredagar åt din dröm, starta på hobbynivå eller skapa ett inspirerande instagramkonto innan du går all in.

  • Läs på om lyckoforskning. Och om sambandet mellan välmående och framgång. Tips: Shawn Achors TED-talk och bok, The happiness advantage.

  • Ifrågasätt normen. Är det verkligen rimligt att tillbringa 50 procent av din vakna tid på en dysfunktionell, stressig arbetsplats där du gör saker du inte älskar för att hjälpa någon annan att tjäna pengar? Det finns alternativ. Utforska dem.

5 inspirerande boktips

Chillpreneur av Denise Duffield-Thomas.

4 timmars arbetsvecka: Konsten att leva mer och jobba mindre av Tim Ferriss.

Light is the new black av Rebeca Campbell.

Inspired and unstoppable av Tama Kieves.

Stor magi: Leva kreativt utan rädsla av Elizabeth Gilbert.

Foto: Isabella Ståhl/Studio Emma Svensson

LÄS MER:

Annons