Musikhjälpen 2020: Felix Sandman om programledaruppdraget

felix sandman

Nu drar årets upplaga av Musikhjälpen i gång. ELLE har tagit tempen på programledaren Felix Sandman som avslöjar vem av kollegorna Brita Zackari och Farah Abadi som han är mest lik, hur han fick giget och vad han packade ned i sista sekund.
14 december, 2020
De ska leda Musikhjälpen 2020
Slå på ljud

– Vi laddade upp med en maxad sushimiddag igår, nu är jag redo, säger Felix Sandman timmar innan det är dags att gå in i glasburen för Musikhjälpen 2020.

Tillsammans med Brita Zackari och Farah Abadi leder han årets upplaga av insamlingsevenemanget. Under en vecka ska de direktsända radio och tv från en låst glasbur där det varken finns fast föda eller hemmets bekvämligheter. Syftet är att plocka bort distraktioner och hålla fullt fokus på temat, Ingen människa ska lämnas utan vård.

– I Sverige tar vi för givet att vi kan gå och kolla antikroppar bara sådär, eller ringa upp en läkare via videosamtal och besöka vårdcentralen för minsta lilla. Det är surreal att samtidigt har hälften av jordens befolkning inte den möjligheten. Jag hoppas få lära mig mer om detta under veckan, säger Felix.

Programleder för första gången

Programledartrion med gäster ska samla in pengar till hjälporganisationer som på olika sätt jobbar med årets tema. Felix är på ett sätt veteran i sammanhanget då han gästat Musikhjälpen i egenskap av artist varje år sedan 2014, och på ett sätt nybörjare då det är första gången han programleder.

– Jag har alltid älskat upplägget, engagemanget och det viktiga arbete som Musikhjälpen gör. När vi kan förenas i musik och använda radio och tv för en bättre värld, det är ett superfint koncept. Så förra året när jag gästade buren som artist sa jag att det skulle vara fett kul att få programleda, och nu är jag här. Det känns otroligt att få vara med hela vägen.

Ni ska bo i buren och samtidigt sända varje dag med fokus på tunga ämnen. Kommer du bryta ihop?

– Det återstår att se! Jag går in med inställningen att jag ska vara mig själv och låta det som händer hända. Jag får skratta och gråta, visa det jag känner. Det blir en resa vi gör tillsammans med publiken där vi tacklar och lär oss kring ämnet ihop.

Felix Sandman, Brita Zackari och Farah Abad

Felix Sandman, Brita Zackari och Farah Abadi leder Musikhjälpen 2020.

Vad är din relation till programledarkollegorna Brita Zackari och Farah Abadi?

– Båda två är underbara människor. Farah har jag träffat många gånger i SR-sammanhang, hon är den trygga punkten. Brita kände jag inte tidigare men nu när vi jobbat med förberedelserna har vi insett att vi är väldigt lika! Båda har adhd, massa energi, gillar att skratta och prata mycket. Det kan mycket väl bli så att vi kommer tävla om vem som är roligast i buren.

Apropå buren, vad tar du med dig in i den?

– Jag panikpackade i sista stund. Det viktigaste är kläder, ja det är väl egentligen det enda som måste med. Sen slängde jag ned en mobilladdare, min dator, necessär och en keps.

Vill sprida ett välbehövligt ljus

Förväntningarna inför veckan är höga, menar Felix. Allra mest hoppas han på att slå insamlingsrekord.

– Jag vill såklart att vi ska göra det bästa Musikhjälpen någonsin! Slå rekord, få massa människor att lyssna och kolla, ha sjukt roligt, njuta, träffa intressanta gäster, programleda med ett fint gäng och lära mig om ämnet av experter.

I vanliga fall står glasburen som sändningarna sker ifrån centralt placerad på ett torg men på grund av rådande omständigheter har den istället flyttat in i en coronasäkrad lokal. Felix hoppas att energin som det annars ger att ha allmänhetens ögon på sig nu ska infinna sig på andra vis.

– Precis som alla andra saknar jag att köra live inför publik. Men vi ska komma ihåg att den största publiken är lyssnarna och tittarna online. Vi kommer fokusera mycket på att ringa upp människor och köra videosamtal. Självklart måste vi följa restriktionerna och det viktiga är att Musikhjälpen 2020 blir av. Detta är ett ljus vi behöver extra mycket i år.

Felix Sandman om inspelningarna under pandemin: "Satt i karantän ensam på hotellet"
Slå på ljud

Musikhjälpen 2020 pågår 14-20 december och är ett samarbete mellan SVT, Sveriges Radio och Radiohjälpen. Du följer programmet på P3 och i SVT Play.

Foto: TT, Mattias Ahlm/SR

LÄS MER:

Farah Abadi om sambons stöd under tuffa jobbtiden – bara veckor efter förlossningen

Här är alla artister och gäster som är med i Musikhjälpen 2020

Se nya (längre!) trailern till Netflix Hjem til jul 2