7 gånger kungligheter brutit mot de otippade reglerna

Diana och kronprinsessan Victoria har båda två brutit mot de kungliga reglerna.

I den kungliga världen är reglerna många att hålla koll på. Allt från klädkoder, politisk neutralitet till nagellack och ordensband. Nedan listar vi sju gånger som kungligheterna brutit mot de otippade reglerna.
16 mars, 2022
5 detaljer om våra kungligheter som du kanske inte hade koll på
1:30

Efter reklamen: 5 detaljer om våra kungligheter som du kanske inte hade koll på

(1:30)

Slå på ljud

Gamla seder och uråldriga traditioner i möte med samtiden kan lätt ställa till det. Lyckligtvis är det många regler som förlegats och andra som gjorts om inom den kungliga världen. Men trots det kvarstår en rad olika punkter som kungligheterna måste följa till punkt och pricka. De gäller så väl kutym, klädval, diadem och åsikter som hur de ska förhålla sig till fansen. Men det finns vissa kungligheter som valt att bryta mot de dammiga regleringarna.

Kungligheter som brutit mot regler

Kungligheterna genomför mängder av uppdrag och offentliga framträdanden varje år. Så visst är det märkligt att det inte gått snett oftare? Nedan listar vi sju kungligheter som medvetet brutit mot de kungliga reglerna.

Meghan skrev autograf

Kungligheternas omåttliga popularitet världen över är svår att missa. På senare år har kungligheterna kommit allt närmre folket och idag kan du till och med få ta en selfie med en kunglighet om du har tur. Men att skriva autograf som kunglig är big no no.

Anledningen? Namnteckningen får inte kunna förfalskas och därför måste kungligheterna bestämt avböja autografsigneringar. Men en kunglighet som missat regeln är Meghan. När hertiginnan av Sussex besökte Wales 2018 tillsammans med prins Harry skrev hon en autograf till en besökare. Och 10-åriga Caitlin Clarks som lyckades få Meghan att skriva en autograf uppmärksammades världen över.

Prins Charles gifte sig med en frånskild kvinna

Ja visst låter det dammigt och gammalmodigt, att en kunglighet inte ska gifta sig med någon som varit gift tidigare? Men faktum är att det först 2002 blev tillåtet för en medlem av brittiska kungafamiljen att gifta sig med en frånskild partner.

Den 9 april 2005 gifte sig prins Charles för andra gången med Camilla Parker Bowles som även hon tidigare varit gift. När prins Charles son, prins Harry fann kärleken Meghan Markle var det en självklarhet att de skulle gifta sig, även om hon tidigare varit gift med Trevor Engelson mellan 2011 till 2013.

Kronprinsessan Victoria bar ordensbandet mot bar hud

I Sverige är Serafimerorden den allra finaste utmärkelsen. Det ljusblåa bandet får enligt reglerna inte bäras mot bar hud. Något som kronprinsessan Victoria bröt mot under Nobelfesten 2014. Mot hennes bara axel vilade nämligen ordensbandet vilket fick etikettexperterna att se rött.

Meghan uttrycker sig politiskt

Medlemmar av kungafamiljen ska agera politiskt oberoende och neutralt. Därför väljer de att inte bruka sin rösträtt och de uttalar sig aldrig i politiska frågor. En kunglighet som däremot brutit flertalet gånger mot regeln är hertiginnan Meghan. Ända sedan hon äntrade det brittiska kungahuset i och med förlovningen med prins Harry 2017 har hon yttrat sina politiska åsikter.

Hon har engagerat sig i USA:s presidentvalet med tydligt ställningstagande, diskuterat aborträtt kopplat till politik och frågan om föräldraledighet. Sedan Harry och Meghans uttåg ur det brittiska kungahuset är det många som tror att Meghan planerar att ta plats på den politiska arenan – på riktigt.

Diana hade röda naglar

I det brittiska kungahuset finns en oskriven regel gällande användande av nagellack. I de nordiska kungahusen ser vi titt som tätt hur de kungliga damerna bär färgade nagellack som matchas med deras outfit. Men i Storbritannien ser det annorlunda ut, de kungliga ska välja ett neutralt nagellack.

Det sägs att drottningen själv använt nagellacket Essie färgen Ballet Slippers sedan 1989. En kunglighet som ständigt bröt mot den neutrala nagelregeln var Diana, prinsessan av Wales.

Meghan och Harry visar sin kärlek offentligt

Ömma kärleksgester får vänta tills kungligheterna klivit in bakom slottsväggarna. Ja det är i alla fall vad drottning Elizabeth önskar. Ett par som istället gjort tvärtom och både hållit handen och kysst varandra i samband med officiella framträdanden är hertigparet av Sussex – Harry och Meghan.

Silvia bar diadem innan hon var drottning

De kungliga damerna får börja bära diadem från 18-års ålder. Kvinnor som gifter in sig i kungafamiljen får inte bära diadem förens vid bröllopet. Vilket är anledningen till att vi såg prinsessan Sofia närvara vid Nobelfesten 2014 utan diadem. Vid den tiden var hon endast förlovad med prins Carl Philip och året därpå när paret var gifta bar prinsessan diadem.

En kunglighet som bröt mot regeln (på kungens initiativ) var drottning Silvia. Dagen innan kungabröllopet 18 juni 1976 närvarade paret vid en festföreställning på Operan och Silvia Sommerlath bar då prinsessan Sibyllas diadem, trots att hon ännu inte var gift med kungen.

Foto: TT