Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Alla gånger kungligheter brutit mot klädkoderna

02 jun, 2021 
AvSara Ericsson
AvSara Ericsson
Diana, kronprinsessan Victoria och Meghan har alla brutit mot kungliga klädkoderna
Det är många regler att hålla koll på i den kungliga världen. Ordensbandet får inte vidröra bar hud, färgade naglar är big no no (!) och att kasta bort handskarna skapade ramaskri. Här är sju gånger som kungligheterna brutit mot de strikta klädkoderna.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 kungliga klädesplagg som blivit snackisarBrand logo
5 kungliga klädesplagg som blivit snackisar

Den kungliga kutymen och klädernas alla regler är viktiga att hålla koll på och följa. Men alla kungligheter har inte valt att rätta sig i det strikta ledet. Istället har modestatements prioriterats framför uråldriga traditioner. Val som kungligheterna fått både ris och ros för.

Med tanke på hur ofta kungligheterna ses i officiella sammanhang är det märkligt att snedsteg inte inträffat oftare. Men alla gånger har det inte gått helt rätt. Här är sju exempel på när de blåblodiga valt att bryta mot de kungliga klädkoderna.

Annons

Färg på naglarna

Diana med röda naglar

I Storbritannien uppskattas inte färg på de kungliga naglarna. Någon som gång på gång trotsade den kungliga regeln gällande neutrala naglar var Diana. Svärmor drottning Elizabeth var inte helt nöjd över Dianas statement när hon allt som oftast sågs med läckert rödmålat nagellack.

Baraxlat under ordensbandet

Kronprinsessan Victoria vid Nobel 2014

Serafimerorden är Sveriges finaste utmärkelse – alla kategorier. Den är av ceremoniell tyngd och ska bäras på rätt sätt. Orden ska inte bäras mot bar hud. Vid Nobelbanketten 2014 gjorde kronprinsessan Victoria entré i en röd klänning och mot hennes bara axel vilade det ljusblåa ordensbandet. Folkvettsexperten Magdalena Ribbing var snabb med att kritisera kronprinsessans val. Rätt ska vara rätt!

Annons

Skippade handskarna

Diana tog alla i hand utan handskar

I brittiska kungahuset finns en lång tradition av att alltid bära handskar. Drottning Elizabeth bär alltid handskar när hon skakar hand, vilket är förståeligt med tanke på hur många hon tar i hand under ett år. Diana däremot valde att kasta bort handskarna, för henne var det viktigt att få direktkontakt med alla de människor som hon mötte. Hennes tydliga markering bidrog även till avstigmatisering av bland annat aids. I en tid då sjukdomen skapade stor oro i samhället, blev hon den första kungligheten som fotograferades medan hon (utan handskar) kramade och höll om hiv-smittade personer.

Annons

Kortärmat vid drottningens firande

Meghan i kortärmad klänning vid drottningens födelsedag

Varje år firas drottning Elizabeths officiella födelsedag den andra helgen i juni. Bortom coronapandemin firas drottningen med en stor födelsedagsparad och en riktigt folkfest i London. Vid firandet deltar alla medlemmar av den brittiska kungafamiljen och vinkar från balkongen på Buckingham Palace. När Meghan gjorde sin debut vid firandet valde hon att bära en kortärmad klänning. Något som ingen annan kunglighet vågat göra vid drottningarnas drottnings storfirande. Ett modigt och moderiktigt val – men inte helt korrekt enligt det kungliga protokollet.

Annons

Tackade nej till drottningens diadem

Diana vid bröllopet med Charles 1981

En ingift kvinnlig kunglighet gör sin diadempremiär i samband med bröllopet. I Storbritannien öppnar då drottning Elizabeth den stora skattkistan och låter den blivande bruden välja bland de glittrande praktpjäserna. Men när det var dags för Diana och Charles att gifta sig 29 juli 1981 så tackade Diana nej till att låna kungahusets diadem. Hon valde istället att bära Spencer Tiaran, en släktklenod som funnits i Dianas släkt sedan år 1919. Redan där och då lade Diana ribban för deras relation.

Annons

Utan strumpbyxor

Harry och Meghan förlovning 2018

Som brittisk kunglighet bör kvinnorna alltid bära strumpbyxor när de väljer att visa spirorna. Hertiginnan Meghan visade redan i samband med förlovningen att hon minsann inte tänkte bära strumpbyxor. Och så har det förblivit – och skapat ramaskri bland britterna.

Bar diadem som ogift

Kungen och Silvia bröllop

Det må låta förlegat, men som ingift kunglig brud får du inte bära diadem innan du gift dig med din kungliga kärlek. För Silvia Sommerlath skulle premiären ske på bröllopsdagen den 19 juni 1976. Dagen innan bröllopet bjöd Operan på en riktig fest och Silvia gjorde en glittrande entré med prinsessan Sibyllas diadem på huvudet. Anledningen? Kungen och hans fyra systrar ville att deras framlidna mor prinsessan Sibylla symboliskt skulle närvara vid den stora festen.

Foto: TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons