Kungliga skilsmässor som skapat rubriker

11 mar, 2022 
AvSara Ericsson
Diana och Charles gifte sig 1981, separerade 1992 och skildes 1996. Här har vi samlat andra kungliga skilsmässor som skapat rubriker.
Att bryta upp ett äktenskap är sällan enkelt, än svårare när en hel värld bevakar relationen som i kungligheternas värld. Nedan listar vi fem kungliga skilsmässor som skapat rubriker.
Annons

Den till syntes perfekta kungliga världen har tampats med en och annan skandal genom åren. Med allt från familjetragedier, ifrågasättande av monarkin, snedsteg och äktenskap som gått i kras. Även om de kungliga skilsmässorna inte toppar listorna av skandaler så har de ändå skakat om slottets väggar rejält.

TV: Kungliga skilsmässor som skapat rubriker
TV: Kungliga skilsmässor som skapat rubriker

Kungligheter som skilt sig

I sagornas värld lever kungligheterna lyckliga i alla sina dagar, så har inte verkligheten sett ut för några inom den kungliga sfären som valt att separera. Vi har samlat fem kungliga skilsmässor som skapat stora rubriker världen över.

Annons

Prinsessan Margarets olyckliga äktenskap

Prinsessan Margaret föddes fyra år efter storasyster prinsessan Elizabeth, numera drottning Elizabeth II. I unga år blev hon olyckligt förälskad i vad man ansåg vara fel person från hovets sida.

Prinsessan Margaret och Peter Townsend.

Hon hade länge haft span på och nära kontakt med pappa kungens adjutant Peter Townsend. Som om det inte vore nog att han arbetade för hennes pappa, han var dessutom far till tre barn och gift. Mot alla odds föll de för varandra och Margarets 16 år äldre kärlek ansågs inte rätt för en prinsessa.

Annons

Skilde sig för prinsessan

Peter skilde sig från sin fru som ett sista hopp om att han skulle få gifta sig med prinsessan. Men det var inte bara hovet som satte käppar i hjulen för paret. När ryktena tog fart och nådde folket började det skaka rejält i slottets väggar. Hovet förnekade starkt ryktena och gjorde allt i sin makt för att skilja paret åt. Peter skickades bland annat iväg till Bryssel för ett uppdrag och skulle bli borta i minst två år.

Peter Townsend kollar på prinsessan Margaret.

Trots distansen mellan dem var de båda beslutna om att de skulle gifta sig. Prinsessan Margaret var medveten om att hon skulle förlora sin kungliga titel och apanaget därtill. Att det dessutom rådde regeringskris där en stadig monarki var viktig för landet gjorde storasyster Elizabeth orolig. Som så många andra gånger gick kronan och dess anseende före känslor och förståelse. Kungahuset satte ned foten och stoppade alla tänkbara bröllopsplaner.

Annons

Prinsessan Margarets känslosamma tal

I en direktsänd radiosändning fick Margaret motvilligt meddela beslutet.

”Jag har beslutat att inte gifta mig med kapten Townsend, jag önskar inte bryta mot kyrkans bud, i medvetande om mina plikter mot samväldet”.

Likt en hjärtskärande romantisk film träffade Margarets kärlek en ny kvinna. Hon var dessutom kusligt lik Margaret till utseendet. I desperat jakt på kärlek och i beslutsamhet om att göra hovet nöjda fann Margaret en ny kärlek hon också – Anthony Amstong-Jones. 1960 stundade bröllop och de fick två barn. Men rykten började snabbt spridas och rubrikerna var många även den här gången.

Prinsessan Margaret och Antony Armstrong-Jones bröllop 1960.

Både Margaret och Anthony hade relationer vid sidan av äktenskapet och 16 år efter bröllopet ansökte paret om skilsmässa. Vilket kom att bli den första skilsmässan någonsin i den brittiska kungafamiljen. Prinsessan levde ensam och ansågs vara olycklig. Hon drog sig allt mer undan offentlighetens ljus.

Annons

Allra helst spenderade hon sin tid på ön Mustique i Västindien. Befann hon sig på brittisk mark var det vid slottet Balmoral hon spenderade sin tid. Prinsessan blev sjuk och avled i sviterna av hjärnblödning 2002. Och frågan många ställer sig är om hon någonsin återhämtade sig efter den första och stora hjärtesorgen.

Sigvard Bernadotte – tre äktenskap och två skilsmässor

Foto på Sigvard Bernadotte.

Sigvard Bernadotte föddes som näst äldsta son till Gustaf VI Afolf och Margareta. Storebror Gustaf Adolf var tronföljare men krav ställdes även på Sigvard. Redan som ung var han tydlig med att han hade andra intressen bortom de kungliga väggarna. Han valde att utbilda sig och blev den första i släkten som tog en akademisk examen.

Annons

Han hade ett stort konstintresse och studerade även film och teater. Och visst känner vi väl igen hans namn, Sigvard blev en erkänd formgivare men det var inte bara prinsens karriärsval som stack ut från vad man från hovets sida ansåg rätt.

Prinsen blev kär i en kvinna av folket

Sigvard Bernadotte och Erica Patzek.

Prinsen föll dessutom för en kvinna av folket. Tyska Erica Patzek fångade prinsens hjärta och Sigvard förlorade arvsrätten och allt därtill när han 1934 gifte sig med henne. Och prinsen kastades ut från den kungliga värmen.

Annons

Äktenskapet dem emellan höll i nio år innan de begärde skilsmässa. Rubrikerna var många när prinsen som offrat ”allt” skilde sig. Men Sigvard fann kärleken på nytt, denna gång föll han för danska Sonja Robberts. Tillsammans fick paret en son och efter 18 år tillsammans lämnade de in en skilsmässoansökan.

Sigvard och Marianne Bernadotte.

Samma år gifte sig Sigvard på nytt med Marianne Lindberg. Ett äktenskap som höll livet ut ända fram till Sigvards död 2002.

Prinsessan Anne och det utomäktenskapliga barnet

Prinsessan Anne.

Prinsessan Anne, drottning Elizabeths dotter föddes 15 augusti 1950 på Clarence House i London. I den brittiska kungafamiljen är hon den kunglighet som arbetat mest med flest genomförda uppdrag per år.

Annons

Utöver den kungliga rollen har hon tävlat i fälttävlan, deltagit i OS, kammat hem ett guld samt haft flera ordföranderoller inom ridsporten. Hästintresset tog mycket av hennes tid men vid 23 års ålder hade prinsessan funnit kärleken i Mark Phillips och 1973 gifte de sig.

Mark Phillips och prinsessan Annes bröllop 1973.

Fyra år efter bröllopet föddes parets son Peter och fyra år senare föddes Zara. Paret levde allt mer åtskilda och det tisslades och tasslades mycket om deras äktenskap.

Rykten cirkulerade om att både prinsessan och Mark hade relationer vid sidan av äktenskapet. Under en resa till Auckland 1983 lärde Mark känna konstläraren Heather Tonkin. De båda fattade tycke för varandra och sågs året därpå när han återvände till Nya Zeeland.

Annons

Otrohetsaffären

En månad efter återföreningen upptäckte Heather att hon var gravid med mannen som vid tidpunkten var gift med prinsessan Anne. Heather har senare berättat att hon ringde till Mark för att berätta om graviditeten och att han ska ha uppmanat han henne att genomföra en abort. Men hon behöll barnet och en betalningsplan sattes upp, Mark betalade ut en årlig summa till Heather och dottern Felicity.

Men efter några år slutade Mark att betala ut pengarna och han vägrade att stå med på dotterns födelseattest. Heather kontaktade advokater och skandalen inom det brittiska kungahuset var ett faktum. Redan i augusti 1989 hade Mark och prinsessan Anne separerat, men de var fortfarande gifta. När Marks utomäktenskapliga barn nådde världspressen lämnades skilsmässopappren in och 1992 var de skilda.

Prinsessan Anne gifte om sig – samma år som skilsmässan

Prinsessan Anne och Timothy Laurence bröllop 1992.

Prinsessan Anne gifte om sig 1992, samma år som skilsmässan gått igenom. Den här gången med sjöofficeren Timothy Laurence. Han hade tidigare jobbat som adjutant till Annes mamma drottning Elizabeth. Och ryktena pekade på att de haft en relation flera år innan Anne och Mark skilt sig. Idag lever paret fortfarande tillsammans och i år firar de 30-årig bröllopsdag.

Annons

Andrew och Sarah skilde sig – och flyttade ihop

Prins Philip, drottning Elizabeth, prins Charles, prinsessan Anne och prins Andrew.

Prins Andrew föddes som tredje barn till drottning Elizabeth och prins Philip 1960. Andrew hade känt sin framtida fru Sarah Ferguson sedan barndomen, men när prinsen blev äldre var det Diana som åter introducerade prinsen för Sarah i samband med en hästpolomatch.

Sarah Ferguson och Diana.

Paret fattade tycke för varandra och samma år som prinsen skulle fylla 26 vigdes de i Westminster Abbey sommaren 1986

Annons
Prins Andrew och Sarah Ferguson vid bröllopet 1986.

Tillsammans fick de två döttrar, prinsessorna Beatrice och Eugenie. Men äktenskapet började snabbt att svaja, vilket brittiska pressen inte var sena att skriva om. Prins Andrew var ofta bortrest och media publicerade bilder där Sarah syntes tillsammans med andra män. Äktenskapskrisen var ett faktum, men drottning Elizabeth och det brittiska hovet valde att hålla sig till sitt uråldriga motto ”never complain, never explain”.

Bilderna på Sarah Ferguson – då fick drottningen nog

Men det var en incident som fick drottning Elizabeth att tappa tålamodet. Sarah och den finansielle rådgivaren John Bryan syntes tillsammans på en solsemester i St Tropez och en fotograf fångade paret på bild då John sög på Sarahs tå. Efter att bilderna publicerats i brittisk press tvingade drottningen paret att separera. Trots att de gått skilda vägar var inte en skilsmässa att tala om. De levde separata liv och det dröjde ända till 1996 innan skilsmässan gick igenom.

Annons
Prins Andrew och Sarah Ferguson vid Royal Ascot 2019.

Men trots skilsmässan har paret fortsatt vara goda vänner och idag bor paret tillsammans på Royal lodge. Många spekulerar i ifall att paret kommer att gifta om sig eller förbli goda vänner..

Diana och prins Charles skilsmässa

Diana och Charles bröllop, Buckingham Palace 1981.

Den 29 juli 1981 följde 750 miljoner tittare det storslagna bröllopet mellan Diana och prins Charles. Ett äktenskap som kunde liknas med en saga, i alla fall från åskådarnas sida. Storbritanniens framtida kung hade äntligen funnit sin prinsessa, Diana som precis fyllt 20 år när hon klev in i det kungliga livet.

Annons
Diana och Charles gifte sig i Westminster Abbey 1981.

Men på plats i kyrkan fanns kvinnan som för alltid skulle komma att bli en del av deras liv. Camilla Parker Bowles och Charles hade ett gott öga för varandra sedan tidigare. Men hon ansågs inte tillräckligt fin för en framtida kung att gifta sig med. Dessutom var hon gift vilket gjorde ett bröllop dem emellan till en omöjlighet – då.

Prins Charles och Camilla står och pratar bakom ett träd.

Efter att Charles istället gift sig med vem familjen ansåg rätt för honom spenderade han allt mer av sin tid på sin egendom Gloucestershire. Diana var medveten om vad hennes man egentligen gjorde där, han träffade Camilla bakom hennes rygg.

Annons

Diana blev snabbt folkets prinsessa och älskades av omvärlden. Hon var ständigt bevakad av omvärlden som fruktade sanningen, att Diana inte mådde bra i sitt äktenskap och det kungliga livet. Hon berättade senare att prins Charles ska ha sagt att de varit klara med varandra när deras yngste son prins Harry föddes 1984.

Diana och Charles otrohetsrykten

Diana och Charles tittar på varandra med bestämd blick.

Så väl Charles affär med Camilla och Dianas affär med ridinstruktören James Hewitt läckte ut i pressen. Uppbrottet var ett faktum och den spruckna relationen satte hela kungahuset i gungning. Paret separerade 1992, levde på olika håll men var fortfarande gifta på pappret.

Annons

Det var ett skakigt år för drottning Elizabeth, tre av hennes fyra barn separerade samma år vilket tog all fokus från det kungliga arbetet och rubrikerna i världspressen var överflödiga.

Inte nog med det släpptes boken Her true story som avslöjade Dianas sanning bakom slottsväggarna.

Diana: Vi var tre i äktenskapet

Diana var inte blyg för att prata med media, något som folket älskade och kungahuset avskydde. 1995 ställde Diana upp i en intervju med BBC där hon sade ”vi var tre stycken i äktenskapet, så det var lite trångt”.

Diana kollar ledsamt på prins Charles.

Folket rasade och drottning Elizabeth fick sätta ned foten och krävde att paret skulle skiljas. Drottningen behövde skydda monarkin och en skilsmässa var nödvändig och i augusti 1996 var världens då mest omskrivna par skilda.

Annons
Diana går över aktiva minfält i Angola.

Diana blev av med sina kungliga titlar men använde sin populäritet och kungliga stjärnglans åt att belysa viktiga sociala frågor. Ett år efter skilsmässan omkom Diana i en bilolycka i Paris tillsammans med sin pojkvän Dodi al Feyed som även han avled av skadorna. Hennes död skakade om en hel värld.

Prins Charles och Camillas bröllop

Prins Charles och Camilla gifte sig 2005.

Åtta år senare gifte sig prinsen med ungdomskärleken Camilla Parker Bowles 2005. I samband med att drottning Elizabeth firade 70-årigt trontillträde 2022 medgav hon att hennes önskan är att Camilla ska tituleras som drottning den dagen prins Charles blir kung. Något som tidigare varit ifrågasatt då titeln förknippats för mycket med Diana.

Annons
Se också: Kungligheten du är mest lik - baserat på ditt stjärntecken
Se också: Kungligheten du är mest lik - baserat på ditt stjärntecken

Foto: TT

Annons