Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Allt om prinsessan Diana – uppväxten, bröllopet och livet efter skilsmässan

30 jun, 2021 
AvSara Ericsson
Diana prinsessan av Wales
Den 1 juli 2021 skulle Diana ha fyllt 60 år. Hennes stjärnglans älskades av allmänheten men uppskattades inte bakom de kungliga väggarna. Här är historien om Diana – som blev folkets prinsessa.
Annons
Se den virala videon om Dianas hår som blivit succéBrand logo
Se den virala videon om Dianas hår som blivit succé

Diana, Lady Di eller folkets prinsessa – hon titulerades med många olika namn när hon tog det brittiska kungahuset med storm. Den 1 juli 2021 skulle Diana ha fyllt 60 år. Nu har det snart gått 24 år sedan prinsessan av Wales lämnade jordelivet endast 36 år ung. Än idag är hon en ikon som fascinerat många människor på både gott och ont. För att hedra hennes minne och 60-årsdag har en staty installerats vid hennes favoritplats i Kensington Gardens.

Diana blev en global superstjärna – här är allt om uppväxten, förlovningen, bröllopet, skandalerna, skilsmässan och det fria livet efter hon lämnat det brittiska kungahuset.

Annons

Vem var Diana?

Diana ung

Diana Frances Spencer föddes den 1 juli 1961 i Norfolk. Som fjärde barnet i en familj med nära kopplingar till det brittiska kungahuset. Ättlingar till Diana var flera brittiska regenter så visst fanns det blått blod i Dianas ådror. Redan vid tidig ålder fick hon en inblick i den kungliga världen. Hennes mormor var hovdam hos drottningmodern (nuvarande drottning Elizabeth II mamma). Kungafamiljen hälsade ofta på hos Dianas familj och vid den tiden hade Diana mycket kontakt med prins Charles yngre bröder Andrew och Edward.

Annons

Dianas föräldrar gick skilda vägar när hon var ung och ingen i syskonskaran kom särskilt bra överens med mammans nyfunna kärlek. Storasystrarna levde sina liv på internatskola bortom den sorgsna familjen med en deprimerad far. Diana utvecklade snabbt en omhändertagande sida och tog ett stort ansvar för sin pappa.

Diana jobbade som förskolelärare innan det kungliga livet

År 1975 dog Dianas farfar och hennes pappa ärvde släktgodset Althorp samt titeln Earl Spencer. Den då 14-åriga Diana började därmed tituleras som Lady. Trots utbildning och godkända betyg ville Diana göra något som kändes viktigt för henne. Hon flyttade till London där hon delade lägenhet med sina bästa tjejkompisar. Hon började arbeta som barnskötare och dansinstruktör. Något som inte ansågs lämpligt för en Lady som Diana.

Annons

Det Kungliga mötet

Dianas mormor arbetade för, och var en mycket god vän till drottningmodern. De båda var ivriga med att hitta en lämplig hustru till den då 32 år gammal arvprinsen Charles. Han hade fortfarande inte hittat en kvinna som ansågs lämplig för en framtida kung. Förvisso var han störtförälskad i Camilla Parker Bowles men hon ansågs inte tillräckligt fin för Charles.

Dinas första möte med Charles under en polomatch

Diana träffade Charles första gången när hon var 16 år. Då dejtade Charles Dianas storasyster Sarah, en romans som inte varade särskilt länge. Tre år senare intog Diana läktaren vid en av Charles alla polomatcher och de två fattade tycke för varandra. Eller det var i alla fall vad kungafamiljen hoppades på och jublade över. Diana var den perfekta bruden för Charles att gifta sig med. Med rätt bakgrund sågs 19-åriga Diana som den perfekta pusselbiten i prins Charles liv.

Annons

Förlovningen mellan prins Charles och Diana

Diana och Charles förlovade sig 1 februari 1981

Den 1 februari 1981 offentliggjordes förlovningen som alla hade väntat på. Redan då motsatte sig Diana den kungliga etiketten och var själv med och valde förlovningsring ur den kungliga katalogen. Pressen var samlad och paret fick frågan om de var förälskade och Diana svarade blygsamt under sin lugg ”såklart” samtidigt som hon himlade med ögonen. Charles var snabb med att svara ”vad nu förälskad betyder”. Fem månader senare stundade århundradets största bröllop. Storbritanniens framtida kung skulle äntligen gifta sig med en flicka av rätt börd. Även om de knappt vid tillfället kände varandra.

Annons

Bröllopet med 750 miljoner tv-tittare

Bröllop mellan Diana och Charles 29 juli1981

Bröllopsklockorna ringde i Sankt Paulskatedralen i London den 29 juli 1981. 750 miljoner tv-tittare följde den unga bruden som då hunnit fylla 20 år när hon skred fram till sin prins vid altaret. Bruden bar en sann 80-talsklänning, likt en gräddbakelse designad av Elizabeth och David Emanuel med ett sju meter långt släp och 10 000 handbroderad pärlor.

Diana bar Spencer Tiara på bröllopet

Dagen till ära erbjöds Diana att låna ett diadem från den kungliga skattkammaren, men redan då valde Diana med hjärta framför tradition och valde att bära familjeklenoden Spencer Tiara under den skira brudslöjan. Dessutom vägrade Diana att säga ordet lyda under vigselceremonin när paret skulle utge sina löften. Och hon höll sannerligen sina ord. Det ska även sägas att Charles stora kärlek Camilla fanns på plats bland de 3500 gästerna i kyrkan och fick skåda sin stora kärlek när han gifte sig med en annan kvinna. Som på pappret ansågs helt rätt för den kungliga rollen.

Annons

Därför blev Diana inte prinsessa

Därför blev inte Diana prinsessa

I Storbritannien föds man till prins eller prinsessa. De är strikta med reglerna och inte likt i Norden där en man eller kvinna kan gifta sig till en titel. I samband med bröllopet fick Diana ta sin makes titel och blev då Diana prinsessan av Wales. Hon kallades och kallas fortfarande allt som oftast för prinsessan Diana, men var alltså inte en ”riktig” prinsessa.

Diana blev Folkets prinsessa

Folkets prinsessa bland massa fans

Redan vid bröllopet vann Diana det brittiska folkets hjärtan. Hon symboliserade något nytt och ungt som skulle komma att utmana den konservativa kungliga sfären. Diana struntade i många av de kungliga reglerna, hon blev en modeikon och tog allt större plats. Enligt det kungliga protokollet skulle hon alltid befinna sig ett steg bakom sin make, men Dianas energi och popularitet bidrag till att hon allt som oftast befann sig före sin Charles.

Annons
Diana med sina söner William och Harry

Hon var omåttligt populär, folket älskade henne och hon var den första kungligheten någonsin som vågade visa och prata om känslor. Och för Diana var det viktigt att vara en närvarande mamma! Sonen William föddes ett år efter bröllopet och två år senare föddes Henry, eller Harry som han även kallas. Diana vägrade lämna sina söner under längre perioder. För henne var det viktigt att ge sina pojkar all den kärlek och trygghet hon själv aldrig fick uppleva. Kungafamiljen höjde på ögonbrynen när Diana valde att ta med sönerna på de kungliga resorna istället för att lämna bort dem. Men folket jublade och klappade händerna åt att det äntligen kommit in en mänsklig själ i det känslokalla kungahuset.

Annons
Diana belyste många viktiga frågor

Diana blev en ledstjärna inom en rad sociala frågor och banade en ny väg för kungligheter. En av hennes främsta insatser var kampen mot aids. Hon avstigmatiserade hiv och blev den första kände personen som fotograferades då hon kramade och höll om smittade personer. Kläderna hon bar sålde slut på nolltid och media var mer intresserade av Diana än landets kronprins. Det tärde på kungafamiljen och Diana var inte lika uppskattad bakom de kungliga väggarna som ute i den publika sfären.

otrohetsskandalerna som läckte ut i pressen

Charles och Camilla träffades i smyg

Charles spenderade mycket av sin tid på egendomen Gloucestershire. Diana var mycket medveten om att hans stora kärlek Camilla bodde i närheten och att de sågs så ofta de fick tillfälle. Redan efter tiden som paret förlovat sig började Diana må dåligt. Charles hörde knappt aldrig av sig och Dianas fruktan om att Charles och Camilla fortsatt hade en nära relation oroade henne. Utåt sett var Diana den sprudlande och glada men bakom slottets väggar gav sig den sviktande hälsan i uttryck av ätstörningar och hon rasade i vikt.

Annons
Diana med ett vackert diadem

Diana kom själv från en överklassmiljö men trots det var hon inte beredd på den stela och isolerade tillvaron som väntade. Hon har själv berättat att hon stundtals mådde så dåligt att hon ville ta sitt liv och utsatte sig själv för självskadebeteende.

Dianas viktigaste uppgift enligt den kunglig traditionen var att föda tronarvingar. Det sägs att prins Charles direkt efter att deras andra son fötts ska ha sagt till Diana ”nu är vi klara med varandra”. Dianas depression gjorde att Charles tog ett ännu större avstånd från sin hustru och det skapade en ond spiral som snart var svår att dölja för omvärlden. Diana var väl medveten om sin mans otrohetsaffär och inledde själv en affär med sin ridinstruktör James Hewitt. Det dröjde inte länge innan deras krackelerande äktenskap började läcka ut i pressen och uppbrottet var ett faktum.

Annons
Charles och Diana tillsammans

År 1992 separerade Diana och Charles men för ett kungligt par var en skilsmässa inte aktuell. Samma år kom boken “Her true story” som avslöjade den mörka baksidan av det kungliga livet. Inte bara Dianas utan även kungafamiljens, och boken kom att förändra folkets syn på kronan.

Pressen älskade att skriva om den trasiga relationen och för Diana och Charles blev det viktigt att berätta sin sida av storyn. Ingen av dem var oblyga för att tala ut i media och frontkriget mellan paret var ett faktum.

Skilsmässan mellan Charles och Diana

Diana i den omtalade intervjun i BBC

Diana fortsatte att vara frispråkig i media. Något som hyllades av allmänheten och avskyddes av kungahuset. Vi alla minns intervjun i BBC där hon sade ”vi var tre stycken i äktenskapet, så det var lite trångt”. Till slut var det drottningen själv som satte ned foten och krävde att Diana och Charles skulle skiljas. Hon var mån om att skydda monarkin och såg det som den bästa lösningen. I augusti 1996 var världens mest omskrivna par skilda. I samband med skilsmässan blev Diana av med sin Hennes Kungliga Höghets titel men fick behålla titeln prinsessan av Wales.

Annons

Det fria livet utanför kungahusets väggar

Diana i den berömda revanschklänningen

Diana är än idag världens mest fotograferade kvinna. Var hon än befann sig var paparazzis i henne hälar. Diana lekte katt och råtta med media. Hon ville bli lämnad ifred men samtidigt ringde hon ofta upp journalister och fotografer för att ge sin bild av en situation eller en ledtråd till var hon befann sig. Hon ville från dag ett gå sin egen väg och alltid följa hjärtat. Efter skilsmässan sågs hon som en fri kvinna och kunde börja leva det livet hon längtat efter.

Annons
Diana och ett folkhav av besökare

Hon blev en förebild för många kvinnor då hon öppenhjärtigt pratade om känslor och sympatiserade med omvärlden. Hon visade att ett äktenskap inte är lätt, inte ens bakom de kungliga väggarna. På så sätt rev hon muren mellan det kungliga och det mänskliga.

Diana i Angola 1997

Hon blev en ledstjärna inom många sociala frågor och hon använde sitt strålkastarljus till viktiga ämnen. Bland annat drev Diana frågan om ett förbud mot landminor, hon tog själv på sig skyddsutrustning och vandrade över ett aktivt minfält i Angola 1997. Hennes initiativ resulterade i en lagändring som kom att bli Nobelprisad 1997, något hon själv dock aldrig fick uppleva.

Annons

Sista natten i paris

Diana och Dodi på franska rivieran

Diana och hennes dåvarande pojkvän Dodi al Feyed hade precis avslutat en veckas semester på franska Rivieran. Paret beslutade sig för att stanna en natt i Paris på hotell Ritz innan vidare färd till London. Med sig hade de två livvakter men det dröjde inte länge innan fotograferna fått nys om var paret befann sig.

De gjorde allt för att gömma sig, de tog in på hotellet via bakvägen men valde sedan att äta i hotellets restaurang Le Benoit. Det skulle de inte gjort. Restaurangens stora fönster ut mot gatan gav fotograferna ett drömläge att fota paret under hela middagen. Dodis far (Muhammed al Fayed som då ägde varuhuset Harrods i London och hotellet Ritz i Paris) hade en övernattningslägenhet i närheten. Paret beslutade sig för att lämna hotellet för att istället övernatta i lägenheten. Dodi blev upprörd över att de inte fick vara ifred och ringde hotellets säkerhetschef Henri Paul för att köra paret till lägenheten. Med tydliga instruktioner kördes en bil till hotellets framsida för att lura fotograferna. Diana och Dodi smög ut bakvägen och hoppade in i en bil tillsammans med livvakten Trevor Rees-Jones.

Annons

Dianas död – Bilkraschen

Klockan 00.20 lämnade de hotellet och varken chauffören, Dodi eller Diana använde säkerhetsbälte. Det ingen visste var att chauffören hade druckit alkohol innan han satte sig bakom ratten.

Diana och Dodi lämnar Ritz hotell

Dessvärre var det inte många av fotograferna som lät sig luras. Hack i häl körde de efter paret i bilar och på motorcyklar i jakten på en bild. Tre minuter senare nådde bilen tunneln under bron Pont de l'Alma i en hastighet av 105 kilometer i timmen. Chauffören tappade kontrollen över bilen och sladdade in i det motsatta körfältet och sedan in i en av tunnelns pelare.

Annons

Säkerhetsbilen gick nästan av på mitten och först på plats var fotograferna som förföljt dem. Istället för att hjälpa till började de istället att fotografera bilvraket. Chauffören och Dianas pojkvän dog omedelbart. Parets livvakt var vid medvetandet och hade vid kraschen bälte på sig. Diana som fortfarande var vid livet fördes till ett närliggande sjukhus. Trots upprepade försök att rädda hennes liv var skadorna för omfattande och två timmar senare konstaterades folkets prinsessa död.

Den 31 augusti 1997 vaknade en hel värld upp till nyheten om att Diana omkommit i en trafikolycka i centrala Paris. Flera av fotograferna häktades och ett stort hat riktades mot fotografer och media som anklagades för hennes död. Världen runt plockades skvallertidningar med paparazzi bilder av Dianas ned och de slutade säljas.

Blomsterhav utanför Buckingham Palace

Dianas död kom att skaka om det brittiska kungahuset. Utanför Dianas tidigare hem Kensington Palace och framför slottet Buckingham Palace växte blomsterhavet. 60 miljoner blommor lämnades av folket till minne av Diana. Vid den här tiden var drottning Elizabeth bortrest och befann sig på sommarslottet Balmoral i Skottland där även Dianas söner prinsarna William och Harry var.

Annons
Drottning Elizabeths historiska tal i samband med Dianas död

Folket blev upprörda över tystnaden från hovets sida och krävde ett uttalande från drottningen. De fick som de ville och drottningen höll ett historiskt tal inifrån Buckingham Palace med det stora blomsterhavet i bakgrunden. Kungahuset gick till slut med på att hissa flaggan på halvstång vid slottet, trots att Diana inte längre var en del av den kungliga familjen. Hon lämnade ett stort tomrum efter sig, inte minst hos sönerna.

Minnet av Diana

En skrattande Diana bredvid drottning Elizabeth

Diana var och förblir en historisk ikon. Hon äntrade den kungliga världen med storm och vågade stå upp för sig själv och sina känslor. Hon använde sitt starka PR-värde till att belysa viktiga frågor och hon vågade skapa förändring. Alla förutom de kungliga fascinerades av hennes liv- på gott och ont.

Annons
Prins Harry, Diana och prins William

Utöver det var hon en fantastisk mamma till sina söner. Något som både William och Harry ofta pratar om. Hon hade en fingertoppskänsla gällande mode och är än idag en modeikon som talade genom klädvalen.

Den 1 juli 2021 skulle Diana ha fyllt 60 år. I samband med hennes födelsedag har en staty installerats vid hennes favoritplats i Kensington Garden. På initiativ av hennes söner står den där nu ståtlig för att påminna omvärlden om hennes engagemang, kärlek och det arv hon lämnat efter sig. Inför avtäckningen flyger prins Harry tillbaka från USA till Storbritannien för att närvara.

Meghan och Harry hertigparet av Sussex

I januari 2020 meddelade prins Harry och hans fru Meghan att de inte längre vill utgöra en del av det kungliga huset. Trots ett stormigt år med djupa familjesprickor och bråk i samband med vad som kommit att kallas Megxit, finns en övertygelse om att Diana är stolt. Hennes son har vågat följa hjärtat framför den kungliga plikten – precis som hon själv gjorde. Diana är och förblir folkets prinsessa, en prinsessa av folkets hjärtan.

Foto: TT

Annons