Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Kungliga klädskandaler genom tiderna

17 mar, 2022 
AvSara Ericsson
Prinsessorna Eugenie och Beatrice gjorde entré i skandalomsusade hattar vid William och Kates bröllop 2011.
Att klä sig rätt i alla sammanhang är som bekant lättare sagt än gjort. Så även för de kungliga som levererat några klädmissar genom åren. Vi har samlat nio tillfällen som fått extra mycket uppmärksamhet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 detaljer om våra kungligheter som du kanske inte hade koll påBrand logo
5 detaljer om våra kungligheter som du kanske inte hade koll på

Kungafamiljerna runt om i Europa har haft sina beskärda delar av skandaler. Och trots brittiska kungahusets emellanåt konservativa synsätt så är det ändå den familjen som stått för flest kontroverser genom tiderna.

Men att vara kunglig handlar inte bara om att representera familjen och kronan i olika sammanhang. Därtill finns en rad regler att följa och så även klädkoder – där vissa är mer självklara än andra. Men klädskandaler har vi fått skåda även i den kungliga världen.

Annons

Kungligheter och klädskandaler

Med allt från dåliga hattval till ihoptejpade skor. Nedan listar vi nio kungliga klädskandaler vi (alla) minns!

Prinsessornas hattval

Prinsessorna Beatrice och Eugenie vid prins William och Kates bröllop 2011.

En av de största snackisarna från prins William och Kates bröllop 2011 var inte Kates brudklänning. Nej det var prins Williams kusiner – prinsessorna Beatrice och Eugenies val av hattar.

Philip Treacy låg bakom dess design och hattarna kom att kallas för Disney-hattarna. Prinsessorna kritiserades för sitt val, hattarna ansågs stjäla allt för stor uppmärksamhet under bröllopet..

Annons

Men prinsessan Beatrice vände hattkontroversen till något positivt. Hon auktionerade ut hatten som klubbades för 80 000 brittiska pund som prinsessan skänkte till välgörenhetsorganisationen UNICEF.

Meghan vägrade använda namnskylt

Meghan och Harry vid Royal Ascot.

2018 närvarade Meghan för första gången vid Royal Ascot tillsammans med prins Harry. Dagen till ära bar hon en vit Givenchy klänning men det var inte klänningen som folket lade märke till. Som en del av klädkoden för eventet står det klart och tydligt att besökarna ska bära en namnbricka, kunglig eller ej. Prins Harry hade sin fastnålad på vänster sida, men Meghan vägrade att fästa sin i klänningen och istället bar hon den i handen.

Annons

Drottning Silvia tejpade ihop skorna

Drottning Silvia tejpade ihop skorna när hon köpte årets första Majblomma 2018.

Drottning Silvia köper enligt tradition alltid den första Majblomman. Så även 2018 då drottningen var vackert klädd i ceriserosa kavaj, svart pennkjol och svarta pumps. Men det var en detalj som fick stor uppmärksamhet. Skornas spännen var nämligen fasttejpade, vilket måste betyda att de gått sönder precis innan drottningens framträdande.

Dianas revanschklänning

Diana i sin revanschklänning även kallad hämndklänning.

Det går inte att prata om kungliga klädval som väckt uppmärksamhet utan att nämna Dianas revenge dress. Den bidrog förvisso inte med någon skandal, men den blev uppmärksammad över en hel värld. Samma dag som prins Charles öppet erkänt sin otrohetsaffär med ungdomskärleken Camilla Parker Bowles anlände Diana, prinsessan av Wales till ett välgörenhetsevenemang 1994 iförd vad som skulle bli ett av hennes mest rubrikskapande plagg.

Annons

Det svarta sidenfodralet titulerades som hennes revenge dress. Bakom designen stod grekiska designern Christina Stambolian. Klänningen hade hängt i Dianas garderob sedan en tid tillbaka då hon tyckte att den var för vågad för att bära. Men efter att Charles öppet erkänt sin affär tog Diana tillfället i akt och klädde sig precis som hon själv önskade.

Meghan i baraxlad klänning vid drottningens firande

Meghan Markle i rosa klänning vid drottning Elizabeths födelsedagsfirande.

Drottning Elizabeths födelsedag firas varje år officiellt andra helgen i juni. Meghan deltog för första gången vid firandet 2018 och bar då en ljusrosa klänning. Men vad var egentligen skandalöst med klänningsvalet? Det låter och är förlegat, men vid drottningens firande är det en strikt klädkod som gäller och ingen kunglighet har varken innan eller efter Meghan valt att bära kortärmad och baraxlad klänning. Ett moderätt val men det ansågs inte rätt enligt det dammiga protokollet.

Annons

Prinsessan Madeleines Baywatch-klänning

Prinsessan Madeleine vid Nobelfesten 2002.

Vid Nobelfesten 2002 äntrade prinsessan Madeleine i en röd klänning signerad Pär Engsheden. Klänningen kom snabbt att kallas för Baywatch-klänningen i media. Enligt det kungliga protokollet var den för urringad för en kunglig tillställning. Men kom igen – det är ju verkligen en sann designdröm och klänningen var helt magisk! Men visst kom det att bli en klassisk kunglig klädskandal..

Meghan glömde att ta bort prislappen

Meghan i röd klänning vid ett besök i Tonga.

Meghan, hertiginnan av Sussex strålade i sin röda klänning när hon tillsammans med prins Harry anlände till Tonga. Men det var en detalj som missats. När hertiginnan gjorde entré på den röda mattan skymtades prislappen i klänningens nedre del. Vi alla har varit där och begått misstaget och så även Meghan.

Annons
Meghan med prislappen kvar på klänningen.

Prinsessan Margaret designade eget diadem

Prinsessan Margaret köpte ett eget diadem inför bröllopet.

6 maj 1960 vigdes prinsessan Margaret och Antony Armstrong-Jones i Westminster Abbey. Bröllopsklänningen designades av Norman Hartnell, som även designade storasyster drottning Elizabeths bröllopsklänning. Men det var inte klänningen som uppmärksammades.

Annons

Brittiska kungafamiljen har en av världens största juvelsamlingar, trots detta valde prinsessan att rata familjens kronjuveler. Istället budade hon hem ett eget diadem via en auktion. Ett ställningstagande som uppmärksammades och som många tror var ett sätt för prinsessan att distansera sig från familjen, som några år tidigare förbjudit henne från att gifta sig med stora kärleken Peter Townsend.

Meghans blåa kjol skapade rubriker

Meghan i en blå kjol som skapade synvillor.

Vid prins Harrys och Meghans officiella besök på Nya Zeeland 2018 bar Meghan bland annat en blå plisserad kjol från Givenchy. Och som den skapade rubriker (och synvillor!).

De mörka sömmarna bidrog nämligen till en optisk illusion där många trodde sig se hennes ben och underklädeskant i en viss vinkel. Så var inte fallet – det var sömmarna som fick folk att tro att de såg något annat än själva kjolen.

Foto: TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons