Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Oförglömliga kungliga bröllopsfrisyrer

19 okt, 2021 
AvSara Ericsson
Kronprinsessan Victoria vid sitt bröllop 2010 och kronprinsessan Mary vid sitt bröllop 2004.
De kungliga brudarna har strålat ikapp med gnistrande diadem och påkostade bröllopsklänningar. Men hur har de egentligen sett ut i håret? Vi har tagit en närmre titt på nio oförglömliga bröllopsfrisyrer.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: 10 ikoniska kungliga frisyrer genom årenBrand logo
TV: 10 ikoniska kungliga frisyrer genom åren

I samband med kungliga bröllop fokuseras det mycket på klänningen som de kungliga damerna valt att bära, vilket diadem de har och historien bakom det. Men hur är det egentligen med bröllopsfrisyrerna?

I nära samarbete med hårstylister och frisörer har de gjort entré i glamourösa frisyrer. Med hårnålar, rätt produkter och verktyg har kungligheterna lyckats hålla håret på plats från tidig morgon till in på småtimmarna. Trots alla kramar, kindpussar och dansande.

Annons

Oförglömliga bröllopsfrisyrer

Utsläppta svall, strama knutar, lockat hår och så alla detaljer och utsmyckningar. Här är nio oförglömliga bröllopsfrisyrer.

Catherine Middleton 2011

Kate Middleton vid bröllopet 2011.

Catherine, även kallad Kate Middleton sade ja till prins William i Westminster Abbey den 29 april 2011. Hon lät håret sättas upp i en enkel uppsättning där luggpartiet fästes bakom diademet.

Hårstylisten James Pryce vid salongen Richard Ward var mannen bakom bröllopsfrisyren. Där längderna lockades och fick förbli utsläppta hela dagen under den skira slöjan.

Annons

Sofia Hellqvist 2015

Sofia Hellqvist vid bröllopet med prins Carl Philip 2015.

Prinsessan från Älvdalen fick äntligen sin prins Carl Philip den 13 juni 2015. Håruppsättningen överlämnade hon till sin vän tillika kändisfrisören Marre Hitti. Sofia valde att styla håret med mittbena och en låg knut dagen till ära.

Frisyren är en av prinsessans favoriter och vi har sett henne bära liknande uppsättningar vid andra festliga sammanhang som Nobelfesten. I den propra uppsättningen fanns även den mytomspunna myrtenkvisten inbakad.

Annons

Kronprinsessan Victoria 2010

Kronprinsessan Victoria vid bröllopet 2010.

Den 19 juni 2010 var det dags för det storslagna bröllopet som även var det första kvinnliga tronföljarbröllopet någonsin i svensk historia. Sveriges kronprinsessan Victoria skulle äntligen gifta sig med prinsen av folket, Daniel Westling. Kronprinsessan Victoria valde att gifta sig samma datum som föräldrarna, pappa kungen och mamma drottningen, gjort 34 år tidigare.

I håret bar hon samma brudslöja och diadem som Silvia, det kärleksfulla kamédiademet. Hårstylisten Peter Andersson skapade den strama uppsättningen med en låg knut i nacken. Där även myrtenkvisten var inbakad, vilken man kan skymta om man zoomar in bilderna från bröllopsdagen.

Annons

Mary Donaldson 2004

Kronprinsessan Mary vid bröllopet 2004.

Fyra år efter att Mary och kronprins Frederik träffades i samband med de olympiska sommarspelen 2000 i Sydney var det dags för bröllop. Paret vigdes i Köpenhamns domkyrka den 14 maj 2004.

Marys hår var stramt uppsatt framtill men utgjordes av en voluminös och hög uppsättning. Slöjan fästes framför den stora uppsättningen vilket gjorde att både hår och slöja fick mycket höjd.

Prinsessan Madeleine 2013

Prinsessan Madeleine vid bröllopet 2013.

Efter att ha funnit kärleken i New York återvände prinsessan med sin Christopher O´Neill till Sverige för att vigas i Slottskyrkan den 8 juni 2013.

Annons

Spekulationerna bakom prinsessans val av klänning och smycken var många. Den vackra och romantiska håruppsättningen med volym och en bred inbakad knut stod frisören Rick Ljung för.

Prinsessan Margaret 1960

Prinsessan Margaret vid bröllopet 1960.

Drottning Elizabeths lillasyster, prinsessan Margaret sade ja till fotografen Antony Armstrong-Jones i Westminister Abbey den 6 maj 1960.

Den mäktiga slöjan gjorde det svårt att få en glimt av frisyren. Men håret var uppsatt i sann 60-talsanda med tuperad volym och strukturerade romantiska lockar som ramade in ansiktet.

Annons

Meghan Markle 2018

Meghan Markle vid bröllopet med prins Harry 2018.

Den 19 maj 2018 var det ingen som anade att Harry och Meghan några år senare skulle lämna det kungliga livet bakom sig. De bjöd nämligen på ett storslaget bröllop vid Windsor Castle. Meghans bröllopsfrisyr var uppsatt med mittbena och en lös chinjong i nacken.

Meghan ska ha inspirerats av 60-talsikonoen Audrey Hepburn när hon valde frisyr inför bröllopet. Framtill lät hon några hårslingor hänga fritt. Frisyren mottogs av både ris och ros då många ansåg att den var för slarvig för ett bröllop. Men majoriteten håller med om att den symboliserar ett klassisk möte med modern touch. Bakom frisyren stod Serge Normant som Meghan samarbetat med flera gånger.

Annons

Drottning Elizabeth 1947

Drottning Elizabeth vid bröllopet med prins Philip 1947.

Hela världen stannade upp den 20 november 1947 när blivande drottning Elizabeth och löjtnant Philip Mountbatten gifte sig. Drottningen lät sitt lockiga hår förbli utsläppt och luggen sattes upp med volym och fästes fast i diademet.

Och apropå diademet, om du tittar noga så ser du att bröllopsdiademet är lite snett i mitten. Anledningen? På bröllopsdagen tappades diademet och gick mitt itu. Snabbt fick det skickas till hovjuveleraren Garrard som med fart fick reparera det innan det var dags att göra intåg i kyrkan.

Annons

Charlene Wittstock 2011

Charlene av Monaco vid bröllopet 2011.

Den tidigare olympiska simmerskan Charlene gifte sig med furst Albert av Monaco år 2011. Istället för att bära ett diadem valde Charlene att baka in en glittrande håraccessoar i frisyren. Ett smycke hon fick låna av Alberts syster Caroline av Hannover. Den vackra brudslöjan fästes i den pampiga knuten som håret sattes upp i.

Foto: TT

Se också: Kronprinsessan Marys bästa modeögonblickBrand logo
Se också: Kronprinsessan Marys bästa modeögonblick

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons