Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Entreprenören Sofia om att starta begravningsbyrå under pandemin

14 jun, 2020 
AvELLE -redaktionen
Sofia startade en begravningsbyrå
Sofia Ocklind Rastbäck startade begravningsbyrån Systrarna Ocklind med sin syster – precis när världen drabbades av coronapandemin. Läs ELLEs intervju med entreprenören!
Annons

”Vår älskade pappa har lämnat oss efter en kort tids sjukdom”. ”Minnesstund hålls längre fram.” ”Begravning sker i stillhet för de närmaste”. Tidningens dödsannonser tycks aldrig ta slut. Sidorna är fler än vanligt samtidigt som begravningarna är färre. Att sörja med social distans och ta avsked utan kramar. Även om döden är mer påtaglig än någonsin är även den påverkad av pandemins restriktioner.

”Tydligt hur viktig ceremonin är”

– Det är många som skjuter på begravningen nu. Och det är så tungt för någon som har förlorat en närstående att hamna i det vacuumet. När man är nära anhörig hamnar man i ett konstigt undantagstillstånd. Först kommer dödsfallet, sedan den där konstiga tiden när man ska förstå vad som har hänt och sedan begravningen som är en övergång till något nytt och ett avsked. Om man aldrig kommer dit blir det svårare att gå vidare. Det är så tydligt hur viktig den ceremonin är, säger Sofia Ocklind Rastbäck, begravningsrådgivare på nystartade begravningsbyrån Systrarna Ocklind – och tidigare art director på ELLE.

Annons

Sommaren 2018 var en av de varmaste och soligaste någonsin i Sverige, med långa ljusa baddagar och ljumma grillkvällar, rosévin och picknickfiltar. Instängda i ett hus satt Sofia Ocklind Rastbäck och hennes syster Anna Ocklind Raask och gick igenom sin mammas hem – och sina egna liv. De hade nyss gjort samma sak hos sin farbror, extrapappan som inte hade några egna barn.

– Lennart och mamma dog nästan samtidigt. Det var en så intensiv period. Vi ordnade begravningarna och Anna och jag blev som en sambandscentral, som alla hörde av sig till. Det påverkade oss jättemycket. Vi tog ledigt från våra jobb, låste in oss i mammas hus och jobbade nästan dygnet runt med att gå igenom hennes saker. Det var då vi började fundera på vad hon och pappa hade gjort i livet, i relation till vad vi hade gjort. Det var existentiella tankar som hade börjat gro hos oss båda.

Annons

Sju begravningar på ett år gav dem ofrivilliga erfarenheter

Sofia Ocklind Rastbäck arbetade som AD på H&M, efter många år på ELLE, och Anna Ocklind Raask var UX-designer på TV4.

– Vi hade aldrig stannat upp utan kört på för att det är vad som förväntas av en. Det hade alltid gått så bra, jag hade alltid haft kul på jobbet, men det kändes … tomt. Och i den där bubblan blev det ännu mer ihåligt. Det som pågick utanför bubblan kändes så oviktigt när det handlade om liv och död.

Klipp till våren 2020 då hela världen plötsligt sitter i en bubbla av liv och död, många ifrågasätter sina livsval och funderar på hur de kan ge livet mer mening. Något som systrarna känner igen väldigt väl. 2018 dog sju personer i deras närhet. Sju begravningar på ett år gav dem ofrivilliga erfarenheter som till slut gjorde att en idé började spira under hösten samma år. De skulle starta en begravningsbyrå, men det skulle vara en typ av begravningsbyrå som inte fanns när de själva behövde det.

Annons

– Det vi kände var att även om mycket blev bra, så kändes det standardmässigt. Det är så mycket som är nytt när man ska ordna med en begravning och man vet inte vad man ska göra, eller vad man kan göra.

Ville uppmuntra till öppnare samtal

Personliga begravningar, med musik, tal och miljöer som är mer anpassade efter personen som dött och dess anhöriga, var deras affärsidé. De ville också uppmuntra till ett öppnare samtal om döden i vardagen, eftersom de själva tyckte att det saknades. Kan man ha begravningsceremoni på ett museum? På en båt i skärgården? Ja, sa Systrarna Ocklind. De hittade två passande utbildningar, praktiserade på olika begravningsbyråer och siktade in sig på att starta verksamheten våren 2020.

Men våren 2020 blev inte som någon kunde ha föreställt sig att våren 2020 skulle bli. Sofia Ocklind Rastbäck och Anna Ocklind Raask fick påbörja sin nya verksamhet mitt i covid-19-pandemin och de gjorde sitt bästa för att hjälpa anhöriga att ta avsked. Även om de ofta inte hade kunnat vara med på sjukhuset eller haft möjlighet att få ett personligt avsked efter dödsfallet. I värsta fall blev det inte heller någon begravningsceremoni på grund av restriktionerna.

Annons

– Vår uppgift blev att försöka ge råd och stöd. Det finns inget att göra, det är bara så det är nu. Och vi märker att när någon har sorg, då blir den här stora pandemin helt oviktig. Även om personen har dött i covid-19. De har förlorat den närmaste de har, de bryr sig inte om att hålla avstånd.

Hon berättar om familjer som inte fått träffa sina dödssjuka familjemedlemmar, om en dotter som pratade med – och sjöng för – sin pappa genom en ventil som satt på väggen utanför äldreboendet.

– Till slut gav personalen henne skyddskläder så att hon kunde komma in. Men den känslan, att där inne ligger den jag älskar, han ligger på andra sidan väggen och jag får inte gå in … De stod varandra så nära.

Pandemin har gjort att den tidigare väldigt traditionella begravningsbranschen har tvingats ställa om. Snabbt. Nu kan begravningar livesändas så att anhöriga kan vara med utan att vara på plats.

Annons

– Det tycker vi är positivt, att vi tillsammans hittar nya lösningar. Vi tänker att man kan vara ute i naturen, i en park, i ett växthus … Det finns ju många möjligheter, trots restriktioner. Det går att ha en vanlig begravning i kyrkan, men begränsa antalet gäster. Eller ha en ceremoni hemma. Många här i Stockholm har anknytning till hav och vatten, då skulle man kunna ha en minnesstund på en båt och sprida ut askan i skärgården. Det går att göra något som känns unikt även om det inte går att ha så många gäster.

”Alla ställer upp för varandra”

Under pandemin har många fler uttalat sig positivt om Sofias och Annas u-sväng i livet. Att börja om med något mer meningsfullt känns lockande när krisen har ställt allt på sin spets. Systrarna Ocklind märker också att fler pratar om döden nu, när den är mer närvarande i allas vardag.

– Om fler fortsätter att prata om kriser och döden och allt vad det innebär, och tar vara på varandra, så kanske vi blir bättre på att ta vara på det som är viktigt i livet. Även i det större perspektivet med miljön. Då kanske vi också har en större chans att göra något gott, som får oss att må bättre även på sikt.

Annons

Den svåra tiden 2018 ledde till att Sofia Ocklind Rastbäck och Anna Ocklind Raask omvärderade sina liv. Kanske kan pandemin ha en liknande effekt på samhället i stort.

– När alla har fått erfara att man kan behöva vända upp och ner på allt, att det kan ske. Det tror jag att alla kommer att bära med sig på ett eller annat sätt. Och det här att alla ställer upp för varandra. I huset där jag bor har vi handlingsdagar då vi handlar till de äldre. Det finns så mycket kraft och engagemang och det tror jag inte att vi helt kommer att sluta med.

FAKTA: Sofia Ocklind Rastbäck

Ålder: 47 år.

Yrke: Begravnings-rådgivare och officiant.

Familj: Mannen Mattias och barnen, Klas, 12, och Magda, 9.

Bor: Stockholm.

Roll under pandemin: Grundare av nystartade begravningsbyrån Systrarna Ocklind.

Av: Helena Skoog Foto: Emma Svensson

LÄS MER: 

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons