Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

ELLE-redaktionens stora trendspaning för 2024

15 dec, 2023 
AvRedaktionen ELLE
ELLE-redaktionens stora trendspaning för 2024
Konstnärligt vin, nedskalad ­necessär och den franska ­trädgården som modeinspiration. Det nya året bär på inspirerande trender och peppiga kulturnyheter, som välkomnade ljusglimtar i världens vintermörker.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så inreder du med färgtrenderna 2024Brand logo
Så inreder du med färgtrenderna 2024

1. Vårkänslor väcks till liv

En fransk vårträdgård står bakom inspirationen till Hermès omtalade vårvisning.
Hermès.Launchmetrics/spotlight

En fransk vårträdgård står bakom inspirationen till Hermès omtalade vårvisning. Modellerna, iklädda monokroma burgundyfärgade looker (en av vårens stora färgtrender), näst intill svävade fram i vassen, genom en vild äng av blommor medan fåglarna kvittrade och en melodisk flöjt spelades i bakgrunden. Allt på låtsas såklart, men om inte det väcker vårkänslor vet vi inte vad som annars skulle kunna göra det.

Annons

2. LEKFULLA PROPORTIONER

Jonathan Anderson fortsätter att sätta sin lekfulla prägel på modet när han för vårsäsongen laborerar med proportionerna.
JW Anderson.Launchmetrics.com/spotlight

Jonathan Anderson fortsätter att sätta sin lekfulla prägel på modet när han för vårsäsongen laborerar med proportionerna. För JW Anderson presenterade han plagg i lera där överdelen var aningen krympt. Och under Loewes signatur valde han att låta midjan vila högt, långt ifrån 2000-talets lågmidjade era. Båda kollektionerna inspirerar till en hel del modeexperiment 2024!

3. DRICK ETT KONSTVERK

Med konst på vinetiketten får vinflaskan ytterligare ett värde. I Sydafrika jobbar vinmakaren Catherine Marshall med konstnären Hannetjie de Clercq.
Med konst på vinetiketten får vinflaskan ytterligare ett värde. I Sydafrika jobbar vinmakaren Catherine Marshall med konstnären Hannetjie de Clercq.

Att köpa vin i dag kan vara som att gå på konstrunda. Allt fler vinhus vänder sig nämligen till välrenommerade konstnärer för att få en extra tjusig etikett på sitt vin. Varje gång tyska Georg Breuer lanserar sitt prestigevin Berg Schlossberg, får en ny konstnär designa etiketten. Senaste årgången, 2021, har unga svenska konstnären Rudolf Nordström prytt. I Sydafrika samarbetar vinmakaren Catherine Marshall med konstnären Hannetjie de Clercq. Det är svårt att inte förtrollas av de vackra etiketterna med målade kvinnor. Trenden har även nått Sverige och Arilds vingård som använder lokala konstnärer till flera viner.

Annons

4. Seinabo på turné

Seinabo Sey drar ut på turné.
Seinabo Sey drar ut på turné.Pontus Lundahl /TT

”Mina kärlekar, det här är min första skandinaviska turné på fem år!!” skriver Seinabo Sey på Instagram när hon meddelar att hon äntligen åker ut på turné igen. Första stoppet blir i Uppsala den 25 januari. Sedan hinner hon med allt från Pustervik i Göteborg till Vega i Köpenhamn innan det hela avslutas på Cirkus i Stockholm den 5 mars.

5. Minimalistiska metoder

Maskin med LED-ljus, cryoterapi och massage för hemmabruk, Ufo 3 4 725 kr, Foreo.
Maskin med LED-ljus, cryoterapi och massage för hemmabruk, Ufo 3, 4 725 kr, Foreo.

Efter en tid då more is more varit mottot i såväl badrumsskåp som necessär är det dags att skala av och skala ner! Nu bekantar vi oss med uttryck som skinimalism och skinstreaming. Gemensamt är att hudvårdstrenderna handlar om att slimma produktsamlingen och i stället fokusera på en basgarderob med favoriter som stärker hudbarriären. Tacksamt för både hy och plånbok! Vi jobbar långsiktigt med huden och med nya tidens beautyprylar går det att göra avancerade ansiktsbehandlingar hemma. Makeupen blir även den lättare, både i formula och finish. Nya tidens basfavoriter är lätta skin tints, serumliknande concealers och flytande rouge för ett subtilt resultat.

Annons
Lätt concealer, Teint idole ultra wear care glow serum concealer, 390 kr, Lancôme.
Lätt concealer, Teint idole ultra wear care & glow serum concealer, 390 kr, Lancôme.

6. Triss i modeexport

Avavav
Avavav

Rave Review, Hodakova och AVAVAV presenterade alla tre sina vårkollektioner under de internationella modeveckorna i Milano och Paris. Kul, tycker vi, att våra svenska modemärken tar klivet ut i världen.

Annons

7. HEMTREVLIGT

Inredaren Anna Stenberg har inrett en personlig skattkammare i sitt hem i Palma på Mallorca.
Inredaren Anna Stenberg har inrett en personlig skattkammare i sitt hem i Palma på Mallorca.Jonas Ingerstedt

Korten på bordet: det här handlar inte om att vår egen redaktör Katarina Matsson skrivit en bok med just titeln Hemtrevligt (även om det får ses som ett tecken i tiden). Snarare är det en reaktion på den skakiga omvärld vi lever i. Vi behöver trygghet – och vad är tryggare än ett inbott hem? Nu har vi rensat färdigt och är redo att låta livet synas: Vykort och teckningar får fylla kylskåpet, vi bunkrar mat i en extra frys i källaren och lämnar det fula arvegodset framme. Det personliga hemmet har hyllats länge, men nu handlar det inte längre om att tävla i unika och utvalda prylar utan om att faktiskt LEVA i våra bostäder. Lite som att vi vill återskapa känslan från barndomens besök hos farmor och farfar.

Annons

8. Drakarna är tillbaka

Under 2024 kommer efterlängtade säsong 2 av House of the Dragon.
Under 2024 kommer efterlängtade säsong 2 av House of the Dragon.HBO Max

Nya karaktärer, gamla favoriter och framför allt: fler drakar. Säsong två av House of the dragon tar vid där säsong ett slutade. En splittrad familj på grund av bråk om tronföljden är på väg mot inbördeskrig. I huvudrollerna syns bland annat Emma D’Arcy och Olivia Cooke. Premiären blir 2024 på det nya HBO Max som kort och gott kommer heta Max.

9. EFTERLÄNGTAD COMEBACK

Modellen Daria Werbowy, som inte synts till i modevärlden på ett par år, stod återigen framför kameran för lanseringen av Phoebe Philos märke. En efterlängtad comeback x 2!
Modellen Daria Werbowy, som inte synts till i modevärlden på ett par år, stod återigen framför kameran för lanseringen av Phoebe Philos märke. En efterlängtad comeback x 2!PhoebePhilo

Om någon mot förmodan skulle ha missat, har designern Phoebe Philo äntligen gjort comeback efter ett par år borta från rampljuset sedan hennes exit från Celine 2018. Efter år av spekulationer och skyhöga förväntningar lanserar hon nu design i eget namn – och modefolket jublar! Det nya lyxmärket som kommer att säljas exklusivt på Phoebephilo.com leder oss mot en ny Philo-tid där hennes minimalistiska signatur mixas med en rå, kaxig twist. En tid att se fram emot!

Annons

10. Lappat & lagat

Inspireras av Finn Ahlgrens möbler som han skapar av kasserat material. Men även trasmattor, lapptäcken och väggbonader är några exempel på tacksamt återbruk att sätta händerna i.
Inspireras av Finn Ahlgrens möbler som han skapar av kasserat material. Men även trasmattor, lapptäcken och väggbonader är några exempel på tacksamt återbruk att sätta händerna i.

Kanske har det med konjunkturen att göra, eller med klimatkrisen. Men nu är det väl ändå dags för Big bag-eran att vara över? Det kostar helt enkelt för mycket att riva ut allt, både för miljön och vår privatekonomi. Detta märks inte minst i köken, där vi spår att platsbyggda inredningar med kraftigt ådrad marmor snart är ett minne blott, av en tid då räntorna var i princip noll och pandemin gjorde att alla pengar satsades på hemmet.

Vi får helt enkelt göra det bästa av det som redan finns. Det senaste decenniets hantverksboom, som en reaktion på slit och släng-samhället, har fått oss att uppskatta det handgjorda och unika – inklusive skönhetsfläckar. Finsnickaren och designern Finn Ahlgren gör egensinniga möbler av kasserat bohag och presenterade en ny livsåskådning under möbelmässan 2023: Lifestyle embrace. ”En filosofi som i korthet går ut på att acceptera sakernas estetiska tillkortakommanden.”

Annons

11. Slickad sidbena

Den släta slickepotten är här för att stanna – och i år ser vi den helst i kombination med en stilsäker sidbena.
Spotlight/Launchmetrics

Den släta slickepotten är här för att stanna – och i år ser vi den helst i kombination med en stilsäker sidbena. Hermès, Valentino och Loewe visade samtliga att den slickade sidbenan är den perfekta stylingen där grunge möter clean och skapar en look som passar alla hår – oavsett längd, textur eller tjocklek. Stylingen är perfekt när du har ont om tid och lika användbar en dag på kontoret som en sen kväll på stan.

12. Svensk thriller

Thrillern Ett ärligt liv handlar om svek, klass och lockelsen att leva utanför lagen.
An Honest Life. (L to R) Mikael Marcimain (Director), Simon Lööf as Simon and Nora Rios as Max in An Honest Life. Cr. Courtesy of Netflix © 2023Emil Hornstrup

Joakim Zanders roman Ett ärligt liv blir thrillerfilm på Netflix. Handlingen kretsar kring Simon som ska plugga juridik i Lund. På en våldsam demonstration träffar han den radikala Max och blir kär. En ny värld öppnas. Men där finns också stora risker. Ett ärligt liv handlar om svek, klass och lockelsen att leva utanför lagen. Huvudrollerna spelas av Simon Lööf, Nora Rios och Peter Andersson. Premiär under 2024!

Av: Katarina Matsson, Veronica Henriksson, Louise Åström, Helle Schunnesson, Elina Grothén, Josefine Kanth, Amie Chorr, Elin Grube

Foto: Matilda Werngren, Launchmetrics/Spotlight, Jonas Ingerstedt (Hemtrevligt), Emil Hornstrup (Ett ärligt liv), Phoebe Philo, Pontus Lundahl/TT (Seinabo Sey) HBO Max (House of the dragon)

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons