Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

10 plånboksvänliga tips för att planera ett fantastiskt budgetbröllop

24 mar, 2023 
AvCecilia Persson
budget bröllop
Vankas det bröllop, samtidigt som ni inte vill spendera en förmögenhet på den stora dagen? ELLE har samlat 10 bra budgettips som hjälper er att planera ert drömbröllop – och på samma gång hålla kostnaderna till ett minimum.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att planera ett bröllop kan vara en spännande men kostsam upplevelse. Med utgifter för allt från kläder till catering är det lätt att kostnaderna hopar sig – men med lite planering och en dos kreativitet kan ni anordna ert drömbröllop utan att tömma era sparkonton.

Vad kostar ett bröllop?

Hur mycket ett bröllop i slutändan går på är lika individuellt och varierande som andra typer av fester. Det kan vara hur extravagant och påkostat som helst, men också personligt och intimt på ett sätt som speglar brudparet till en relativt låg kostnad.

10 tips – så ska ni tänka för att planera Budget-bröllop

Vi har samlat 10 budgettips som hjälper er att hålla kostnaderna nere utan att ge upp er vision av den stora dagen, bland annat genom att sätta en realistisk budget, prioritera vissa utgifter och hålla onödiga kostnader till ett minimum.

1. Sätt en realistisk budget

Kom överens om ur mycket ni har råd att spendera på ert bröllop och gör en detaljerad budget. Var ärliga mot er själva – om ni vill hålla kostnaderna nere ska ni kanske inte främst hämta idéer från påkostade influencerbröllop, utan snarare leta inspiration på Pinterest och i sociala medier. Se sedan till att ni håller er till budgeten under hela planeringen.

Annons

Bröllopsbudget

Ni kan utgå från en färdig bröllopbudget som ni sedan kan redigera och fylla i själva.

Ladda ner eller skriv ut en färdig bröllopsbudget gratis här (reklamlänk).

bröllopsbudget
Klicka på bilden för att komma direkt till budgetmallen.

2. Prioritera

Identifiera vad ni båda tycker är viktigast att ha på bröllopet – är det extra viktigt med en professionell fotograf, catering eller platsen ni vill vara på? Genom att spara in på sådant som ingen av er tycker är särskilt viktigt kan ni lägg mer pengar på andra områden som ni båda bryr er mer om.

bröllopbild med ett par omringade av stenar
Location, outfits, professionella fotografier eller kanske lyxig mat – börja med att bestämma vad som är viktigast för er båda inför den stora dagen.

3. Var flexibla med datumet

Överväg att gifta er på en veckodag eller utanför högsäsongen för att minska kostnaderna för festlokalen. Att inte gifta er på våren eller sommaren kan till och med bli ännu härligare – här kan du till exempel läsa om hur du planerar ett magiskt vinterbröllop.

Annons

4. Håll gästlistan liten

Begränsa antalet bröllopsgäster till de som står er allra närmast. Detta kan hjälpa er att spara pengar på catering, lokal och andra utgifter. Dessutom kan det bli betydligt enklare för er att få till en bra bordsplacering!

Bordsplacering

Ni kan enkelt göra egna fina placeringskort till bröllopsmiddagen för en liten kostnad. Det enda ni behöver är papper i en passande kvalitet och nyans, en fin penna samt någon med någorlunda snygg handstil. Dessa papper finns i många olika färger, bland annat dessa sobra toner.

Se mer och köp papprena här (reklamlänk).

papper till bordsplacering
Klicka på bilden för att komma direkt till papprena.

5. Gör mycket själva

Just DIY-projekt kan hjälpa er att spara pengar på allt från bröllopsdekorationer till bröllopsinbjudningar och till och med bröllopstårtan. Se bara till att ni räknar in tiden ni behöver spendera på projekten. Med andra ord är ett hett budgettips att börja planera tidigt – så att ni har gott om tid på er att göra era DIY-projekt.

Annons

Bröllopsplanering

Du kan ladda ner eller skriv ut den här checklistan för bröllop som börjar redan 18 månader innan bröllopet, och lägg till några punkter om ni gör ännu mer själva.

Du hittar checklistan här (reklamlänk).

checklista till bröllop
Klicka på bilden för att komma direkt till checklistan.

Bröllopsbåge

Istället för att beställa en dyr färdig blomsterbåge att hålla vigseln under kan ni klä en bröllopsbåge själva för ett minst lika lyxigt resultat. Här sätter bara fantasin gränser – ni kan klä den med allt från björkris till blomstrande blommor. Varför inte odla egna blommor till bröllopet att sätta upp i blomsterbågen?

Du kan läsa mer om bröllopsbågen och köpa den här (reklamlänk).

bröllopsbåge att klä själva
Klicka på bilden för att komma direkt till bröllopsbågen.

6. Välj en otraditionell bröllopslokal

Tänk utanför boxen när ni ska välja plats för vigseln och festen. Överväg till exempel en park, föreningslokal eller trädgård istället för en traditionell bröllopslokal. På så sätt kan ni spara in mycket pengar på lokalhyran.

Annons

Ett annat sätt att hålla nere kostnaderna något är att välja en lokal dit ni får ta med egen mat och dryck, så att ni slipper köpa in den tjänsten också. Här har vi listat festlokaler i Stockholm där man får ta med egen mat och dryck.

7. Shoppa smart

Håll utkik efter reor och rabatter på bröllopskläder eller överväg att hyra kläder istället för att köpa. Det kan vara frestande att köpa en designerklänning eller -kostym, men kom ihåg att det skulle äta en stor del av budgeten som ni hade kunnat lägga på annat. Du kan till exempel välja en enkel brudklänning till ett bra pris som du klär upp med ett par fina bröllopsskor och accessoarer.

bröllopsklänning som hänger på en dörr framför en stentrappa
Varför inte satsa på en enklare brudklänning, eller till och med en vanlig vit klänning, och sedan dekorera den själv med pärldetaljer, tyll och andra utsmyckningar? Här hittar du allt du kan tänkas behöva för att sy om och förändra din vita klänning.

8. Förhandla

Var inte rädd för att förhandla med försäljare och uthyrare för att få ett bättre pris – något som kan vara ännu enklare att göra om bröllopet inte äger rum under högsäsong.

Annons

9. Håll menyn enkel

Ett riktigt bra knep för att hålla matkostnaderna nere är att satsa på en bufféliknande måltid istället för en formell sittande middag. Varför inte be några närstående som är bra på att laga mat stå för den (och ge dem en riktigt fin present som tack)? Ni kan också satsa på mat som är i säsong just för tillfället för att hålla priserna nere lite extra.

Bröllopstårta

Ni behöver inte ens beställa en dyr bröllopstårta från ett bageri för att få en vacker skapelse. Om ni känner någon som tycker om och är bra på att baka är det faktiskt relativt enkelt att baka en egen bröllopstårta, oavsett om ni vill ha en klassisk flervåningstårta eller flera olika tårtor. Se bara till att provbaka tårtorna ett par gånger innan, så att ni kan göra eventuella ändringar på smak eller dekorationer i lugn och ro innan den stora dagen.

enkel bröllopstårta med frosting och bär att baka själv
Varför inte ha flera olika tårtor på dessertbordet och låta dem avspegla er personlighet?

Färdig frosting

Hos My Perfect Day finns det mycket som underlättar bakningen, bland annat en färdig frosting som du bara blandar med vatten eller mjölk. Det gör det enkelt att täcka tårtan med frosting, så att du kan fokusera på garneringen.

Annons

Se mer och köp den färdiga frostingen här (reklamlänk).

Tårtformar

Det finns även ett stort utbud av tårtformar för alla olika typer av tårtor – från stora runda tårtformar till tårtformar där du enkelt gör 4 lager av tårtbottnar på en och samma gång.

Se alla olika bakformar och köp dem här (reklamlänk).

Bröllopstårta i 4 våningar med jordgubbar, blåbär och pioner att göra själv
Dekorera bröllopstårtan själva med allt från blommor till bär så att ni får den exakt som ni vill ha den,.

Du hittar allt inom bakning och tårtdekorationer här (reklamlänk).

10. Välj bort

Undvik att dra på er onödiga kostnader som att hyra in photobooths, små presenter till alla gäster (så kallade favors) och extravaganta dekorationer. Som vi nämnde i början: fokusera på det som är viktigast för er som par och prioritera det.

Bröllopsfoton

Ett bra tips om ni ändå vill att gästerna själva ska föreviga minnen under dagen och kvällen är att köpa hem några prisvärda engångskameror som ni framkallar efter bröllopet. Om ni ändå vill få en känsla av photobooth, som blir en kul aktivitet och en bra icebreaker för gästerna, kan ni klicka hem eller själva göra en "ram" som både ser och känns påkostad ut.

Se fler fototillbehör och köp fotoramen här (reklamlänk).

photobooth-tillbehör i form av en polaroidram
Klicka på bilden för att komma direkt till ramen.
5 trendiga bröllopsdukningar att inspireras avBrand logo
5 trendiga bröllopsdukningar att inspireras av

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons