Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Aysha Jones: Här är kvinnorna som bryter normer och inspirerar

06 jul, 2022 
AvIsatou Aysha Jones
Aysha Jones om kvinnor som inspirerar
ELLE-profilen Aysha Jones hyllar kvinnliga förebilder – som inspirerat henne till att gå sin egen väg. "Jag älskar när kvinnor run the world" – Nedan har hon samlat sju inspirerande kvinnor som bryter normer och som du genast bör följa på Instagram!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
VIDEO: Bästa sommarläsningen 2022Brand logo
VIDEO: Bästa sommarläsningen 2022

Jag har själv svårt att greppa att lilla Isatou växte upp och blev vd. När jag ser mig omkring bland mina kollegor i branschen är det helt ofattbart att jag gick från Vivalla via Tensta till verkställande direktör för två bolag – men här är jag.

Jag är helt starstruck av alla kvinnliga verkställande direktörer, investerare och kvinnor i toppositioner runt omkring mig. Enligt en undersökning som Allbright gjort intar kvinnor fler toppositioner vilket är fantastiskt, även om VD-posten fortfarande är väldigt mansdominerad.

Annons
Aysha Jones
Aysha Jones.

Men vi har fyra gånger fler kvinnliga på posten idag i Sverige än för tio år sedan så förhoppningsvis är vi mitt i ett maktskifte. Det vill jag fira genom att dela med mig av en skara sex underbara affärskvinnor som både inspirerar och tar ton.

Nora Bavey, grundare Unitech och VC Unconventional ventures

Precis som namnet på bolaget är inget denna kvinna gör konventionellt. Nora bryter ständigt barriärer och öppnar dörrar för företagare och entreprenörer likt jag, som inte följer strömmen eller ser ut som normen.

Annons

Jag älskar det jobb Nora gjort för svarta i Sverige, det behövs. Och förutom att bli utnämnd till Årets investerare av DI är hon även med i Swedish fashion councils advisory board!

Maja Maletkovic, VD och grundare Immersive Stockholm

Jag ska vara ärlig, när Maja berättar vad hon gör så är det inte alltid jag förstår men när jag ser resultatet av hennes arbete - alltså wow! Maja kom till Sverige med ett mål i sikte: att få svenskar att komma ur sina skal och på ett nytänkande sätt underhålla och berika kulturscenen med något som kallas ”immersive reality”.

Annons

Maja och hennes team släpper i höst Genesis med stöd från bland andra Svenska Filminstitutet. En upplevelse som undersöker kreativitet och skapande med hjälp av projektionskartläggning, hologram och parfymdesign. Som sagt stora tekniska ord men I’m sure I will get my mind blown när det är dags för premiär.

Deqa Abukar, VD BLING STARTUP

En tjej jag ser som min lillasyster. ”Sveriges äldsta 28-åring”, eller som hon själv säger ”Hela ortens baba (pappa)”. Deqa Abukar är inte känd bland gemene hen men alla i orten vet vem hon är, och vi är tacksamma för hennes hårda arbete. Hon är en sann affärsängel som fortsätter att investera i förorten och driva lönsamhet genom mångfald och integration.

Annons

Deqa är initiativtagare till prisbelönta investerartävlingen Shift, vd för Bling startup och affärsnätverket Womenisa. Dessutom är hon expert på allt som har med entreprenörskap att göra – särskilt när det är kopplat till orten. Jag är så stolt.

Caroline Farberger, VC och ordförande Wellstreet

Jag önskar jag hade fått vara med när Ica Försäkring fick möta sin vd Caroline för första gången. Att ses som vit man på en topposition och sitta på toppen av samhällets maktstrukturer för att sedan öppet meddela att hon är transkvinna.

Annons

Det var ett beslut som kunde riskera Caroline allt men som samtidigt gjorde en enorm skillnad för transpersoner i näringslivet. Jag kommer alltid att imponeras av denna fantastiska kvinna.

Caroline bytte nyligen roll till investerare och ordförande för Wellstreet där hon nu kan satsa fullt ut på att hjälpa andra talanger nå sina drömmar, en position hon är perfekt för.

Cecilia Bergman, VD Ida Warg beauty

Cecilia är en doldis men jag har fått lära känna henne som en kvinna med en meritlista från några av landets ledande skönhetsmärken. Senast när hon tog över rodret hos influencern Ida Wargs skönhetsmärke.

Annons

Under Cecilias ledning nådde bolaget en milstolpe och omsatte 100 miljoner förra året. Snacka om en kvinna working her magic. Om det är någon som fortfarande tvivlar på om kvinnor kan så är Cecilia ett praktexempel på att de personerna behöver ta första bästa flyg tillbaka till stenåldern.

Britta Burreau, VD Almi

Brita Burreau är vd för Almi

Är du entreprenör eller företagare så vet du precis vilka Almi är, vilket gör företagets kvinnliga vd till Sveriges kanske mäktigaste affärsmänniska - och hon är minst lika ödmjuk. Britta är den som sitter på allt du behöver för att ta dig fram som entreprenör, hon sitter både på cashen som behövs i investeringar och det ovärderliga nätverket av människor som ”knows how”. Britta är ett typexempel på vad jag vill bli när jag blir stor.

Annons

Diarry Maréna, VD och grundare av Maréna Beauté

Diarry Maréna är vd och grundare av Marena Beauté

If you don’t know, now you know – Maréna Beauté är ett namn alla borde känna till. Det var det första sminkmärket som lyckades och tyvärr samtidigt insåg den svenska marknaden inte var redo för ett all black sminkmärke.

Diarry driver Nordens första sminkmärke med fokus på melaninrik hud och är än idag det enda svenska varumärket med samma fokus. Det här är verkligen en människa jag är stolt över och tacksam för samtidigt som det inte borde finnas ett tomrum på marknaden för smink anpassat till melaninrik hud.

Annons

Om utbudet hos ditt favoritmärke inte sträcker sig till svart hud behöver du också sätta press på dina favoriter. Vare sig du är svart, vit, brun eller lila - det är 2022 och vi har inte tid för diskriminering inom sminkbranschen! Här kan du läsa en artikeln som ELLE skrivit om Diarry Maréna.

Läs Aysha Jones blogg på ELLE här!

SE OCKSÅ: ELLE Pop #11: Fotokurs för straighta män och Kylie leker fattigBrand logo
SE OCKSÅ: ELLE Pop #11: Fotokurs för straighta män och Kylie leker fattig
Annons