Amie Bramme Sey: ”Jag är en college dropout”

06 maj, 2021 
Amie Bramme Sey krönikör på ELLE
Amie Bramme Sey blir fast krönikör på ELLE. Som nybliven doula, van poddare och populärkulturkonnäsör utlovar hon allt från krönikor om hud till bad feminism. Lär känna henne här!
Annons
5 snabba frågor med Amie & Fanna
5 snabba frågor med Amie & Fanna

Amie Bramme Sey har precis tränat. Mellan dusch och jobb hinner vi med en pratstund över telefon om allt från hudvård och att eventuellt ha blivit en sämre men ärligare feminist under åren till att konstatera att vi tidigare jobbat på samma arbetsplats men på olika skift.

Amie, du blir fast krönikör hos oss på ELLE! Äkta sportfråga nu men: Hur känns det?

– Det känns självklart jättekul! ELLE känns som en spännande plattform. En najs kombination av intressen jag har och av yta och djup. Det finns utrymme för politiska analyser men om jag vill kan jag samtidigt få vara unapologetically ytlig.

Om du får spå in i framtiden lite, vad kommer du skriva om under 2021? Ge mig tre ämnen!

– Jag kommer nog att skriva om bad feminism, om hud - det kanske är dags och även om relationer.

Amie Bramme Sey krönikor ELLE

Du är journalist och programledare och driver podden Raseriet (tillsammans med Fanna Ndow Norrby). För de som vill lära känna dig lite bättre, vem är du i typ tre meningar?

Annons

– Jag är småbarnsmamma med allt vad det innebär. Det är ju den största delen av mitt liv egentligen. Men det är inget jag skriver eller pratar om så mycket. Men för mig personligen är det mitt främsta epitet. Sen är jag en populärkulturkonnässör och en person som älskar att käka mat och bakelser.

Raseriet har funnits sedan 2016, hur skulle du säga att podden har förändrats från då till nu?

– Vi fyllde fem i februari! Den största förändringen är att vi blivit ärligare. Till en början ville vi kanske vara duktigare och mer politiskt korrekta. Nu är vi mer som de vi är. Mer mångfacetterade, kanske i vissa avseenden en sämre feminist. Men samtidigt en mer ärlig feminist. I början var var vi nog argare. Det är också skillnad på att vara en 20 something girl och nu en 30 something kvinna. Poddvärlden har också blivit annorlunda under åren och idag är vi ju ett produktionsbolag.

Vilka tre saker är viktigast i ditt liv?

Annons

– Att jag och mina närmaste mår bra. Näst viktigast är kanske är att skratta och ha kul och den tredje är väl att… ha… fan va svårt! Nej men det är väldigt fett och viktig att få jobba med det jag gör! Den friheten som jag och Fanna har lyckats uppnå. Det går före väldigt mycket annat. Det kanske jag måste erkänna. Jag är besatt av mitt jobb, haha!

Amie Bramme Sey porträtt

Vad gillar du absolut mest med dig själv?

– Min röv. Nej jag skojade verkligen! Jag tror att det är att jag försöker att se andra människor och mig själv.

Jag såg på din insta att du blivit Doula. Berätta! Hur kommer det sig?

– Jag har alltid varit överintresserad av förlossningar och graviditeter. Jag kollar på förlossningsvideos varje dag och tycker att det är världens bästa filmer. Förlossningar är mäktiga och jag har dessutom många barnmorskor och doulor runt mig. Jag är en college dropout så jag skulle inte kunna plugga till barnmorska. Att vara ett förlossningsstöd är något helt annat. Huvudfokuset är att sprida trygghet och kärlek. Jag jobbar ju med ganska deppiga frågor. Det blir så när man jobbar med antirasism och feminism. Doulandet är väldigt grundande och jordnära.

Annons

Vad kommer du lägga fokus på hos de kvinnor vars förlossning du är med på?

– Man lägger fokuset på det som den personen behöver. En förlossning är en mäktig stund för det är ganska sällan i livet man är så sjukt närvarande och man måste kapitulera inför något väldigt kraftfullt. Min doulakompis sa ”tänk att du bara ska försöka ge ditt allt till personen som själv ger sitt allt”.

Hur gör man för att anlita dig?

– Jag tar inte uppdrag just nu men jag har en privat doula-instagram som man kan följa. Där kan man kontakta mig.

Hur har din världsbild förändrats sedan du själv blev mamma?

– Man blir mer ödmjuk inför livet och jag blev skörare som person när jag fick barn. Man stannar till mer. Det går inte bara att rusa genom livet på samma sätt för barnet är ju babybossen som bestämmer allt.

Amie Bramme Sey doula

Du har kallat frågesport ”mitt konstigaste självskadebeteende” (när du var med i Alla mot alla). Varför vill människor utsätta sig för frågesport?

Annons

– Alltså det är ju kul! Man tänker att det bara är en lek. Men sen är man där och kan göra bort sig själv jävligt mycket. Jag måste erkänna att jag faktiskt är dummare än vissa i Alla mot alla… Frågesport är kanske ett konstig beteende. Jag ska nog sluta nu!

Har du något drömgig i karriären du vill landa? Vilket?

– Det här är kanske tråkigt men jag har inte så mycket framtidsplaner och har aldrig haft det. Men jag ser framför mig att jag ska chilla. Långt in i framtiden vore det trevligt att börja med radio igen.

I en ny intervju med oss beskrev du din stil som ”sexig tant”. Snälla, berätta mer! Vad innebär det?

– Jag tror faktiskt att jag sa kulturtant, haha! Och då menar jag också auran av en kulturtant. Samtidigt är jag väldigt besatt av att vara väldigt hyperfeminin och sexig. Det tycker jag är kul.

Till sist, ditt glow!!! Hur får du det? Tips?

– Tack! Vi alla har ju olika hud. Därför kan jag inte ge exakta råd som fungerar för alla. Det bästa är att hitta sin hudvårdsrutin och sen hålla sig till den. Jag kan avslöja att jag brukar gå upp vid två på natten och göra en extra hudvårdsrutin som innehåller diverse steg. Sen ska det också sägas att jag inte har problemhy. Nu ska jag testa dermapen för första gången i mitt liv!

Annons

Läs mer:

Annons