Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Allt om nya Iphone 12 – och då finns den i Sverige

14 okt, 2020 
Iphone 12
Nya Iphone 12 är snabbare, tåligare och har mycket bättre kamera än föregångarna. Men vad exakt är skillnaden på Iphone 12, Iphone 12 mini, Iphone 12 Pro och Iphone 12 Pro Max? Vi går igenom de viktigaste nya funktionerna, vad de kostar och när de släpps.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Den 13 oktober presenterade Apple hela fyra nya telefoner: Iphone 12, Iphone 12 mini, Iphone 12 Pro och Iphone 12 Pro Max. Här är allt du vill veta om Apples hittills bästa telefoner.

Storlek och utseende på Iphone 12

Iphone 12 är både mindre och tunnare än Iphone 11, ändå är skärmen större och rymmer dubbelt så många pixlar. Designmässigt går man också tillbaka till de mer platta och fyrkantiga sidorna som fanns på exempelvis Iphone 5 istället för de rundade former man haft de senare åren.

En annan nyhet är att telefonerna framöver kommer att säljas utan hörlurar och laddare – enligt företaget för att skära ned på utsläpp, eftersom man då kan exportera lättare kartonger.

Men funktionerna då? Vad är de största skillnaderna? Här är allt du behöver veta om Apples nyheter.

Här är de viktigaste nya funktionerna i Iphone 12-serien

Stöder 5G

Den kanske största nyheten med de nya telefonerna är att samtliga stöder 5G-nätet, som är 10 gånger snabbare än 4G.

Annons

Tåligare än någon annan på marknaden

Skärmen är uppbyggd av keramiskt glas av nano-kristaller, vilket gör den tåligare än någon annan smartphoneskärm på marknaden. Enligt Apple ska de nya telefonerna klara ett fyra gånger så högt fall. De ska även kunna stå emot nedsänkning i vatten ner till 6 meter i upp till 30 minuter.

Heltäckande skärm med hög ljusstyrka

Den stora kant-i-kant-skärmen ger en ljusare och mer fängslande visningsupplevelse. Ljusstyrkan är nästan dubbelt så hög som på Iphone 11.

Ny vidvinkelkamera och lågt bländartal

Iphone 12-modellerna tar digital fotografering till en ny nivå. De tre kamerorna erbjuder bland annat en bättre vidvinkelkamera och en bländare på ƒ/1,6, den snabbaste någonsin på en Iphone, vilket ger mer ljus för ännu snyggare bilder och videor i lågt ljus. Det nya nattläget ger både bättre kontraster och mindre brus. Kameran erbjuder även en bildstabilisator för skakiga förhållanden. Nu kan du alltså fota snygga selfies utan blixt på natten.

Annons

Vassare filmer

Iphone 12 har den första kameran som kan ta HDR-video med Dolby Vision, vilket också ger dig möjlighet att redigera och dela videofilmer i bioklass direkt på luren.

50 procent snabbare än konkurrenterna

Enligt Apple är Iphone 12 hela 50 procent snabbare än konkurrenterna, vilket inte bara ökar upplevelsen och prestandan, utan även batteritiden.

Inbyggd magnet

På baksidan av telefonen finns en magnet som enkelt kopplar samman telefonen med den nya trådlösa magsafe-laddaren för effektivare laddning. Magneten kan även fästa ett gäng nya tillbehör som korthållare och skal på baksidan av telefonen.

Vad skiljer Iphone 12 Pro och Pro Max från ”vanliga” Iphone 12?

På Iphone 12 och 12 Pro är skärmen 6,1-tum, medan den på Iphone 12 Pro Max är hela 6,7-tum – den största skärmen någonsin på en Iphone.

Pro-modellerna har även ny teknik för ännu mer fängslande AR. De ger också snabbare autofokus i dålig belysning och gör det till exempel möjligt att ta porträtt i nattläge med en snygg bokeh-effekt i svag belysning.

Annons

Till pro-modellerna kommer det även att släppas en uppdatering senare i år som gör det möjligt att redigera i RAW-format direkt i telefonen.

Pro har ett teleobjektiv med 52 mm brännvidd och Pro Max hela 65 mm brännvidd, vilket ger en mycket bättre optisk zoom.

Baksidan och kameran på Iphone 12 Pro vs Iphone 12.
Baksidan och kameran på Iphone 12 Pro vs Iphone 12.

Vad skiljer Iphone 12 mini från ”vanliga” Iphone 12?

Skillnaderna är inte särskilt stora, Iphone 12 mini är helt enkelt samma telefon fast lite mindre. Med sin 5,4 tums skärm är det den minsta, tunnaste och lättaste 5G-smartphonen i världen samtidigt som den erbjuder en imponerande stor, heltäckande skärm.

Vilka färger och storlekar finns Iphone12, Iphone 12 mini, Iphone 12 Pro och Iphone 12 Pro Max i?

Iphone 12 och Iphone 12 mini finns i modeller på 64 GB, 128 GB och 256 GB i färgerna blå, grön, svart, vit och röd och kostar från 9 995 SEK respektive 8 695 kronor.

Annons

Iphone 12 Pro och Iphone 12 Pro Max kan väljas med 128 GB, 256 GB eller 512 GB lagring i grafit, silver, guld och blått och kostar från 12 495 kronor respektive 13 795 kronor.

Då finns Iphone12, Iphone 12 mini, Iphone 12 Pro och Iphone 12 Pro Max att köpa i Sverige

Iphone 12 och Iphone 12 Pro går att förbeställa från och med fredagen den 16 oktober och finns tillgänglig från och med fredagen den 23 oktober.

Iphone 12 mini och Iphone 12 Pro Max går att förbeställa från och med fredagen den 6 november och finns i butik från och med fredagen den 13 november.

Källa: Apple

Foto: Apple

LÄS MER:

Så designar du om din iPhone med nya iOS 14

Byt appikon på Instagram – 5 enkla steg

Här är de nya emojisarna som kommer 2021 – över 200 nya

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons