Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Allt om breakup-weekend – och därför kan det vara det bästa sättet att göra slut

05 jan, 2023 
AvPenellope Ness
Allt om breakup-weekend och därför kan det vara det bästa sättet att göra slut
Om ditt förhållande är på väg att ta slut men ni fortfarande tycker om varandra kanske en breakup-weekend är något för er. Antingen kan detta vara det bästa sättet att avsluta en relation eller – det värsta någonsin(!)
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Se saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hållaBrand logo
Se saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hålla

På TikTok gjorde användaren @tovahparpar just detta. Hennes video om sin breakup-weekend väckte heta debatter i kommentarsfältet. Den har sparats av över en miljon användare och i kommentarerna ser vi allt från "det här skulle vara psykologiskt traumatiserande för mig" till "det här är så moget och omtänksamt".

Ett annat sätt att göra slut

När man föreställer sig ett modern uppbrott är det sannolikt att man blivit kulturellt indoktrinerad med en speciell uppsättning förväntningar – nämligen regeln att totalt bryta kontakten, konstanta tårar och en oändlig konsumtion av Ben och Jerry's. Men det finns andra hälsosamma sätt att avsluta ett förhållande.

Annons

Även om en breakup-weekend kanske inte är för alla, kan det vara ett bra alternativ för vissa par som separeras på ett ömsesidigt, vänskapligt sätt och som dessutom kan betyda en lättare läkningsprocess efter.

Vad är en breakup-weekend?

Michael B Jordan och Lori Harvey på semester
Michael B. Jordan och Lori Harvey på semester, kanske åkte paret på en breakup-weekend innan de gjorde slut?

En breakup-weekend kan likna vilken romantisk resa som helst, förutom att den ska vara som ett slags sista farväl. Ett par som har bestämt sig för att göra slut av vänskapliga skäl får under en helg hitta på saker tillsammans, uppskatta varandra och hedra tiden de tillbringade ihop.

Båda parter vet alltså att förhållandet håller på att ta slut, men de älskar och bryr sig fortfarande om varandra och väljer att avsluta saker på ett lugnt och skonsamt sätt. Det ger paret en sund avslutning och möjlighet att skiljas åt på goda villkor.

Annons

Detta kan också kallas ett "medvetet avslut" och ger det dig en chans att förhandla med din partner och skapar det avslut på en relationen som ni anser bäst. Vi utformar ofta våra relationer med en viss standard, så varför kan inte ett uppbrott hanteras på samma sätt? Om båda parter håller med om detta, verkar det som att ett medvetet avslut och övergång till vänskap är ett mer hälsosamt tillvägagångssätt.

NackDELAR MED EN BREAKUP-WEEKEND

Kendall Jenner och Devin Booker på en fotografering tillsammans utomlands.
Kendall Jenner och Devin Booker var ett av paren som gjorde slut under 2022.

Å andra sidan, om ni åker på en breakup-weekend med oklara förväntningar eller förutsättningar kan det orsaka motsatta effekt. Avslutet kan bli mycket jobbigare och stökigare för er båda om ni inte talar ärligt med varandra om vad ni vill ha ut av en breakup-weekend.

Annons

Ni måste alltså se till att tala klarspråk så att ingen av er förväntar er att ordna upp er relation under resan.

FÖRDELAR MED EN BREAKUP-WEEKEND

Leonardo DiCaprio och Camila Morrone på semester
Leonardo DiCaprio och dåvarande flickvännen Camila Morrone på solsemester.

En breakup-weekend kan göra det lättare att bearbeta slutet av ett förhållande eftersom du och din partner gör det tillsammans, till skillnad från att sörja ensamma och låtsas att allt är bra om eller när ni skulle ses igen.

Man får en chans att lämna relationen utan obesvarade frågor och inga "men, tänk om...". Och även om hjärtesorgen fortfarande kan kännas, ni förlorar trots allt det romantiska partnerskapet ni haft, kan det förhindra att man känner sig totalt förstörd. Förhållandet kan fortfarande sluta med mycket sorg och så många tårar, men ofta blir ingen sårad – vilket en stor skillnad.

Är det hälsosamt med en breakup-weekend?

Kim Kardashian och Pete Davidson
Dåvarande paret Kim Kardashian och Pete Davidson på deras Bahamas-semester.

Det beror på både dina och din partners behov, er förmåga att släppa taget och anledningen till att ni gör slut. Det är förmodligen inte en bra idé att åka på en resa med någon du har bråkat mycket med eller någon som behandlat dig orättvist eller vice versa.

Annons

Men om uppbrottet exempelvis är ett resultat av att ni valt att gå olika vägar i livet eller om ni känner att relationen övergått till en vänskap och du tror att det kommer att göra er båda något gott (alltså att det kommer att vara lugnt och smärtfritt), kan det vara ett hälsosamt sätt att separera.

Och kom ihåg (!) att en breakup-weekend inte är parterapi, där du går in med problem och avslutar med en plan för hur ni ska ordna upp erat förhållandet. Det är viktigt att ni båda är på samma sida innan ni börjar planera er helg, annars kan det sluta med att det blir svårare att gå vidare.

Båda måste vara känslomässigt mogna och borde vara på samma sida om att förhållandet är slut. Om en person fortfarande har hopp om förhållandet kan en breaup-weekend vara mycket smärtsam.

Är en breakup-weekend rätt för dig?

Jason Momoa och Lisa Bonet
Jason Momoa och Lisa Bonet var ett annat par som gjorde slut 2022.

Breakup-weekends är inte för alla eftersom (självklart!) är alla relationer är olika. Vissa uppbrott kan kräva en omedelbar blockering, andra kan kräva ett långsamt avslut, och vissa kan behöva något däremellan.

Annons

Men om du funderar på att ge dig ut på en weekend är det absolut nödvändigt att först och främst prioritera ditt egna välbefinnande och känslor. Du ska tänka på ditt mentala tillstånd, ditt stöd (bland nära och kära) och du och din partners känslomässiga behov innan ni bokar er resa.

Hur planerar man en breakup-weekend?

Tom Brady och Gisele Bündchen
Tom Brady och Gisele Bündchen har barn ihop och var på många familjesemestrar innan de valde att gå sina skilda vägar.

Du kan börja med att anteckna dina tankar om vad resan innebär för dig, vilken betydelse den har och vilka förväntningar du har på helgen. Jämför sedan dina anteckningar med din partners och se till att ni är på samma sida med era avsikter. Om förväntningarna på helgen skiljer sig åt mellan er två kan ni antingen försöka kompromissa eller överväga att skippa den helt.

Annons

Om en hel helg känns för mycket kan ni också testa en breakup-dag eller kanske bara en middag eller kväll istället. Fundera över hur mycket tid ni skulle vilja spendera tillsammans, var den kommer att äga rum, vad ni vill göra tillsammans, vilka ämnen du skulle vilja prata om, och (kanske allra viktigast) vilken nivå av fysisk intimitet ni är bekväma med. Det skadar heller aldrig att ha en plan för när du känner dig känslomässigt överväldigad och behöver andas ut.

Att göra slut kan vara tufft och komplicerat, men att ta medvetna steg i processen kan vara det mest kärleksfulla ni gör för er själva och för varandra.

Källa: Cosmopolitan Foto: TT

Annons